דיווח: טראמפ בחן אפשרות להקל את הסנקציות על איראן
לפי בלומברג, היועץ לביטחון לאומי ג'ון בולטון, שפוטר אתמול, התנגד למתן הקלות למדינה האיסלאמית; בבית הלבן החלו בהכנות לפגישה אפשרית של טראמפ עם רוחאני בהמשך החודש בניו יורק
נשיא ארה"ב דונלד טראמפ ערך שיחות בנושא הקלה אפשרית של הסנקציות על אירן, בניסיון להוביל לפגישה עם הנשיא האיראני חסן רוחני בהמשך החודש. הכיוון שאליו מוביל הנשיא בעת האחרונה בעניין זה הוביל לפיטורי היועץ לביטחון לאומי ג'ון בולטון – היועץ המפוטר התנגד נחרצות לצעדים אלה. כך מדווחים היום בבלומברג על סמך מקורות הנוגעים בדבר.
- איראן: תוך חודשיים - כל הצנטריפוגות ייהפכו למבצעיות
- טראמפ: פסגה עם רוחאני עשויה להתרחש תוך שבועות
- איראן הכריזה: נגביר את קצב העשרת האורניום החל מהיום
לפי הדיווח, הרעיון של הקלות עלה בדיון שנערך במשרדו של הנשיא בבית הלבן ביום שני האחרון. שר האוצר סטיבן מנושין הביע תמיכה במהלך כדרך אפשרית לגרום לפתיחת מו"מ עם אירן. בהמשך היום קיבל הנשיא את ההחלטה לפטר את בולטון, וההודעה על כך פורסמה ביום שלישי.
בבית הלבן החלו בהכנות לפגישה אפשרית של טראמפ עם רוחאני בהמשך החודש בניו יורק, בצד אירועי הכינוס השנתי של האו"ם, ב-23 בספטמבר - כך לפי המקורות. בשלב זה מוקדם להעריך האם האיראנים יסכימו לדון על מפגש אפשרי, בזמן שהסנקציות עדיין עומדות בעיינן.
אחת האפשרויות הנשקלות היא שטראמפ יצטרף למפגש מתוכנן בין רוחאני לבין נשיא צרפת עמנואל מקרון, אך גם כאן, מוקדם להעריך את הסיכויים לכך. בשעה שטראמפ הודיע פומבית על נכונותו להיפגש עם מנהיגי איראן - לאחר מעל ארבעה עשורים שבהם מפגש כזה לא נערך - יש שורה של מכשולים שיש צורך להתגבר עליהם, בהם הסנקציות כאמור ואי האמון בין הצדדים, בדרך לקיומה של פגישה.
הקלה בסנקציות ללא כל ויתור מצד איראן תפגע בקמפיין הממושך שמובילה ארה"ב על מנת ללחוץ על איראן לצמצם את התוכנית הגרעינית שלה. טראמפ עצמו, וכן מזכיר המדינה מייקל פומפאו, אמרו כמה פעמים בעבר שזוהי הדרך היחידה לשינוי בהתנהלותה של איראן נגד ארה"ב ובעלי הברית שלה. בחודש שעבר, כאשר נשיא צרפת מקרון ניסה לארגן מפגש בין טראמפ לשר החוץ האיראני מוחמד זריף, היה זה בולטון שפעל למניעת המפגש.
בשלב זה גם ההנהגה האיראנית עצמה לא מגלה נכונות כאמור למפגש פסגה בין ראשי המדינות, בין היתר בלחץ הגורמים השמרנים באיראן. כל עוד אין הסרה של הסנקציות, ובאופן ספציפי הסרת האיסור על רכישת נפט מאיראן, לעמדה השמרנית יהיה כנראה המשקל המכריע בהחלטה להתנגד לקיום שיחות עם נשיא ארה"ב. שר האוצר מנושין מצידו, שתמך לפי מקורות בהקלה האפשרית של הסנקציות כאמור, העביר מסר אחר באופן פומבי, כשאמר אתמול בעניין איראן: "אנו ממשיכים במהלך של הטלת לחץ מקסימלי". פומפאו מצידו נקט בקו מתון יותר ואמר בתדריך אתמול שטראמפ מוכן לקיים שיחות ללא תנאים מוקדמים.