$
הייטק והון סיכון

פרסום ראשון

דו"ח: קרנות מעמק הסיליקון משקיעות בארץ יותר, גם בלי כסף מקומי

לפי נתוני pitchbook, בשנה שעברה בוצעו בארץ 16 השקעות בסכום כולל של 41.9 מיליון דולר בהן לא היתה מעורבות של גורמי השקעה ישראלים; היקפי ההשקעות של קרנות מעמק הסיליקון נמצאים בצמיחה מהירה, שמראה על אמונן ביזמות המקומית

סופי שולמן 10:4224.09.19
קרנות הון סיכון אמריקאיות כבר לא מפחדות להשקיע בסטארט-אפים ישראלים לבד - כך קובע דו"ח מיוחד על האקוסיסטם הישראלית שמפרסמת לראשונה פיצ'בוק (pitchbook) והגיע לידי כלכליסט. בדו"ח, הראשון מסוגו, מנתחת חברת המחקר הנחשבת את המאפיינים הייחודיים של זירת ההשקעות בטכנולוגיה בישראל ונותנת דגש מיוחד לנוכחות הגוברת של קרנות הון סיכון ותאגידים מעמק הסיליקון בישראל.

 

 

על פי המחקר, גופי הון סיכון מעמק הסיליקון ביצעו ב-2018 מספר גבוה יחסית של 16 עסקאות בהשקעה כוללת של 41.9 מיליון דולר, ללא מעורבות של גורמי השקעה ישראלים. בסך הכל השתתפו קרנות אלה ב-2018 בלא פחות מ-95 השקעות בסכום כולל של 1.4 מיליארד דולר. הקצב והכמות רק עולים, כך שבשמונת החודשים הראשונים של 2019 כבר נרשם מספר כמעט זהה של השקעות בהיקף כספי של 1.3 מיליארד דולר. מדובר בהכפלת היקפי ההשקעה לעומת 2016, אז הסתכמו ב-614 מיליון דולר.

 

 

 

מטה גוגל בעמק הסיליקון. המשקיעים הזרים לא צריכים תמיכה מקומית מטה גוגל בעמק הסיליקון. המשקיעים הזרים לא צריכים תמיכה מקומית צילום: שאטרסטוק

 

 

קרנות הון סיכון מעמק הסיליקון, כולל השמות המובילים כגון סקויה לצד קרנות תאגידיות של אינטל, גוגל, אפל ודומיהם, מביאות לעלייה בסכום הגיוס הממוצע. על פי נתוני פיצ'בוק מדובר בסכום חציוני של 14.3 מיליון דולר בגיוס שכולל גורם אמריקאי, לעומת 8 מיליון דולר בממוצע מגופי השקעה מקומיים בלבד בישראל.

 

התפתחות נוספת שצוינה בבדיקה היא העניין הגובר של תאגידים אמריקאים ואירופיים בטכנולוגיה הישראלית. מתחילת 2019 השקיעו תאגידים אמריקאים סכום אדיר של 1.8 מיליארד דולר ב-81 עסקות גיוס של סטארט-אפים ישראלים. מדובר בהיקף כספי דומה ב-2018 כולה, אך באופן מעניין, 2 מיליארד הדולר שהושקעו בשנה שעברה התפזר על מספר כפול של עסקאות. הדבר מראה כי התאגידים מוכנים לסכן סכומים גבוהים יותר על השקעה בודדת. גם באירופה מתעורר התאבון לסטארט אפים ישראלים כאשר 820 מיליון דולר הושקעו במחצית הראשונה של 2019, סכום דומה לזה של 2018 כולה.

 

נוכחות מוגברת של הקרנות התאגידיות בזירת ההשקעות אין אירוע חדש, אבל בפיצ'בוק ציינו כי מה שהשתנה באחרונה הוא הנכונות של החברות להשקיע בשלבים מוקדמים יותר. בעבר שחקנים אלה העדיפו להצטרף בסבבים המאוחרים יותר, בהם רמת הסיכון לרוב נמוכה יותר.

 

נמשכת הצמיחה בשווי החברות

 

העניין הגובר של קרנות וחברות מחו"ל בהייטק הישראלי משתקף היטב בנתוני הגיוסים של החברות המקומיות ששובר שיא מדי שנה. עד סוף אוגוסט נסגרו 153 עסקאות בחברות ישראליות בסכום של 2.3 מיליארד דולר. על אף שיש עוד ארבעה חודשים עד סוף השנה, מדובר במספר דומה ל-3 מיליארד דולר שנרשם ב-2018. אם כי מספר העסקאות אז היה כפול, מה שמלמד שוב על עלייה בשווי החברות.

 

אם כי לצד העלייה בשווי, ניכרת העלייה גם בהיקפי ההשקעה הנדרשים מצד הקרנות. העלייה בולטת בעיקר בשלבים המוקדמים, כאשר אם ב-2018 סבב מוקדם חציוני היה 7 מיליון דולר, הרי שב-2019 הוא כבר הגיע ל-11.3 מיליון דולר. סבב חציוני מאוחר עומד על 16 מיליון דולר, בדומה לשנה שעברה.

 

 

 

לצד העלייה בהשקעות, דווקא הצד השני של המטבע - האקזיטים - לא מזנק באותו פרופורציה. מתחילת השנה נרשמו 16 עסקאות אקזיט (הבדיקה לא כוללת מכירה של חברות ציבוריות דוגמת מלאנוקס שנמכרה השנה, אלא רק חברות פרטיות) בסכום כולל של 1.6 מיליארד דולר. על אף שמדובר ביותר מהמספר הכולל של 1.1 מיליארד דולר ב-24 אקזיטים ב-2018, מדובר בירידה מול כל אחת מחמש השנים האחרונות בין 2013 ל-2017. בפיצ'בוק מדגישים את חשיבות העסקאות הגדולות כמו למשל דיינמיק ילד שנמכרה למקדונלד'ס ב-327 מיליון דולר באפריל האחרון.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x