בעלי גינות שתחזקו בעבר גינה עם דשא טבעי, מודעים היטב לכך שתחזוקת מדשאה ירוקה מלווה בבעיות ואתגרים. טיפול בדשא טבעי דורש השקעה כספית, זמן ומשאבים רבים לאורך זמן.
מנגד, דשא סינטטי אינו דורש תחזוקה כלל אך התקנתו בגינה, דורשת הכנות רבות יותר והעלות הכספית הראשונית גבוהה משמעותית מדשא טבעי.
על מנת להבין, אם התקנת דשא סינטטי כלכלית יותר מדשא טבעי לטווח הארוך הכנו לפניכם טבלה המשווה בין העלויות של תחזוקה והקמת גינה עם דשא סינטטי ודשא טבעי.
הנתונים נאספו על ידי גננים ומתקיני דשא סינטטי ותיקים ומנוסים ואומתו דרך אתרים סמכותיים בתחום הגינון, אתר רשות המים והמשרד לאיכות הסביבה. הטבלה מתייחסת לגינה פרטית ממוצעת בישראל בגודל 50 מ"ר.
קצת נתונים על הקמת גינה עם דשא סינטטי ודשא טבעי:
מחיר דשא סינטטי עם התקנה
דשא סינטטי מיוצר כיום במגוון רחב של דגמים ומפרטים החל מ-40 ₪ למ"ר לדגמים בסיסיים ועד 120 ₪ לדגמי פרימיום. לרוב מחיר דשא סינטטי איכותי
עם מפרט טכני גבוה יעלה כ-80 ש"ח למ"ר בממוצע, כאשר להתקנה תקנית כולל חומרים יש להוסיף כ-100 ₪ למ"ר.
לפיכך, מחיר דשא סינטטי איכותי כולל התקנה יעלה 180 ₪ למ"ר בממוצע. כמובן שיש מגוון רחב של דגמים במחירים משתנים והעלות יכולה להיות גם גבוהה או נמוכה יותר בעשרות שקלים בהתאם לדגם הדשא הסינטטי ודרישות ההתקנה בשטח.
מחיר דשא טבעי
עלות זני דשא טבעי נפוצים כמו: דרבן, קוקויה, בופולו ופספלום יעלו בין 20-30 ₪ למ"ר. אם תבחרו בזנים אקזוטיים יותר כמו טנפוליה תשלמו 80 ₪ למ"ר ואף יותר.
הנחת דשא טבעי על יד גנן תעלה בין 20 ל-50 ₪ למ"ר – כלומר בממוצע תשלמו כ-60 ₪ למ"ר להנחת מרבדי דשא בגינה כולל עבודה. לעיתים עלות עבודת ההכנה תהיה יקרה יותר בהתאם לדרישות השטח והיקף העבודה.
בשנה הראשונה, הקמת גינה עם דשא טבעי אכן זולה יותר מדשא טבעי. בואו נראה מה קורה בשנה השנייה:
חיסכון במים
התקנת דשא סינטטי בגינתנו, תאפשר לנו לחסוך כסף רב בחשבון המים, שכן דשא סינטטי אינו זקוק לאף טיפת מים. מעבר לתרומתנו הרבה לסביבה והמשמעות האקולוגית, מדובר בחיסכון כלכלי לכל דבר ועניין. במיוחד בתקופה שאנו שומעים בכל פינה בשיח הציבורי, קמפיינים נגד בזבזני המים ובמקביל תעריפי המים עולים בהדרגה.
גינה ממוצעת עם מדשאה בגודל 50 מ"ר דורשת 3-6 קו"ב מים בחודש. כמובן שבחודשי החורף כמות המים הנדרשת פוחתת משמעותית ובתקופת הקיץ נאלץ להשקות את הגינה לעיתים תכופות יותר.
כמות המים שנצרוך בפועל מותאמת לזן הדשא, תנאי האקלים, תנאי הסביבה של הגינה ויעילות ההשקיה. הנתונים שבטבלה מצוינים באתר רשות המים כמדריך לחיסכון בצריכה. בפועל מרבית האנשים משקים את גינתם בכמות גבוהה פי-2-3 מהמלצת רשות המים ומשרד החקלאות כך שהעלות החודשית להשקיית בגינתנו אף גבוהה יותר.
בשורה התחתונה גם אם נצליח לחסוך בכמות המים ונשקה את הגינה ביעילות, עדיין חשבון המים שלנו יעמוד על כ-600 ₪ בממוצע לכל שנה לשטח של 50 מ"ר.
טיפול ותחזוקה מדשאה
עלות של כיסוח ותחזוקת מדשאה על ידי אנשי מקצוע במסגרת ביקור חד-חודשי בגינתכם עומדת על כ-200 ₪ בממוצע בכל חודש. מדי שנה, מדובר בהוצאה של כ-2400 ₪. בעלי גינות רבים יבחרו בביקור דו חודשי ויכפילו את עלות הכיסוח והתחזוקה של מדשאתם.
|
|
צילום: באדיבות דשא קבוע
|
עלות חומרי הדברה, דישון ותחזוקה
אין להתעלם מהוצאות נלוות עבור חומרי הדברה נגד חרקים, עשבייה, דישון, טיפול כנגד תחלואות שונות של הדשא הטבעי, והחלפת מקטעים של הדשא מדי תקופה – מדובר בהערכה זהירה של כ-100 ₪ בממוצע לחודש.
משה סוכר, מנכ"ל דשא קבוע: "באופן טבעי אנחנו פחות שמים לב להוצאות התחזוקה שיש לנו בגינה וכוללים אותן כחלק מהוצאות משק הבית שלנו. אם נחשב את ההוצאות הקבועות שלנו ונסתכל על המספרים באופן אובייקטיבי, אז נבין שהשקעה בדשא סינטטי היא נכונה מבחינה כלכלית לטווח הארוך"
עשו זאת בעצמכם
במידה ותבחרו לבצע את מלאכת הגינון בעצמכם תוכלו לחסוך את עלות אנשי המקצוע אך תאלצו לשלם עבור מכסחת דשא, כלי עבודה ותחזוקת בלאי על הכלים מדי תקופה - כמובן שמעבר לחסכון הכספי, יש לקחת בחשבון את זמנכם היקר המתבזבז על עבודות תחזוקה מיותרות.
ניתן גם להתקין דשא סינטטי בשיטת עשה זאת בעצמך והחיסכון הכספי יהיה כ-60 ₪ למ"ר בממוצע אם תבחרו לבצע את הליך ההתקנה בכוחות עצמכם. כלומר, לגינה של 50 מ"ר החיסכון יהיה כ-3000 ₪ בממוצע.
סיכומים ומספרים
עלות התקנת דשא סינטטי איכותי
בגינה, בגודל 50 מ"ר, תעלה לצרכן כ-9,000 ₪ בממוצע. (בהתאם לדגם הדשא הסינטטי ותוואי שטח ההתקנה). במידה ותבחרו לבצע את ההתקנה בכוחות עצמכם או לרכוש דשא סינטטי זול יותר, העלות אף תרד באופן משמעותי.
פרישת מרבדים של דשא טבעי בגינה של 50 מ"ר, תעלה בממוצע כ-3000 ₪ אך להם נצטרך להוסיף עלויות נלוות נוספות של מערכת השקיה, כיסוח המדשאה ותחזוקתה, רכישת חומרי הדברה ודישון ועלויות מים חודשיות.
דשא סינטטי אינו דורש תחזוקה כלל ואין לו עלויות כספיות נוספות לאחר התקנתו!
לסיכום, המספרים מדברים בעד עצמם. דשא סינטטי הינו הפתרון הזול ביותר בטווח הארוך. מדובר בהשקעה ראשונית החוזרת לבעליה לאחר שנה וחצי עד שנתיים בממוצע. התקנת דשא סינטטי בגינתכם תחזיר את ההשקעה במהרה ולאחר מכן תתחילו לחסוך כסף רב מידי שנה!