נסיגה קלה בשקל לאחר הבחירות; בשוק המט"ח ממתינים להחלטת הפד
מול סימני השאלה בזירה הפוליטית: הדולר עולה ב-0.1% ונסחר ב-3.54 שקלים, היורו מתחזק ב-0.3% ונסחר בסביבת13.92 שקלים; ההערכות - הפד יוריד את הריבית ב-0.25%, יציג תחזית להורדה נוספת אחת בלבד עד סוף השנה
השקל רושם ירידות קלות לאחר בחירות שהסתיימו ללא הכרעה ברורה - וכאשר שוק המט"ח מתכוונן להכרעה המהותית בווישנגטון, הודעת הריבית של הפד. הדולר עולה ב-0.1% ונסחר ב-3.54 שקלים, היורו מתחזק ב-0.3% ונסחר בסביבת 3.91 שקלים.
בשווקים העולמיים - היורו נחלש ב-0.2%, נסחר ב-1.104 דולר, הפאונד נחלש ב-0.3% ל-1.246 דולר.
- העולם רץ לתוך מלכודת הריבית
- טראמפ שוב משתלח ביו"ר הפד: "איפה מצאתי את האיש הזה, ג'רום?"
- יו"ר הפד: "הריבית הנמוכה שומרת על כלכלת ארה"ב במקום טוב. אנחנו לא צופים מיתון"
התמונה הפוליטית אינה ברורה עדיין: בשלב זה אין הכרעה ברורה בבחירות, למעט העובדה שלראש הממשלה בנימין נתניהו אין ככל הנראה רוב לממשלת ימין. . בהתאם לתוצאות המסתמנות בשלב זה של ספירת הקולות, אין תסריט אחד בעל סבירות גבוהה משמעותית בנוגע להרכבה של הממשלה הבאה, ונראה שיעברו ימים עד שתימצא הקוניונקטורה הפוליטית שתאפשר הקמת ממשלה. שוק המטבעות יידרש להגיב היום וכנראה גם בשבועות שיבואו עם המצב החידתי בזירה הפוליטית.
התוכנית של הפד
לפי ההערכות, הפד יודיע היום על הורדה של 25 נק' בסיס בריבית (0.25%) לטווח של 2%-1.75% (שמשמעותו בפועל 1.75%), לאחר הורדה בשיעור דומה שביצע בהחלטה הקודמת של ה-31 ביולי. הכלכלנים צופים שהתחזית המעודכנת של הבנק המרכזי תהיה להורדה נוספת אחת בלבד עד סוף השנה. ברקע להחלטה של הפד עומד כמובן מהלך ההרחבה האחרון של הבנק המרכזי באירופה (הכולל בין היתר תוכנית רכישות חדשה), שלא מסייע לעמיתיו מהבנק האמריקאי לבצע מהלך מתון בלבד.
"נתוני השכר שהתפרסמו בדו"ח התעסוקה של חודש אוגוסט הראו שלפד יהיה קשה לתת לשווקים את ההכוונה העתידית שלה הם מצפים מכיוון שכאשר קצב הגידול בשכר מאיץ, לא מעט מחברי הפד לא מרגישים בנוח להמשיך ולהפחית את הריבית מדי רבעון", אומר אורי גרינפלד, הכלכלן הראשי בפסגות, שמוסיף: "נתוני האינפלציה שהתפרסמו בשבוע שעבר דחקו את הפד עוד יותר עמוק לפינה זו שכן אלו הראו שאינפלציית הליבה עלתה יותר מהצפי ועומדת על 2.4%. לכן, בעוד שסביר להניח שהפד יפחית את הריבית פעם נוספת השבוע, אנו מעריכים שהודעת הפד תמשיך להתייחס להפחתת הריבית כ"הפחתה של אמצע מחזור" כלומר התאמות קלות לפני שחוזרים לתוואי העלאת הריבית".
עניין משמעותי נוסף נוגע לאופוזיציה בפד לצעד של הורדת ריבית - בישיבה הקודמת התנגדו להורדה נשיאת הפד בקנזס סיטי אסתר ג'ורג' ונשיא הפד בבוסטון אריק רוזנגרן - שניהם בטענה שהכלכלה מספיק חזקה ושאין הצדקה להורדה האמורה.
עוד על הפרק כמובן, התגובה הצפויה של הנשיא דונלד טראמפ, שיתקוף מן הסתם שוב את הבנק המרכזי ואת העומד בראשו, על מהלך הורדה שאינו חד מספיק לשיטתו. אתמול צייץ הנשיא בעניין זה: "מדד המחירים ליצרן בסין התכווץ בשיעור הגבוה ביותר מזה 3 שנים בגלל הפיחות הגדול במטבע בשילוב עם תמריצים מוניטאריים. הפדרל ריזרב לא עוקב? האם הפד ייכנס אי פעם למשחק? הדולר הכי חזק אי פעם! ממש גרוע ליצואנים".