חוקרים באוניברסיטת ניו יורק: אדי סיגריות אלקטרוניות גורמים לסרטן ריאות בעכברים
במחקר ראשון שקושר באופן מוחלט בין שאיפת אדי ניקוטין לבין סרטן, נמצא שמתוך 40 עכברים שנחשפו לאידוי של סיגריה אלקטרונית עם ניקוטין במשך 54 שבועות, 22.5% פיתחו סרטן ריאות ו-57.5% פיתחו נגעים טרום סרטניים של שלפוחית השתן
אדי סיגריות אלקטרוניות גורמים לסרטן ריאות וסרטן שלפוחית השתן בעכברים ופוגעים בד.נ.א שלהם, כך מגלה מחקר חדש שנערך באוניברסיטת ניו יורק (NYU) בארה"ב, והוביל את החוקרים למסקנה ששאיפת אדים ממכשיר עישון אלקטרוני עלולה להיות "מאוד מזיקה" גם לבני אדם. על כך מדווח אתר CNBC.
- המכה שסופגת ג'ול, ואנחת הרווחה של פיליפ מוריס
- במשרד הבריאות בוחנים אפשרויות לאיסור מוחלט על שיווק סיגריות אלקטרוניות
- בשל מקרי המוות - וולמארט תפסיק למכור סיגריות אלקטרוניות
"ניתן לחזות שאם אתה מעשן סיגריות אלקטרוניות, כל מני מחלות יצוצו" במשך הזמן, אמר מון-שונג טאנג (Moon-Shong Tang), החוקר המוביל בראיון. "בטווח הארוך, ככל הנראה שסרטן מסוים יתפתח. סיגריות אלקטרוניות הן חדשות רעות".
עד כמה הסיגריות האלקטרוניות מסרטנות אצל בני אדם "יתכן שלא נדע בעשור הקרוב", אך המחקר - שמומן על ידי המכונים הלאומיים לבריאות והתפרסם היום (ב') באסופת מאמרים של האקדמיה הלאומית למדעים - הוא הראשון שקושר באופן מוחלט בין שאיפת אדי ניקוטין לבין סרטן.
מחקר אחר שנערך בפברואר באוניברסיטת דרום קרוליינה מצא שמשתמשים בסיגריות אלקטרוניות פיתחו כמה מסוגי השינויים המולקולריים ברקמות הפה הגורמים לסרטן אצל מעשני סיגריות. המחקר פורסם בכתב העת הבינלאומי למדעים מולקולריים (The International Journal of Molecular Sciences).
במחקר הנוכחי של אוניברסיטת ניו יורק, החוקרים מצאו ששאיפת אדים מסיגריות אלקטרוניות עושה נזק לד.נ.א בריאות ובשלפוחית השתן ומעכבת תיקון של ד.נ.א ברקמות הריאה. מתוך 40 עכברים שנחשפו לאידוי של סיגריה אלקטרונית עם ניקוטין במשך 54 שבועות, 22.5% פיתחו סרטן ריאות ו-57.5% פיתחו נגעים טרום סרטניים של שלפוחית השתן.
החוקרים מסרו שאף לא אחד מהעכברים שנחשפו לעשן סיגריה אלקטרונית ללא ניקוטין פיתח סרטן בארבע השנים שהם חקרו את העכברים. "זה מאוד מובהק מבחינה סטטיסטית", אמר טאנג, פרופסור בבית הספר לרפואה של אוניברסיטת ניו יורק.
לדבריו, התוצאות מגבירות את הצורך במחקר נוסף על הקשר שבין שימוש בסיגריות אלקטרוניות לבין סרטן בבני אדם. בגלל שהשוק עדיין צעיר, הוא אמר שיכול לקחת עוד עשור שלם לפני שההשפעות על בני האדם יהיו יותר מובנות. בהתבסס על הממצאים האלו על עכברים, אמר טאנג שהוא אינו חושב שהמחקר יראה ששימוש בסיגריות אלקטרוניות הוא בטוח לצריכה אנושית. עוד הוא אמר, שכמות העשן שאליו נחשפו העכברים במהלך הניסוי זהה למה שישאף אדם שישתמש באופן תדיר בסיגריה אלקטרונית במשך שלוש עד שש שנים.
מגבלות המחקר, כפי שציינו החוקרים, הן שהעכברים לא שאפו את האדים עמוק כפי שהיו עושים זאת בני אדם וכי מדובר במספר קטן של עכברים שהיו בעלי סיכוי גבוה יותר לפתח סרטן במהלך חייהם.
עם זאת, המידע מתפרסם בזמן של בדיקה מוגברת של הסיגריות האלקטרוניות בארה"ב, כשהשימוש בקרב קטינים עולה. רשויות הבריאות חוקרות התפרצות של מגפה של מחלת ריאות קטלנית המיוחסת לשאיפת אדים, בעיקר של THC (החומר הפעיל בקנאביס). מינהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA) מסיים לנסח בימים אלו את הנחיותיו להסיר מהמדפים את כל הטעמים ללא טבק של סיגריות אלקטרוניות, כולל נענע ומנטול, כדי להפחית את השימוש בקרב קטינים. במקביל כמה מדינות ורשויות מקומיות מתחילות בתהליך הסרה של המוצרים מהמדפים.
החברות Juul ו-NJOY לא היו זמינות לתגובה מיידית.