סקר: סטודנטים חולמים להקים סטארט-אפ אבל רוצים לעבוד בחברה גדולה
80% מהסטודנטים למקצועות המחשב והטכנולוגיה רואים עצמם כיזמים אך עד שיקימו מיזם בעצמם מעל למחצית מהם מעדיפים לעבוד בחברה מבוססת, כך לפי סקר חדש של מכללת ג'ון ברייס
מרבית הסטודנטים למחשבים בקורסים מקצועיים חולמים להקים סטארט-אפ משלהם אך עד שיעשו זאת הם מעדיפים לעבוד בחברה גדולה ומבוססת ולא בסטארט-אפ, כך עולה מסקר שערכה מכללת ג'ון ברייס, זרוע ההדרכה של חברת מטריקס, עבור שבוע אורקל 2019.
- אוניברסיטאות ישראליות מככבות במדד הבוגרים יזמי ההייטק של Pitchbook
- "להיות יזם זה כמו שחקן כדורסל. אתה לא רוצה רק לנצח אלא אוהב את המשחק"
- רשות החדשנות הוציאה מכרז חדש להפעלת תוכנית "יזמות צעירה" לנוער
לפי הסקר מעל 80% מהסטודנטים רואים עצמם כיזמים כאשר 33% מהם רוצים להקים סטארט-אפ בטווח הקרוב ועוד 47% מסמנים זאת כמטרה לעוד מספר שנים. עד שיקימו את המיזם שלהם 45% מהסטודנטים מעוניינים לעבוד בחברה גדולה ומבוססת, 13% במרכז פיתוח של חברה גלובלית בישראל ורק 19% בסטארט-אפ. הגיל האידיאלי להקמת סטראט אפ לפי 42% מהסטודנטים הוא 30 ומעלה אך כשנשאלו עד איזה גיל אפשר להיות רלוונטי בקריירה בהייטק, מעל 60% השיבו שבהייטק אפשר להיות רלוונטי עד אינסוף. עם זאת, כרבע מהם (23%) חוששים שמה שילמדו לא יהיה רלוונטי עוד חמש שנים וחמישית כבר יודעים שיצטרכו לעשות הסבה מקצועית בעוד כמה שנים.
"ייתכן שהסטודנטים מעוניינים לעבוד בחברה גדולה עד שיקימו מיזם משל עצמם גם על מנת לצבור ניסיון והון בסיסי לקראת פריצה עם סטארטאפ משלהם. בסופו של דבר, אנחנו רואים מגמת יזמות הולכת וגדלה מדי שנה, ואנו בטוחים שהיא תביא להקמת עוד הרבה מאוד סטארטאפים מוצלחים בישראל", אומר זיו מנדל מנכ"ל ג'ון ברייס הדרכה.
היזם הישראלי שרוב הסטודנטים רואים בו מודל לחיקוי השנה הוא אמנון שעשוע מייסד מובילאיי, שגם הכריז על הקמת הבנק הדיגיטלי הראשון (35%), את המקום השני חולקים ניר ארז Moovit, ואיל וולדמן, מלאנוקס (18.4%), ובמקום השלישי אודי מוקדי, סייברארק (11.2%).
בקטגוריית היזמים הצעירים דירגו הסטודנטים במקום הראשון את יריב בש מ-SpaceIL, פרויקט החללית הישראלית הראשונה לירח (31.7%). במקום השני והצמוד, דורג אדם נוימן מ-WeWork. הסקר נערך כמה ימים לפני שנוימן אולץ להתפטר מתפקידו כמנכ"ל WeWork ומעניין אם תוצאותיו היו שונות בעקבות ההתפטרות.
נתון מעניין נוסף שעולה מהסקר הוא כי 38% מהסטודנטים בחרו ללמוד מחשבים 'פשוט כי הם אוהבים את זה', 26% כי לדעתם תוכנה היא מקצוע העתיד והביקוש יגבר ו-17% בגלל היצירתיות והגיוון בעולם התוכנה. נושא השכר דורג במקום הרביעי בלבד (13.6%).
"רוב הסטודנטים שלנו בני דור ה- Y ומיעוטם אפילו דור ה-Z, שהולכים ותופסים חלק גדול יותר בשוק העבודה. לבני הדור הזה יש גישה שונה מבני הדור הקודם של עובדי ההייטק, מעבר לקריירה, יש להם שאיפות ועדיפויות אחרות.
מה שחשוב להם זה קודם כל משמעות במה שהם עושים, להרגיש שהם משפיעים, שהם משאירים חותם. הם פחות מחויבים או מחפשים קביעות, והולכים פעמים רבות אחרי הלב, בלי לחשוש מהעתיד.
סיבה נוספת היא שרובם נולדו לעידן הדיגיטלי, השתמשו במחשב גם כמשחק וכאורח חיים, לא רק ככלי עבודה, וזו אחת הסיבות לכך שהאהבה עומדת במקום גבוה עבורם.
מן הסתם, גם אווירת הסטארטאפים מסביב משפיעה מאוד, ורבים מהסטודנטים נמשכים לסיפורי ההצלחה שאנחנו קוראים עליהם מדי יום בתקשורת, מה שמעודד אותם להגיע לתחום מתוך עניין וסקרנות, חיפוש אתגרים ועוד, שנמצאים במקום גבוה יותר מהשיקול הכספי", אומר מנדל.
מבין הסקטורים הקוסמים ביותר לסטארטאפ עבור הסטודנטים, תחום הסייבר ממשיך להחזיק במקום הראשון (23%) בפער ניכר לפני כל שאר התחומים. אחריו תחום הגיימינג (11%), הייטק חברתי (10%), מובייל (7.8%), טכנולוגיות רכב (7.5%), טכנולוגיות לוחמה בטרור ומדעי החיים ובריאות דיגיטלית (שניהם 6.2%).
ומהי המשימה הגדולה של הטכנולוגיה בשנים הבאות, לדעת הסטודנטים? רובם (52%) בחרו במשימות הקשורות לחיזוק המין האנושי: במקום הראשון בחרו במציאת תרופה מושלמת למחלות סופניות (31%), 21% מאמינים בתוספים קיברנטיים, כלומר: העצמת יכולות אנושיות באמצעים אלקטרוניים או ביו-רפואיים (חיזוק יכולות פיסיות לצד חיזוק המוח ביכולות של זיכרון, כושר חישוב, כושר עיבוד מידע). הגנה על פרטיות בעולם הדיגיטלי היא המשימה שדורגה במקום השלישי (15.8%).
כמו כן, הסקר מצא שכשמדובר בעתידם הפיננסי, הסטודנטים חושבים באופן שמרני יחסית, כאשר רבים (25%) רוצים לראות את קרן הפנסיה שלהם משקיעה בסקטור הנדל"ן, 20.4% בחברות הייטק ישראליות, ו-14.8% בענקיות הטכנולוגיה הגלובליות. 13.7% מעדיפים שקרן הפנסיה שלהם תשקיע בחברות גדולות ויציבות במשק הישראל ורק 7% בחרו בהשקעה בסטארטאפים כאפיק השקעה לפנסיה.