$
תקשורת

ביהמ"ש: אתרים שמאפשרים להוריד את תוכנת פופקורן טיים ייחסמו בישראל

המחוזי בחיפה הורה לספקיות האינטרנט המרכזיות שלא לאפשר גישה לאתרים, המפרים זכויות יוצרים; הבקשה הוגשה על ידי ארגון זכויות יוצרים ברשת האינטרנט, יונייטד קינג, yes ,HOT ורשת. החסימה על ידי הספקיות תתבצע על פי רשימת אתרים שיגישו התובעות

אביאור אבו 09:3119.09.19

בית המשפט המחוזי בחיפה הורה אתמול לספקיות האינטרנט לחסום גישה לאתרים שמאפשרים להוריד את תוכנת הסטרימינג העולמית PopcornTime, המאפשרת צפייה ישירה והורדה של סדרות, סרטים, תרגומים ומוסיקה המוגנים בזכויות יוצרים. מי שהגישו את הבקשה למתן צו מניעה, על ידי עו"ד ערן פרזנטי, הם ארגון זיר"ה (זכויות יוצרים ברשת האינטרנט), סרטי יונייטד קינג, yes ,HOT ורשת.

  

פופקורן טיים פופקורן טיים

 

בתחילת החודש התברר ליונייטד קינג כי סרט שהפיקה, "עכביש ברשת", העתיד לעלות לאקרנים בישראל במהלך ינואר 2020, כבר עלה לאתר פופקורן וזמין להורדה עם כתוביות. הסרט, שעלות הפקתו עומדת על 5.5 מיליון יורו, יצא לאקרנים בארה"ב ב-30 באוגוסט. בעקבות כך, הוגשה הבקשה למנוע את המשך הפרת זכויות היוצרים והפגיעה המתמשכת, ועם החלטת בית המשפט בוטל צו איסור הפרסום. לדיון לא הגיעה אף אחת מספקיות האינטרנט להציג טיעונים כנגד, בצעד שלמעשה מהווה הסכמה להחלטת בית המשפט.

 

החסימה על ידי הספקיות תתבצע על פי רשימת אתרים שיגישו התובעות, כמו גם על אתרים חדשים שינסו לעקוף את ההחלטה בעתיד. עם זאת, מרגע שתוכנת פופקורן מותקנת על מחשב המשתמש, לא ניתן למנוע את המשך ההפרה. בנוסף, טענו התובעות כי האתר מתעשר על חשבונן, שכן חלק ניכר מהכנסותיו מבוססות על מכירת שירותים המאפשרים לגולש להסתיר את זהותו ובכך להימנע מהליכים משפטיים.

 

במהלך ינואר 2017 דחה בית המשפט בקשה זהה שהגישו התובעות כנגד פופקורן, בטענה כי לאור העובדה שאין יכולת לדעת את זהות מפעילי התוכנה - אין ביכולת בית המשפט לבחון את עמדתו של הנתבע. הגשת הבקשה הנוכחית לצווי המניעה מתאפשרת לראשונה תודות לתיקון 5 לחוק זכויות יוצרים, שעבר בינואר האחרון. במסגרת התיקון הוענקו סמכויות לבתי המשפט להוציא צווים המורים לספקים להגביל את הגישה לאתר שעיקר תוכנו מפר זכויות יוצרים, גם אם זהות מפעיליו אינה ידועה.

 

זוהי אינה פעם ראשונה בה בית המשפט מורה לחסום אתרים המפרים זכויות יוצרים. חסימות הופעלו בעבר גם על אתר "סדרות" הישראלי, אתר "הורדות", ועוד. בכל פעם קיבלו השופטים את החלטתם מכוח סמכויות שונות, אך החל מינואר החלטה שכזו מקבלת לגיטימציה בחוק. ישנן ספקיות שטרם ביצעו את החסימה באופן מלא, אך כבר אצל רוב הגולשים המנסים להיכנס לאתרים של פופקורן מופיעה ההודעה הבאה מטעם זיר"ה: "אתר זה מפר זכויות יוצרים. מי שמוצא עצמו נפגע מהחלטת בית המשפט מוזמן לפנות בבקשה מתאימה לבית המשפט המחוזי בתיק הנ"ל".

 

עוד ב-2015 קבע בית המשפט באנגליה כי שירות פופקורן מפר זכויות יוצרים וכי זוהי שליחותו של בית המשפט להפסיק זאת ולהתערב בפעילותו. בית המשפט לערעורים באנגליה קבע שלבית המשפט יש סמכות להורות בצו לספקיות האינטרנט לחסום גישה לאתרים בהם נמכרים מוצרים המפרים סימני מסחר.

 

עו"ד מוטי אמיתי, יו"ר זיר"ה מסר לכלכליסט: "התיקון מאפשר לנו להתגבר על חסמים טכנולוגים, שמנעו מאיתנו עד עכשיו לפעול כנגד הפרות היוצרים בדרך עקיפה. התיקון הקנה סמכות לבתי המשפט לצמצם את הפגיעה, באמצעות ספקיות האינטרנט, גם אם לא ניתן לפעול ישירות אל מול המפר. זהו כלי הרתעה חשוב מאוד במאבק שלנו להבטחת זכויות היוצרים".
בטל שלח
    לכל התגובות
    x