פרסום ראשון
בעל השליטה בוואיטסטון תומר דפנה נעצר בניו יורק: מואשם בהונאת משכנתאות
דפנה מואשם בהונאת בנקים למשכנתאות, בהם פאני מיי ופרדי מק, לצד אנשי עסקים ישראלים נוספים - מיכאל קונסטנטינובסקי, אברהם תרשיש, מיכאל הורביץ ואייזק ארונוב
בעל השליטה בחברה הציבורית וואיטסטוןתומר דפנה (21.8%) נעצר בניו יורק ומואשם בהונאת גופים המלווים למשכנתאות ביחד עם עוד ארבעה אנשי עסקים ישראלים.
וואיטסטון, שבה שותף גם עדי צים (17.4%), פועלת באמצעות תאגידים אמריקאים המוחזקים על ידה בתחום הנדל"ן להשקעה והנדל"ן היזמי בארה"ב. אף שכתב האישום הוגש כבר לפני יומיים, וואיטסטון לא דיווחה דבר לבורסה - רק לאחר הפרסום הבוקר (ה') ב"כלכליסט" הוציאה וואיטסטון דיווח לפיו "החברה מתכבדת להודיע כי בהתאם למידע שהגיע לחברה בעל השליטה בחברה, מר תומר דפנה נחקר בארצות הברית בקשר לנושאים שלמיטב ידיעת החברה אינם קשורים לפעילות החברה. החברה בוחנת את המידע שהגיע אליה כאמור בדיווח מיידי זה ותעדכן אודותיו במידת הצורך".
כתב האישום הוגש לבית המשפט הפדרלי בברוקלין נגד דפנה ונגד מיכאל קונסטנטינובסקי, אברהם תרשיש ומיכאל הורביץ, כולם מניו יורק, וכנגד אייזק ארונוב מפלורידה. התביעה מייחסת להם קשירת קשר להונות בנקיי משכנתאות ומלווים אחרים, כולל את האיגוד הפדרלי למשכנתאות ('פאני מיי') והתאגיד הפדרלי למשכנתאות ('פרדי מק').
על פי כתב האישום, בין דצמבר 2012 וינואר 2019, חמשת הנאשמים קשרו קשר להונות את בנקי המשכנתאות, על ידי כך שתמרנו אותם לאשר עסקאות מכירה בחסר (short sale) במחירים נמוכים שלא לצורך.
מכירה בחסר תלויה באישור המוסד שמלווה את הכסף למשכנתא. פירושה שהלווה מוכר את הנכס שלו בסכום הנמוך מהיתרה בהלוואת המשכנתא. הרווחים מהמכירה הזו מועברים למלווה, שלרוב מסכים לוותר על שאר ההלוואה שעוד נותרה. אולם, במקרה הנוכחי, הנאשמים תמרנו לכאורה בצורה לא חוקית את תהליך המכירה בחסר על ידי כך שמכרו נכסים במחיר הגבוה משמעותית ממחיר המכירה בחסר, אך לא חשפו זאת למעניק המשכנתא.
על פי כתב האישום, הנאשמים גם נקטו בצעדים כדי למנוע מרוכשים פוטנציאלים אחרים להגיש הצעות גבוהות יותר לנכסים על ידי כך שלא שיווקו את הנכסים כפי שדרשו מהם המלווים, ועל ידי הגשת מסמכי שעבוד כוזבים על הנכסים.
בשלב מתקדם יותר בהונאה, הנאשמים העבירו למלווי המשכנתאות מידע כוזב על העסקאות ולא חשפו תשלומים שהועברו ללווה ולאחרים הקשורים למכירה בחסר או להסכמה להעביר את הנכסים במחירים מנופחים.
חלק ניכר מההלוואות שלקחו חלק בהונאה היו מבוטחים על ידי פאני מיי ופרדי מאק – סוכנויות המשכנתאות הפדראליות.
"לפי החשד, הנאשמים הוציאו במרמה ממוסדות המשכנתאות מיליוני דולרים, כשמרבית ההפסדים מוטלים על משלמי המסים", הכריז ריצ'רד דונהיו, התובע הכללי של המחוז המזרחי של ניו יורק. על פי הודעת התובע הפדרלי אם יורשעו, הנאשמים עומדים בפני עונש מאסר מקסימאלי של 30 שנה וקנס של מיליון דולר.
מוואיטסטון נמסר ל"כלכליסט" בתגובה: "המידע והנתונים אומתו רק סביב השעה 2:00 בלילה האחרון, ומיד ניתנה הוראה להוציא דיווח מיידי, שיצא מיד בבוקר. מבדיקה ראשונית, מדובר בחמש עסקאות שנעשו לפני מספר שנים בכמה נכסים שלא קשורים לחברה הציבורית. החברה תבדוק במהלך היום לעומק את הפרטים ובמידה ונצטרך נוציא דיווח בהתאם".