$
בורסת ת"א

שינוי בדיווחים לבורסה: רשות ני"ע בדרך להנהיג אימוץ סטנדרט בינלאומי

הרשות הודיעה כי תפעל להטמעת את שיטת הדיווח הבינלאומי IXBL על נתונים כספיים. השלב הראשון יהיה וולונטרי ויוטל רק על חברות ת"א 125 - הרשות תפעל בהמשך לקדם הליכי חקיקה ותקינה שינהיגו את התקן החדש כחובה

חזי שטרנליכט 11:5302.10.19

רשות ניירות ערך דוחפת הטמעה של שיטת דיווח בינלאומי (IXBRL) של נתונים כספיים. המשמעות בפועל - דיווח נתונים מהדו"חות הכספיים שנגיש לגולשים במערכת המגנ"א של רשות ני"ע ומערכת המאי"ה של הבורסה, ייעשה בתקן אחיד, כך שמשקיעים ואנליסטים יוכלו לשלוף את המידע בקלות ובמהירות רבה יותר מהדו"חות של החברות הציבוריות. הרשות פרסמה היום  (ד') מסמך היוועצות להערות הציבור בנושא הטמעת שיטת הדיווח הבינלאומית החדשה.

 

יישום התוכנית בשלב הראשון יהיה וולנטרי ויוחל על החברות הציבוריות במדד ת"א 125. זאת למעט הבנקים, חברות הביטוח והחברות הדואליות. הרשות מציעה כי המדיניות תיושם בשלבים. לאחר השלב הוולונטרי, שיאפשר לתאגידים שיבחרו בכך לצבור ניסיון בהדרגה. יקודמו הליכי החקיקה והתקינה בנושא, ולאחר הניסיון שיצברו שחקני השוק, כללי הדיווח החדשים יונהגו כחובה. עוד מוצע שבשלב הראשון המדיניות תחול על כלל הפרקים בדוחות התקופתיים, עם הקלה מסוימת בחלק מהפרקים.

 

ברשות טוענים שבאמצעות IXBRL יוטמע סטנדרט בינלאומי מתקדם הנהוגים בשוקי הון מפותחים ברחבי העולם. ברשות מציינים כי דיווחי החברות הציבוריות, ובייחוד הדוחות הכספיים, מהווים כיום את אחד ממשאבי המידע החיוניים ביותר בשוק ההון. בהתאם, הרשות מבקשת לייצר יכולות מתקדמות לניתוח מסדי נתונים מורכבים המפורסמים בדוחות הכספיים של תאגידים מדווחים, על מנת לסייע לאנליסטים, חוקרים מהאקדמיה ומשקיעים גלובליים לנתח ולחקור מידע רלוונטי באופן שוטף ובמינימום מאמץ.

 

טכנולוגיית Inline XBRL, או בקיצור: IXBRL, הפכה לסטנדרט בינלאומי בתחום הדיווח הכספי והשיטה המקובלת בשווקים מפותחים, ובעיקר באירופה ובארצות הברית. יחד עם זאת, לאור רמת המורכבות הכרוכה במהלך, הרי שהמעבר לדיווח מובנה של כלל חלקי הדוח התקופתי אינו מהווה סוגיה טכנית גרידא, ולכן ראוי כי ייגזר ממדיניות סדורה. לפיכך, מסמך ההיוועצות מציג הן את שיקולי המדיניות העיקריים העומדים בבסיס המהלך, והן את השיקולים הטכניים המרכזיים הקשורים ביישום של מדיניות זו.

 

כיום, התאגידים בישראל מדווחים את דוחותיהם התקופתיים בשפה העברית ובאמצעות קובץ PDF. לצד זאת, עם אימוץ IFRS בשנת 2008 הוחלה עליהם גם דרישה להזין מספר שדות מהדוחות הכספיים בטופס אינטרנטי, המתורגם ל-XBRL. לאורך השנים צומצם מספר השדות המחויבים בטופס זה, כך שכעת הוא כולל היקף מוגבל של שדות מסכמים.

 

לטענת הרשות, במצב הנוכחי קשה יחסית למשקיעים לשלוף במהירות נתונים כספיים, בכדי לבצע בהם למשל ניתוחים והשוואות. בנוסף, העובדה שהדוחות מפורסמים בשפה העברית מקשה על משקיעים זרים לקרוא ולנתח אותם באופן דינאמי ובמטרה לקבל החלטה האם חשיפה לשוק ההון הישראלי הינה חלופה אטרקטיבית.

 

ענת גואטה ענת גואטה צילום: אוראל כהן

בטל שלח
    לכל התגובות
    x