בית המשפט בסקוטלנד: השבתת הפרלמנט הבריטי מנוגדת לחוק
ערכאת הערעורים העליונה בסקוטלנד קיבלה את הערעור שהגישו משפטנים ומחוקקים על ההחלטה של בוריס ג'ונסון למנוע כינוס של הפרלמנט עד שבועיים לפני הברקזיט; ההחלטה תעבור לדיון בבית המשפט העליון של בריטניה
החלטת ראש ממשלת בריטניה בוריס ג'ונסון להשבית את הפרלמנט חודשיים בלבד לפני מועד הפרידה מהאיחוד האירופי היתה בלתי חוקית - כך קבע היום בית המשפט בסקוטלנד. ביהמ"ש מסייג עם זאת כי בית המשפט העליון של בריטניה הוא זה שצריך לקבל את ההחלטה הסופית בעניין.
- בוריס ג'ונסון מכין את הברקזיט; המלכה אישרה את הארכת פגרת הפרלמנט
- חצי נחמה: ברקזיט ללא הסכם יוזיל אלכוהול וסיגריות
- הפסד לג'ונסון: הפרלמנט הבריטי אישר את החוק שימנע ברקזיט ללא הסכם
השופטים שדנו בנושא באדינבורו ציינו שהמהלך של הממשלה הבריטית היתה בלתי חוקי "מכיוון שהוא כוון לקחת מהפרלמנט את כוחו". השופטים קבעו כי "להשבתה אין כל תוקף" מבחינה משפטית, בסייג האמור שלפיו הסמכות העליונה בעניין ניתנת לבית המשפט הגבוה הבריטי - שאמור לפתוח את הדיון בעניין ביום שלישי הבא.
בתגובה לפסיקה הסקוטית פרסמו 70 מחוקקים הודעה משותפת שקראה לביטול ההחלטה לפיה הפרלמנט לא ישוב להתאסף עד ל-14 באוקטובר – כאשר הברקזיט אמור לצאת לפועל ב-31 באוקטובר. אף שבמוצהר הדבר לא נאמר, ההשבתה אמורה היתה למנוע מהפרלמנט לחסום ביצוע ברקזיט ללא הסכם. בפועל, הפרלמנט כבר הצליח בהתכנסות הקצרה בשבוע שעבר להעביר חקיקה שתקשה על ג'ונסון להעביר ברקזיט ללא הסכם.
בשבוע שעבר דחה בית המשפט באדינבורו עתירה נגד המהלך של ג'ונסון בנימוק שמדובר בעניין פוליטי הנתון להכרעת הפוליטיקאים ולא לבית המשפט. החלטה זו התהפכה היום בהליך הערעור. עו"ד ג'וילון מגהם, חבר בקבוצת העותרים, אמר בתגובה כי "המשמעות של ההחלטה היא שהפרלמנט הפסיק להיות מושבת".
גם דובר הלייבור בתחום הברקזיט קייר סטרמר אמר כי החלטת בית המשפט היא "מאוד מאוד נדירה וחזקה", וציין כי על הממשלה לכנס מיד את הפרלמנט. ואולם משפטנים ציינו כי אף שההחלטה מפעילה לחץ לכיוון ביטול המהלך של ג'ונסון, היא עדיין לא משנה את ההחלטה שלו לחסום את הפרלמנט.
הממשלה הבריטית פרסמה הודעה כי היא מאוכזבת מאוד מההחלטה וכי בכוונתה לערער עליה בפני בית המשפט העליון. בית המשפט העליון כבר דחה עתירה דומה בנושא שהגישו גורמים אחרים בשבוע שעבר, אך הפעם העניין יהיה משמעותי יותר לנוכח הפסיקה שקיבלה היום הערכאה הגבוהה בסקוטלנד – כך שמדובר למעשה בהליך ערעור ולא בעתירה רגילה. סימני השאלה המשפטיים רק מוסיפים לתחושת אי הוודאות השוררה בבריטניה בתקופה קריטית זו.