בלעדי לכלכליסט
אחרי הבחירות: המפלגות ילוו עוד 179 מיליון שקל מהכנסת
היקף המימון שתיתן הכנסת למפלגות יגיע ל־316 מיליון שקל - אך הלוואות ב־137 מיליון שקל כבר נלקחו. האשראי יינתן בריבית נמוכה ל־54 חודשים וההחזרים ישולמו ממימון המפלגות השוטף, שנועד בכלל לפעילות של הסניפים
הצ'ופר הראשון של מפלגות הכנסת ה־22 שתושבע בשבוע הבא הוא קבלת הלוואות מהכנסת בסכום כולל של 179 מיליון שקל. הלוואות אלה מתווספות להלוואות קיימות של 137 מיליון שקל שנטלו 15 מפלגות. מפלגות אלה צפויות לקחת עוד הלוואות מהכנסת למימון הוצאותיהן במערכת הבחירות האחרונה, ואליהן יצטרפו עוד חמש מפלגות שצפויות לקחת הלוואות. תקרת ההלוואות שהמדינה תעניק לכל המפלגות בכנסת ה־22, אלה שנלקחו ואלה שיילקחו עתה, היא 316 מיליון שקל.
- המפלגות יקבלו מקופת המדינה מימון בחירות של 184 מיליון שקל
- המפלגות חתכו את הוצאות הפרסום בעשרות אחוזים
- מוזיקה של בחירות: על קולם של ראשי המפלגות
ההלוואות הללו ינתנו למשך 54 חודשים בריבית נוחה של 1.75% בשנה (פריים). המפלגות יחזירו את הכספים מכספי מימון המפלגות השוטף שהן מקבלות מהכנסת — 83 אלף שקל לח"כ לחודש בתוספת סכום חודשי קבוע לכל מפלגה של 83 אלף שקל בלא קשר למספר המנדטים. ברשימות המורכבות מכמה מפלגות תקבל כל מפלגה את המימון בנפרד, ובכלל זה תקבל גם את המימון החודשי הנוסף של 83 אלף שקל בלא קשר למספר חברי הכנסת של המפלגה — יתרון לרשימות המורכבות מכמה מפלגות.
המשמעות היא שרוב כספי מימון המפלגות השוטף, החודשי, שיקבלו המפלגות מהמדינה לאורך הקדנציה, ישועבדו לכיסוי חובותיהן לכנסת.
כולנו תישאר חייבת
מחר יעניק חשב הכנסת למפלגות את כספי מימון הבחירות המגיע להן בהתאם לתוצאות הבחירות לכנסת ה־22. מפלגת כולנו בראשות שרת השיכון יפעת שאשא ביטון זכאית למימון בחירות של 3.5 מיליון שקל. אבל, מאחר שהמפלגה כבר לקחה מהכנסת לפני כמה חודשים הלוואה של 5.65 מיליון שקל, ינוכו מכספי מימון הבחירות 1.2 מיליון שקל. כלומר: יו"ר כולנו לשעבר משה כחלון שהבטיח לליכוד להעביר את כל כספי מימון הבחירות של כולנו - יעביר לליכוד 1.2 מיליון שקל פחות. עם זאת,כפי שנחשף ב"כלכליסט" כולנו תוכל לכסות את החוב לכנסת וחובות אחרים באמצעות מימון מפלגות של 9 מיליון שקל שתקבל בכנסת ה־22.
ניתוח ההלוואות של הסיעות מעלה של־15 מפלגות יש חובות לכנסת ורק לשש מפלגות אין חובות.
הליכוד נמצא במקום הראשון מבחינת החוב לכנסת עם 38.8 מיליון שקל, ולכן המפלגה זכאית להלוואה של 33 מיליון שקל. סכום זה הוא ההפרש בין תקרת ההלוואה שהמפלגה זכאית לה - 71.7 מיליון שקל - לבין ההלוואה שכבר לקחה. ההערכה היא שהליכוד ייקח את ההלוואה וכך יגיעו חובותיו ל־71.8 מיליון שקל. בזכות 30 המנדטים של המפלגה בבחירות האחרונות (כולנו שהתמודדה עם הליכוד מקבלת את המימון בנפרד) מקבל הליכוד 2.656 מיליון שקל בחודש כלומר: כ־33 מיליון שקל בשנה, או כ־139 מיליון שקל למשך 54 חודשים (אורך ההלוואה שהמפלגות לוקחות מהכנסת), כך שלא תהיה לו בעיה להחזיר את ההלוואה.
רשימת כחול לבן מורכבת משלוש מפלגות: חוסן לישראל, יש עתיד, ותל"ם. כל מפלגה פועלת בנפרד חובותיהן של המפלגות לכנסת מגיעים ל־41.1 מיליון שקל (חוסן לישראל ויש עתיד חייבות 18 מיליון שקל כל אחת ותלם חייבת 5 מיליון שקל). שלוש המפלגות ביחד יכולות לקחת אשראי נוסף של עוד 39.5 מיליון שקל. חוסן לישראל יכולה לקחת הלוואה מהכנסת של 17.8 מיליון שקל, יש עתיד 13.3 מיליון ותל"ם 8.4 מיליון שקל.
המפלגות הללו יכולות להחזיר את ההלוואות בלי בעיות: מימון המפלגות השוטף של חוסן לישראל הוא 1.33 מילין שקל, כלומר, 15.9 מיליון שקל בשנה. בתום 54 חודשי ההלוואה תקבל המפלגה 71.6 מיליון שקל. מימון המפלגות החודשי של יש עתיד הוא 1.162 מיליון שקל, כלומר 13.9 מיליון שקל בשנה. במשך 54 חודשי ההלוואה תקבל המפלגה כספי מימון מפלגות שוטף של 61.1 מיליון שקל. ואילו תל"ם תקבל מדי חודש מימון מפלגות שוטף של 498 אלף שקל, כלומר כ־6 מיליון שקל בשנה. במשך 54 חודשי ההלוואה היא תקבל כ־27 מיליון שקל.
ללא חוב - לכנסת
בכנסת מכהנות שש מפלגות שאין להן כיום חובות לכנסת - עצמאות, התנועה הירוקה, חד"ש, תע"ל, צל"ש וגשר. עם זאת, לעצמאות בראשות אהוד ברק שהתמודדה במסגרת המחנה הדמוקרטי), חוב של כ־5.6 מיליון שקל לערֵבים שהעניקו לה ערבות לפני הבחירות, ולתנועה הירוקה (סתיו שפיר) חוב של 2.5 מיליון שקל לערֵבים.
עצמאות והתנועה הירוקה יוכלו לקבל הלוואה מהכנסת של 4.485 מיליון שקל כל אחת. כל אחת מהן תקבל מימון חודשי שוטף של 166 אלף שקל, מימון שנתי של 1.9 מיליון שקל וכ־9 מיליון שקל במשך 54 חודשי ההלוואה. כך, יוכלו שתי המפלגות להחזיר את הכסף לערבים שלהן.
מפלגת צל"ש בראשות איילת שקד ונפתלי בנט (שהתמודדה במסגרת ימינה) תקבל מהכנסת מימון חודשי שוטף של 332 אלף שקל, או כ־4 מיליון שקל בשנה וכ־18 מיליון שקל ל־54 חודשי ההלוואה. בינתיים כדי להחזיר את החובות לערבים יכולה המפלגה לקחת הלוואה מהכנסת של 8.9 מיליון שקל.
ואילו מפלגת גשר בראשות אורלי לוי אבקסיס שהתמודדה לצד העבודה יכולה לקחת מהכנסת הלוואה של 4.48 מיליון שקל. למפלגה חוב לערבים מהבחירות לכנסת ה־21 בהיקף 1.2 מיליון שקל והיא יכולה לכסות אותו בלי הלוואה. המפלגה תקבל מימון בחירות מהכנסת של 1.614 מיליון שקל.