$
בארץ

המל"ג: עלייה בביקוש ללימודי הנדסה ומדעי המחשב, ירידה במשפטים

לפי הנתונים, המתפרסמים לקראת פתיחת שנת הלימודים האקדמית, מספר הסטודנטים במקצועות ריאליים לתואר ראשון ממשיך לעלות, בעוד הביקוש למדעי הרוח ממשיך לרדת. תוך 6 שנים נרשמה צניחה של כמעט 25% במספר הסטודנטים למשפטים. ירידה מדאיגה במספר הסטודנטים לרפואה

שחר אילן 16:0002.10.19

נמשכת העלייה במספר הסטודנטים להנדסה ומדעי המחשב בתואר ראשון, לצד הירידה במספר הסטודנטים למשפטים ולמדעי הרוח. נמשך גם הקיפאון במספר הסטודנטים הכולל שנע סביב ה-190 אלף כבר שש שנים. כך עולה מנתונים שמפרסמת המועצה להשכלה גבוהה לקראת שנת הלימודים הקרובה באוניברסיטאות ומתייחסים לשנת הלימודים הקודמת.

 

 

 

מספר הסטודנטים לתואר ראשון דורך במקום כבר שש שנים ועמד בשנה הקודמת על 191 אלף סטודנטים - עלייה של כחצי אחוז לעומת השנה שעברה (190 אלף) ומספר זהה לזה שנרשם ב-2013 (191 אלף). את הקיפאון ניתן להסביר בעיקר בגידול בחלקן של האוכלוסיות החרדית והערבית בקרב הצעירים. שתי אוכלוסיות אלו מיוצגות באקדמיה פחות מחלקן באוכלוסיה.

 

 

 

 

הקו המוביל במדיניות של שר החינוך לשעבר נפתלי בנט היה מתן העדפה מובהקת ללימודים ריאליים שמשרתים את מגזר ההייטק על פני לימודים אחרים. המדיניות הזו ממשיכה לנחול הצלחות. מספר הלומדים מתמטיקה, מחשבים וסטטיסטיקה גדל בשלוש השנים האחרונות מ-13 אלף ל-16,800, תוספת של 29%.

 

מספר הסטודנטים החדשים להנדסה חצה לראשונה את ה-35 אלף, גידול של 12% תוך שלוש שנים. במל"ג מדגישים את העובדה שזו השנה השנייה שההנדסה הוא תחום הלימודים הגדול בישראל, יותר ממדעי החברה שבעבר היה התחום המוליך בלימודים אקדמיים מבחינת מספר הסטודנטים הלומדים אותו.

 

אוניברסיטת חיפה אוניברסיטת חיפה צילום: דוברות אוניברסיטת חיפה

 

 

עם זאת, נבלמה הירידה במספר הסטודנטים למדעי החברה שעמד כמו ב-2018 על 34 אלף. גם הירידה שנרשמה באמצע העשור במספר הסטודנטים למנהל עסקים וניהול נבלמה והוא התייצב על 18-19 אלף.

 

בסך הכל 27% מהסטודנטים לתואר ראשון בישראל לומדים את מקצועות ההנדסה, המתמטיקה והמחשבים שנחשבים מקצועות מוליכים להייטק. בשנה שעברה המל"ג הנהיגה תוכנית תמריצים לעידוד לימודי ההייטק שההשפעה המלאה שלה תורגש רק השנה. לכן נראה שמגמת המעבר למקצועות ההייטק עוד צפויה לצבור תאוצה.

 

לעומת זאת נמשכת ההידרדרות במספר הסטודנטים למדעי הרוח ולמשפטים. 10,700 סטודנטים בלבד למדו מדעי הרוח ב-2019 לעומת 14,200 ב-2013, צניחה של 25% תוך שש שנים. צניחה דומה של 24% תוך שש שנים נרשמה בלימודי המשפטים. בשנה האחרונה ירד מספר הסטודנטים למשפטים מ-13,200 ל-12,200.

 

מדאיגה במיוחד גם העובדה שבשנה האחרונה נרשמה ירידה של 6% במספר הסטודנטים לרפואה מ-2168 ל-2047. כלומר האקדמיה נכשלת באתגר הלאומי של פתרון בעיית המחסור הקשה ברופאים.

 

יו"ר ות"ת, פרופ' יפה זילברשץ אמרה בתגובה ש"עמדנו במשימה ובזכות התמריצים למוסדות והרחבת התשתיות הצלחנו לחולל מהפכה במסלולי הלימוד בישראל – סטודנטים רבים בוחרים באתגר של לימודי ההייטק. לשינוי זה השפעה רבה על הכלכלה הישראלית".

 

סגן יו"ר מל"ג, פרופ' אדו פרלמן אמר ש"בקרוב נשלים את התוכנית לקידום מדעי הרוח, ובמסגרתה נפעל גם לשילוב מדעי הרוח בתחומי לימוד אחרים והנגשתם לסטודנטים רבים".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x