פרשנות
הימים הגורליים של טבע: גובה הפשרה כגודל החשש
ביום שני יפתח בארה"ב משפט פרשת האופיואידים שמאגד 2,500 תביעות נגד חברת התרופות הישראלית וחברות נוספות. תרופות בשווי 15 מיליארד דולר שהיא מציעה לספק חינם כקנס במסגרת פשרה, מעידות שטבע חוששת מכך שתוצאת המשפט תביא אותה לסוף דרכה
ביום שני הקרוב יחל בארה"ב הליך משפטי גורלי עבור חברת התרופות הישראלית טבע, כשבבית המשפט באוהיו ייפתח משפט שמאגד 2,500 תביעות בפרשת האופיואידים, שטבע היא אחת משתי הכוכבות המרכזיות שלה. מדובר באירוע חורץ גורלות עבור טבע, לא פחות. היא עשויה לצאת ממנו עם קנס של מיליארדי דולרים, שימוטט אותה כלכלית. ניכר שהחברה גם מודעת לכך.
- הבורסה ננעלה בעליות של 1.2%, טבע זינקה ב-9%; הדולר והיורו התחזקו
- דיווח: טבע הציעה הסדר פשרה של 15 מיליארד דולר בפרשת משככי הכאבים
- בית משפט באוהיו דחה בקשת טבע להחריג אותה ממשפט הענק בפרשת האופיואידים
לפי דיווח של בלומברג, טבע העלתה בפני הרשויות בארה"ב הצעת פשרה, שאם תתקבל, תחלץ את טבע מהמשפט. מדובר בהצעה לתשלום קנס של 15 מיליארד דולר באמצעות אספקת תרופות בחינם במשך עשור. מדובר בסכום גבוה משמעותית מזה שהציעה ג'ונסון אנד ג'ונסון על מנת לסגור בפשרה את ההליך נגדה – 4 מיליארד דולר, בחלוקה לא ידועה של מזומן ותרופות בחינם; ואף גבוה מזה שהציעה לשלם חברת פורדו פארמה של משפחת סאקלר, הכוכבת של הפרשה, ששיווקה ומכרה את התרופה שהפכה לשם הנרדף שלה – אוקסיקונטין. פורדו פארמה הציעה לשלם 10־12 מיליארד דולר, כשבעלי החברה ישלמו 3 מיליארד דולר במזומן ויאבדו את השליטה בה. חלק גדול מהסכום יינתן גם הוא בדמות תרופות בחינם.
גובה הסכום שמציעה חברת התרופות הישראלית מלמד על עומק החשש של טבע, ועל הכרה בכך שחריצת דין על ידי בית המשפט עשויה להיות מכה קשה עוד יותר, כזו שלא ניתן יהיה להתאושש ממנה. למעשה, טבע מציעה הצעה שמספקת מענה פסיכולוגי להלך הרוח בציבור מחד, ומאידך נסבלת פיננסית מבחינתה.
מצד אחד, 15 מיליארד דולר הם סכום גדול מאוד, שעשוי להתקבל כעונש מספק ציבורית, שכן טבע מציעה להקריב קרוב ל־10% מהמכירות השנתיות שלה בהנחה שהסכום מתפרס באופן שווה על פני העשור. מצד שני, הסכום המדובר אינו כרוך בהוצאת מזומן מהקופה המדולדלת של החברה, שנושאת על גבה חוב פיננסי נטו של 26.6 מיליארד דולר, נכון לסוף המחצית הראשונה של השנה. צחוק הגורל הוא שהחוב העצום נוצר בעיקר בשל הרכישה הכושלת של אקטביס, שסיבכה את טבע בפרשת האופיואידים, שכן אקטביס מכרה קרוב לשליש מהגלולות שנמכרו בתקופה המדוברת, בעוד טבע היתה אחראית לפחות מ־1%. כעת טבע היא האחראית הבלעדית. נוכח תזרים המזומנים שלה, שנמצא בצניחה חופשית, ממילא מתנוסס סימן שאלה מעל היכולת של טבע לשרת את החוב שלה. תוספת של מיליארדי דולרים בדמות קנס הופכת אותו לאדום, גדול ובוהק.
עם זאת, בפועל הסכום נמוך יותר. מנהלת מחלקת המחקר בלידר שוקי הון סבינה לוי מעריכה כי בהנחת רווחיות גולמית של 50%, משמעות הסכום המדובר היא אספקת תרופות בהיקף של 700 מיליון דולר בשנה. תחת הנחת היוון של 9% לאורך השנים, מדובר בסכום כולל של 4.5־4.6 מיליארד דולר. "זה בטווח העליון של הערכות השוק", אמרה לוי לכלכליסט.
אולם כשבוחנים את המכירות של טבע בשנים האחרונות, ניתן לראות שבקצב השחיקה הנוכחי, ייתכן שטבע מקריבה קורבן גדול משהיא מבינה. לפי קצב ההכנסות של החברה במחצית הראשונה של השנה, ההכנסות שלה ב־2019 כולה יסתכמו ב־17־17.4 מיליארד דולר — ירידה של עד 8% בהשוואה לשנה הקודמת וצניחה של 21.1% בהשוואה ל־2016. אם השחיקה הזו תימשך, ייתכן שהתרופות החינמיות שתספק יהיו שקולות לנתח גדול יותר ממכירותיה. בנוסף, האספקה החינמית עשויה לפגוע במכירות האחרות של טבע, שכן היא עלולה לייצר אפקט קניבלי. כלומר, לנגוס בנתח המכירות של אותן תרופות בשווקים הרלבנטיים בארה"ב.
גם אם טבע תגיש את הצעת הפשרה המדוברת באופן רשמי, והיא גם תתקבל על ידי הרשויות בארה"ב, הצרות שלה לא יסתיימו בכך. בתביעה אזרחית שהגישו יותר מ־40 מדינות בארה"ב נגד טבע ונגד חברות תרופות אחרות במאי האחרון, מככבת טבע בפרשת קרטל תיאום והקפצת מחירים של יותר מ־110 תרופות גנריות. לפי התביעה, טבע היתה הגורם המרכזי בקרטל. גם תביעה זו עשויה להסתיים בקנס — אם במשפט ואם בפשרה — של מיליארדי דולרים.
כך או כך, ההצעה שמציעה טבע, בפוטו פיניש שלפני תחילת המשפט, מלמדת שהיא מכירה במצבה הקשה. לכן השבוע הקרוב עשוי להיות בבחינת נקודת ציון היסטורית עבור החברה שהחלה את פעילותה, בגלגולה הראשון, בירושלים של 1901.