הגיעה העת לפתוח את שוק הבשר הלא כשר לייצוא
ענף הבשר הלא כשר ומוצריו פורח בישראל בשנים האחרונות ואיכותו מוכרת בכל העולם; יחד עם זאת המדינה ממשיכה לבלום את ניסיונות היצרנים לייצא את תוצרתם לחו"ל בתואנות שווא
קרוב ל-2 מיליון צרכנים ומחזור מכירות הנע בין 800 מיליון שקל למיליארד שקל זהו היקפו העצום של שוק הבשר הלא כשר ומוצריו, בישראל. הגידול הדרמטי בשוק זה התחולל עם עלייתם בשנות ה-90 של למעלה ממיליון יהודי ברית המועצות לשעבר אשר הורגלו מבית בצריכת מוצרי בשר לא כשרים ופיתחו את השוק ותרמו להיקפו הנרחב.
אבל מי שנהנים מכך הם לא רק הציבור היהודי יוצא חבר העמים או אפילו צברים חילונים שזוכים כיום למגוון רחב של מוצרי בשר איכותיים, אלא גם ובעיקר מדינת ישראל. כן, מדינת ישראל זוכה בעקבות גידול הפעילות הכלכלית בענף הבשר הלא כשר לנתח מס גבוה, ממנו נהנים כלל תושבי המדינה, גם אם בעצימת עין חלקית.
על רקע מצב דברים זה נשאלת כעת השאלה מדוע המדינה המאפשרת את ייצור הבשר הלא כשר ושיווקו בארץ בולמת מזה שנים לא מעטות את בקשתם של היצרנים לייצא את מוצרי האיכות שלהם למדינות מזרח אירופה דוגמת רוסיה, לטביה, אוקראינה, ליטא, הונגריה, רומניה, ועוד. הדברים מתחדדים הן על רקע העובדה כי ייצוא כמויות בשר גדולות לחו"ל יצמצם את היקף כמות הבשר הלא כשר אותה יצרכו הצרכנים המקומיים (חלומם של החרדים אם תרצו) והן נוכח העובדה כי הביקוש במדינות אלו לבשרי איכות מישראל, דוגמת מעדני מניה,הנחשבים לשם דבר במזרח אירופה, יכפיל את הכנסות החברות ואלו יגיעו כבר למיליארדי שקלים, גידול ממנו תיהנה המדינה בתשלומי מס לקופתה.
מדוע זה לא קורה עד עכשיו? ובכן מתברר כי טכנית בממשלת ישראל יד ימין לא יודעת מה יד שמאל עושה וכך נוצר מצב די הזוי בו על רישיון ייצור הבשר הלא כשר ושיווקו המקומי אחראי משרד הבריאות בעוד שעל הייצוא אחראי דווקא משרד החקלאות. האם יש קשר בין שני המשרדים? כמובן שלא, אבל זה לא מה שמונע מפקידי משרד החקלאות להטיל דרישות בירוקרטיות בלתי הגיוניות על מנת לייצא את מוצרי הבשר הלא כשרים, במה שבעצם מטרפד כל היתכנות למהלך.
כל זה מעלה את התהייה הדי ברורה : כיצד התקנים המקומיים לא מספקים את הייצוא לחו"ל. האם אזרחי ישראל זכאים לרמה נמוכה של תקני מזון לעומת אזרחי מזרח אירופה? למדינה הפתרונים, כל אימת שביקשנו תשובות ברורות זכינו לכתף קרה והדברים הגיעו עד כדי כך שכאשר נפגשנו עם נציגי משרד הבריאות הרוסי במוסקבה הם טענו בפנינו כי ללא שיתוף פעולה ממשרדי הממשלה בישראל, לא נוכל לייצא שום מוצר לרוסיה.
בסופו של יום, התשובה לדברים ברורה והיא נעוצה בעובדה שבשנים האחרונות עומדים בראש המשרדים הממשלתיים האמונים על הנושא כמו הבריאות, החקלאות ואף הפנים שרים בעלי השקפת עולם דתית וחרדית. אלו עומדים על רגליהם האחוריות ומונעים ייצוא כלשהוא של מוצרי בשר לא כשרים לחו"ל.
אבל לצערי, זה לא נגמר רק שם. הנתק בין חברות ייצור המזון לבין פקידי המדינה התרחב לאחרונה גם לתעשייה הכשרה (ומשפיע גם עלינו תוך כדי) והוא התבטא בדרישה חדשה ומוזרה לסימון המוצרים במדבקות של בריא או לא בריא. כן, במקום לחנך את הציבור מגיל גן ובית ספר לצרוך מוצרי מזון בריאים ומזינים יותר מפיל כעת משרד הבריאות מעמסה מיותרת על הספקים, היצרנים והקמעונאים להדביק את התוויות האלו על מוצרי המזון השונים. מה שיקרה זה שמי שישלם את העלות לכל הדבקת המדבקות וכח האדם שיועסק לצורך זה, יהיה בסופו של דבר הצרכן הסופי, וחבל שכך.
התוצאה הישירה לכל הצעדים האלו היא פגיעה כפולה בתעשיית הבשר הלא כשר במדינה: מחד נמנע ממנה אפיק הייצוא שיכול היה להכפיל את רווחיה ובעצם דוחק אותה לגבולות רווחיות מוגדרים בשוק המקומי, ומצד שני, צרכניה (כמו גם צרכני הבשר הכשר) יצטרכו לשאת בנטל של עליית מחירי המוצרים בגלל חוק המדבקות החדש, מה שעלול להוביל לירידה במכירות בישראל ולהקטנת רווחים.
כיצד אפשר לשנות את הדברים ולמצוא פיתרון שיאפשר לתעשייה לצמוח? ובכן, הדברים דורשים חשיבה מחדש מצד קברניטי המדינה והפנמתם שתעשיית הבשר הלא כשר היא סוג של "הייטק" בתעשייה היכול לייצר למדינה הכנסות גבוהות במיוחד. שנית, יש צורך לשנות חוקים פרימיטיביים שנחקקו עוד בתקופת המנדט הבריטי העוצרים כל התפתחות ודינמיות בשוק הבשר. רק שילוב דברים זה כמו גם שינוי במערכת הפוליטית שיתבטא בקואליציות ללא חרדים, יובילו את תעשיית הבשר הלא כשר לתלם אליו היא מכוונת את עצמה, ולייצוא מוצרי האיכות הישראליים לרוסיה ומזרח אירופה בכלל ממנו ייהנו כלל אזרחי ישראל.
הכותב הוא מנכ"ל רשת מעדני מניה