$
Duns פיננסים
האדר מובייל דן אנד ברדסטריט duns100

חשיבותו של הסכם ממון

מתי כדאי לשקול לעשות הסכם ממון? המאמר יסייע לנו לבחון את דרכנו טרם עשיית ההסכם

עו"ד אריאל דרור 15:5606.10.19

מהו הסכם ממון?

חוק יחסי ממון, התשל"ג-1973 קובע: כי בני זוג אשר צברו נכסים במהלך חיי הנישואין ייעשו בנכסים איזון משאבים, והנכסים יחולקו בשווה בין בני הזוג כאשר הזוגיות תגיע לקיצה.

 

על אף הוראה זו, החוק מאפשר לבני הזוג לערוך הסכם בכתב (הנקרא: הסכם ממון) שבו בני הזוג יגדירו את רצונם בנוגע לרכושם, ואשר יסדיר את החלוקה בעת פירוק הנישואין.

 

איזו ערכאה מאשרת?

הסכם הממון יכול להתבצע בשתי אופציות, האחת: לחתום על הסכם טרם הנישואין, כאשר ישנן מספר דרכים לאשרו: ע"י ביהמ"ש, או בית דין רבני, או נוטריון, או רשם הנישואין. והאופציה השניה היא: לחתום על הסכם במהלך הנישואין אבל אז ההסכם יאושר רק בביהמ"ש לענייני משפחה או בבית דין רבני.

 

מתי כדאי לעשותו?

הסכם ממון חשיבותו רבה עד מאוד, מאחר שהוא מסדיר את חלוקת הרכוש במקרה של פירוק הנישואין, ובכך מאפשר לבני הזוג שקט ורוגע נפשי באשר לעתידם הכלכלי. יתירה מזו, הסכם הממון מונע בעתיד אינטריגות וסכסוכים מיותרים בין בני הזוג, וכך לחסוך משאבים ולחץ נפשי מיותרים. לפיכך, עדיף תמיד לעשות הסכם ממון גם אם היו נכסים טרם הנישואין (לדוגמה: כאשר הזוג מתגורר בדירתו הפרטית של אחד מבני הזוג לאורך שנים, ובעוד פרמטרים שונים שאותם בוחן בית המשפט), ובפרט בנוגע לנכסים שנצברים במהלך הנישואין.

 

הסכם ממון בנישואים שניים מהותי אף יותר, היות שלבני הזוג ישנם ילדים מהנישואין הקודמים, והסכם הממון מבטיח להם את הרכוש שאותו צבר ההורה שלו ע"פ ההסכם, ובכך, ימנע כעסים וטרוניות מצד הילדים כלפי הוריהם בעתיד.  

עו"ד אריאל דרור עו"ד אריאל דרור צילום: יח"צ

 

דוגמאות מהפסיקה לשינוי/ ביטול הסכם ממון:

בע"א 1581/92 אברהם אבי ולנטין נ' דורית ולנטין נפסק : כי כאשר ההסכם נחתם מתוך הטעיה או טעות או כורח או עושק או מכל עילה המנויה בחוק החוזים, אפשר לבטל את ההסכם, אם הוכח שאכן היתה טעות, ואילולא הטעות לא היה נחתם ההסכם.

 

בפסק דין תמ"ש 12542-03-16 א.ג נ' י.ג נכתב: "ההלכה המשפטית קובעת, כי אף שניתן לבטל הסכם פשרה שקיבל תוקף של פסק דין, אם נפל פגם בכריתתו, על ביהמ"ש לנהוג משנה זהירות בעניין זה, ולהשתכנע כי קיימים טעמים כבדי משקל המצדיקים את הביטול", כלומר, ביטול של הסכם כאשר שני הצדדים היו שותפים בעריכתו ואושר ע"י ביהמ"ש, יהיה קשה לבטלו, אלא רק במקרים חריגים.

 

כמו כן, בפסק דין תלה"מ 30276-07-17 א. פ. נ' פ. וכן בפסק דין תמ"ש 35762-02 פלונית נ' פלוני, וכן בפסק דין תמ"ש 28400-03-15 מ. נ' מ. נדחו עתירות התובעות לבטל את ההסכם בגין הטעיה וכפיה.

 

בפסק דין תה"ס 963-07-13 ש.מ. נ' ו.מ. בוטל הסכם שקיבל תוקף פס"ד, השופט ארז שני שדן בתיק, מנה מספר שיקולים כדי לבטל הסכם: א. רק בנדיר; ב. העדר ייצוג משפטי או כשל בו יגדיל את סיכויי הבטלות; ג. הסכם דרקוני וקיצוני, סביר שיבוטל, להבדיל מהסכם מקפח במידת מה; ד. קריטריונים הדומים לבטלות צוואה או התחייבות ליתן מתנה; ה. דגש על בחינת טיב גמירות הדעת, לכאורית או ממשית. בנסיבות המקרה, קבע, כי יש לבטל את ההסכם. והטעם העיקרי נעוץ בכך כי האיש חתם על ההסכם בנסיבות של העדר גמירות דעת להבין כי מדובר בפרידה קצרת טווח, עושק והטעייה, העולים כדי חוסר תום-לב מצד האישה כלפיו.

 

נוכח האמור, חשוב מאוד כי הסכם הממון, יתבצע ע"י עו"ד בקי, מקצועי ומיומן, אשר יערוך את ההסכם על פי הצרכים האישיים של בני הזוג.

 

הכותב הוא בעל משרד עורכי דין אריאל דרור 

בטל שלח
    לכל התגובות