הלמ"ס: רוב הקשישים חיים מקצבאות או על חשבון בני המשפחה
מנתונים שמפרסמת הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה לרגל יום האזרח הוותיק הבינלאומי עולה כי רבע מהקשישים לא מצליחים לגמור את החודש; שיעור הקשישים המשתמשים באינטרנט עלה ל-62%, אבל רק רבע מהם עושים בו שימוש לשם ביצוע פעולות כספיות
כ-52% מהקשישים מתקיימים מקצבאות בלבד, מתמיכת בני משפחה או ממקור לא ידוע; כך עולה מנתונים שמפרסמת היום (ב') הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (הלמ"ס) לרגל יום האזרח הוותיק הבינלאומי. עוד עולה מהנתונים, שחלה עלייה משמעותית בשימוש שעושים קשישים באינטרנט, אבל עדיין רק רבע מהם משתמשים בפלטפורמה על מנת לשלם חשבונות ולבצע פעולות בנקאיות.
- יש להקים את "רשות הגמלאים" - גוף שיאחד את הטיפול באזרחים הוותיקים
- במקום מקל או מטפלת: זנב רובוטי יסייע להליכת קשישים
- עלייה של 6 מיליארד שקל בקצבאות ששילם הביטוח הלאומי ב-2018
מהנתונים עולה כי 48% מבני ה-65 ומעלה שאינם עובדים מתקיימים בעיקר מקרן פנסיה או מחסכונות שלהם או של בני זוגם; בהקשר זה חשוב לציין שלחלק משמעותי מהם אין פנסיה או חסכונות משלהם, והם מסתמכים על בני הזוג. 45% חיים מקצבאות של המוסד לביטוח לאומי או של משרד ממשלתי אחר; היתר (7%) מתקיימים בעיקר מתמיכת בני משפחה או ממקור לא ידוע. שלושה רבעים (76%) מבני ה-65 ומעלה מצליחים לכסות את ההוצאות החודשיות של משק הבית (למזון, חשמל וכדומה), 23% אינם מצליחים.
62% מבני ה-65 ומעלה - קרוב לשני שליש - משתמשים באינטרנט; מדובר בעלייה חדה, מ-49% ב-2015. סביר להניח שסיבה מרכזית לכך היא מעבר לגילאי ה-65 ומעלה של אנשים שכבר התרגלו לשימוש ברשת במקומות העבודה. יחד עם זאת, בני 65 ומעלה לא בהכרח מממשים את היעילות שברשת: רק רבע (25%) משתמשים בה לצורך ביצוע פעולות בנקאיות ותשלומי חשבונות.
היעדר שליטה בשפה העברית עלול להגביל את השימוש באינטרנט, ול-32% מהקשישים שליטה 'בינונית', חלשה או שאינם קוראים כלל בעברית. כשמדובר בכתיבה, המצב גרוע יותר: 36% מגדירים עצמם כבעלי שליטה חלשה בשפה.