יזהר קנה, נשיא לשכת רואי החשבון היוצא: "מי שהולך היום ללמוד ראיית חשבון, מגיע בתקופה שבה הוא ייחטף לעבודה"
הרפורמה העתידית, הירידה באחוז הסטודנטים וההשפעות על השוק – צעירים רבים שמתעניינים בלימודי ראיית חשבון מבולבלים מההתפתחויות, ותוהים אם להירשם לשנת הלימודים הקרובה או להמתין עם קבלת ההחלטה. רו"ח יזהר קנה, שכיהן כנשיא לשכת רואי חשבון בישראל, מסביר מדוע מדובר בעיתוי שהוא הזדמנות אמיתית
אחת מהשאלות העיקריות ששואל את עצמו כל סטודנט לעתיד, היא שאלת הביקוש למקצוע עם יציאתו לשוק העבודה. הצפת השוק בבוגרים טריים בכל תחום שהוא יוצרת לרוב תחרות, שמשפיעה על תנאי ההעסקה ועלולה להוביל לקשיים של חלקם להשתלב ולמצוא את מקומם.
למידע על לימודי חשבונאות לחצו כאן
אם התעניינתם בלימודי ראיית חשבון, ייתכן ששמעתם שבעבר זה היה המצב גם בקרב בוגרי התחום. "לפני כמה שנים הייתה תקופה שהשוק היה מוצף בסטודנטים לראיית חשבון והיום אנחנו נמצאים במצב הפוך" מסביר רו"ח יזהר קנה, שותף מנהל במשרד רו"ח פאהן קנה Grant Thornton ומרצה בכיר לביקורת במוסדות להשכלה גבוהה, שכיהן בין 2015 ל-2018 כנשיא לשכת רו"ח בישראל.
מה הסיבה לירידה שרואים כיום?
"הנושא של כמות הסטודנטים זה דבר שבא בגלים. בתקופות מסוימות קיים ביקוש גדול, המשכורות עולות וסטודנטים רצים למקצוע, ובתקופות אחרות הביקוש קטן ואז סטודנטים נתקלים בשתי בעיות: בעיית שכר ובעיית מחסור במקומות עבודה. בשנים הקודמות יצאו לשוק בוגרים בכמות שעלתה על הביקוש, זה גרם להיצף וחוסר במקומות התמחות. השנתונים האחרונים לעומת זאת, אלה שנתונים נמוכים. המצב הזה יגרום לביקוש משמעותי, ולכן מי שהולך היום ללמוד ראיית חשבון מגיע בתקופה שבה הוא ייחטף לעבודה".
הייחוד של לימודי ראיית החשבון בשוק העבודה המשתנה
במציאות שבה תחומי לימוד רבים מתחרים על תשומת לבו של הסטודנט הישראלי, בחירת המסלול הנכון צריכה להתחשב לא רק בתקופת ההתמחות אלא גם בכלים שהמסלול נותן כדי להתקדם לתפקידים בכירים. מהבחינה הזו, קנה מציין שלראיית חשבון יתרון משמעותי על פני לימודים אחרים.
"לימודי ראיית החשבון הם הלימודים האקדמיים היחידים שהם בבסיסים אינטרדיסציפלינריים ונוגעים בהמון תחומים, שחשבונאות היא אפילו לא רבע מתוכם. אתה לומד כלכלה, קורסים במשפטים, במיסים, בביקורת ובבקרה וכמובן גם מתימטיקה וסטטיסטיקה. זה נותן לך כלי מצוין גם לראיית חשבון וגם להרבה מקצועות אחרים".
איך נראית העבודה של מתמחים שמסיימים את הלימודים?
"היום רובם של המתמחים מגיעים למשרדים הבינוניים והגדולים, כאשר בין 85% ל-90% מהם מגיעים לאחד מעשרת הגדולים. למעלה ממחצית מהפעילות במשרדים כאלה היא בכלל לא ראיית החשבון הקלאסית. יש בהם מחלקות כלכליות מאד חזקות, מחלקות בביקורת פנימית, במיסים ועוד. אז המתמחה יכול להחליט לאיזו מחלקה ללכת ואיפה להתמחות".
בשנים האחרונות אפשר גם לראות אחוז הולך וגדל של מנהלי חברות שההכשרה שלהם היא למעשה בראיית חשבון. "כשסטודנטים מסיימים את ההתמחות יש להם שתי אפשרויות: להישאר במשרד ולצמוח לשותפות ולתפקידים בכירים, או לצאת החוצה. אם הם רוצים לצאת למגזר העסקי, קפיצת הדרך שלהם מאד קלה. הטובים שבהם יגיעו לתפקידים בכירים בגופים העסקיים, בדרך כלל סמנכ"לי כספים אבל גם הרבה מנכ"לים".
אז למעשה מי שחשב שהמסלול היחיד שלו הוא לתפקידי ראיית חשבון, טעה.
"חשוב שסטודנטים יבינו שסיום לימודי ראיית חשבון לא בהכרח מחייב אותם להיות רואי חשבון לאורך כל הקריירה. אצל 50% מהחברים שלי לכיתה לימודי ראיית החשבון היוו הבסיס לפעילות שלהם קדימה. בין אם זה לתעשייהובין אם למגזר הפיננסי".
השפעת הרפורמה העתידית על התחום
אלמנט נוסף, שרלוונטי בייחוד למי ששוקל את צעדיו בעולם ראיית החשבון בימים אלה, נוגע ברפורמה שאישרה השנה מועצת רואי החשבון. נכון להיום הרפורמה רלוונטית לסטודנטים שיחלו את לימודיהם ב-2020, וצפויה לכלול שינויים מסוימים במסלול הלימוד בהם ביטול שנת ההשלמה לטובת סמסטר לימודים נוסף.
"הרפורמה מורכבת מכמה חלקים, שהמרכזי ביותר הוא הפיכת המסלול משלוש שנים פלוס שנה לשלוש שנים וחצי" מציין קנה. "זה חלק שבעיקרו יש לו משמעות כספית מסוימת, אבל לא מדובר בהכרח בחיסכון בזמן. מי שרוצה לסיים את המסלול בצורה מואצת יכול לעשות זאת גם כיום בחלק מהמוסדות, ולכן מי שיתחיל לימודים כבר עכשיו לא יפסיד שום דבר".
יש סטודנטים שהרפורמה גרמה להם להתלבט אם לדחות את תחילת הלימודים.
"רפורמה כזו או אחרת מתבצעת כל תקופת זמן מסוימת ואני לא חושב שזו סיבה לדחות את תחילת הלימודים. בייחוד כשהרפורמה הנוכחית עדיין לא גובשה עד הסוף ויש הרבה דברים בה שהם לא סגורים. קיימים מהלכים שצריכים לעבור אישורים ואישורי חקיקה, ואני מניח שהיא לא תגיע כל כך מהר. זה לא שסטודנט שימתין חצי שנה מצבו יהיה טוב יותר, לכן אני לא חושב שמדובר בסיבה לדחייה".
הצעד הראשון בדרך למשרד
אחרי קבלת ההחלטה מתי להתחיל את הלימודים, חשוב לא פחות גם לבחור את מוסד הלימוד שלכם. סטודנטים לעתיד שמתלבטים כיצד להגיב לרפורמה מטעמי חסכון בזמן, ימצאו פתרון מקיף במחלקה לכלכלה וראיית חשבון במרכז האקדמי רופין – שהוא המוסד היחיד בארץ שבו הסטודנט יכול לבחור בשנת השלמה של חצי שנה או של שנה.
סטודנטים במרכז האקדמי רופין יכולים לקבל תואר B.A בכלכלה וחשבונאות, הכולל בתוכו לימודי מחשב ומיומנויות נוספות הנדרשות לשוק העבודה העתידי. 85% מהלומדים במחלקה ניגשים לבחינות מועצה, עם אחוז מעבר מהגבוהים אל מול השוק. כל הנוגע להשמה עם היציאה לשוק, כ-80% מהבוגרים מתקבלים להתמחות באחד מחמשת המשרדים הגדולים לראיית חשבון בישראל. כך שאם גם אתם מעוניינים להימנע מפספוס שנה לטובת הצעד הראשון בקריירה שלכם, עכשיו זו ההזדמנות שלכם לצבור יתרון משמעותי לפני כולם.
למידע על לימודי חשבונאות ברופין >>