$
הייטק והון סיכון

חברת NSO הודיעה שתתאים את פעילותה להנחיות האו"ם

חברת הסייבר ההתקפי, שהואשמה בסיוע לריגול ממשלתי ומשטרים אפלים, תתאים את פעילותה לכללים המנחים של האו"ם בתחום עסקים וזכויות אדם. כמו כן, תשיק מסגרת ממשל תאגידי חדשה שתתמוך במדיניות זו

הגר רבט 15:0510.09.19

חברת הסייבר ההתקפי הישראלית NSO הודיעה היום (ג') כי בכוונתה לבצע התאמה לכללים המנחים המנחים של האו״ם לעסקים וזכויות אדם; בנוסף מציגה NSO מסגרת חדשה של ממשל תאגידי שתתמוך במדיניות זו.

 

מהחברה נמסר גם שהיא כבר החלה ביישום הממשל התאגידי החדש ושמהלכים אלו יושלמו בהובלתו של היועץ המשפטי החדש של החברה, עו"ד שמואל סנראי, שייכנס לתפקידו בנובמבר.  

שלו חוליו, מנכ"ל החברה ואחד ממייסדיה שלו חוליו, מנכ"ל החברה ואחד ממייסדיה

 

בין ההתחייבויות החדשות של החברה, פורסמו הנקודות הבאות: החברה מתחייבת לשילוב נהלי בדיקת נאותות פנימיים בכל התהליכים העסקיים של החברה במטרה לזהות, למגר ולנהל סיכונים לפגיעה בזכויות אדם; לבדיקה יסודית של כל תהליכי המכירה של החברה כדי לזהות פוטנציאל לפגיעה אפשרית בזכויות אדם כתוצאה מניצול לרעה של מוצרי NSO, מצהירה על מחויבות חוזית של לקוחותיה להגבלת השימוש במוצרי החברה באופן בלבדי למניעת וחקירת פשיעה חמורה (לרבות טרור) וקבלת התחייבויות כי לא ישמשו להפרת זכויות אדם; מנסחת נהלים ייעודיים להגנה על יחידים וקבוצות בדרגות סיכון גבוהות מפני ניטור דיגיטלי שרירותי וחדירה תקשורתית על בסיס מאפיינים כגון גזע, צבע, מגדר, שפה, דת, דעות פוליטיות ואחרות, מוצא לאומי או חברתי, מצב כלכלי, מעמד או מעורבותם בפעילות של הגנה על זכויות אדם; קובעת מנגנונים להגשת תלונות שיאפשרו לדווח על חשדות לניצול לרעה של מוצרי NSO ע"י לקוחות החברה; מתחייבת לחקור כל מקרה בו החברה נחשפת לדיווח אמין ומבוסס על שימוש לא חוקי לכאורה של ניטור דיגיטלי או חדירה תקשורתית שמוצרי NSO עלולים להיות מעורבים בו; מתחייבת לפרסום פומבי ככל האפשר של המנגנונים והאפקטיביות של מדיניות הגנת זכויות האדם של NSO ותהליכים נלווים, תוך התחשבות באילוצים רגולטוריים, חוזיים, ביטחוניים ומסחריים שמגבילים את החברה מלחשוף מידע ספציפי; ולבסוף מודיעה על הליך של בקרה תקופתית של מסמכי ונהלי מדיניות ההגנה על זכויות האדם ע"י מומחים חיצוניים, בנוסף להתחייבות לקיום דיאלוג מתמשך עם כל בעלי העניין הרלוונטיים.

 

במסמך הנדון של האו״ם נכתב בין השאר כי על תאגידים למנוע או להפחית השפעה שלילית על זכויות אדם שקשורה ישירות לפעילות, למוצרים או לשירותים הקשורים ליחסים העסקיים שלהם, גם אם הם עצמם לא תרמו להשפעות הללו. בתגובה לשאלת כלכליסט בנושא מסרה החברה שתקום ועדת דירקטוריון חדשה, בהתאם להנחיות האו״ם בנושא, שתכלול גם חברים חיצוניים ותחליף את הוועדה החיצונית שפעלה בחברה עד היום.  

 

ריגול סייבר. אילוסטרציה ריגול סייבר. אילוסטרציה צילום: שאטרסטוק

 

מהחברה נמסר: "לעסקים גדולים רבים כבר יש ועדות סיכון כמו הוועדה במבנה היוצא (שתפעל עד שתוקם הוועדה החדשה) עליהן מוטל לקבל החלטות קשות. ה- GRC מאפשרת לחברה לשלב את המטרות בצורה מובנית הכוללת פיקוח רחב יותר על ממשל תאגידי, ומבטיח שהמחויבות של החברה לאתיקה ולזכויות אדם מיושמת בכל רמות החברה. הדבר עולה בקנה אחד עם העקרונות המנחים ועם ממשל תאגידי טוב יותר. ה- GRC תהיה ועדה רשמית של הדירקטוריון עם כל האחריות הכרוכה בכך".

 

לגבי התחייבות החברה לחקור דיווחים על שימוש ברעה בטכנולוגיה נכתב בהודעה באתר החברה כי הדיווחים הללו צריכים להיות בעלי תוכן מספק להצדיק חקירה, ז"א תיאור מלא, אמיתי וניתן לזיהוי של השימוש לרעה או האיום, מתי התרחש, מי היה מעורב בו, ראיות תומכות או נסיבתיות כמו גם איזו פעולה מיידית יש לנקוט על מנת למנוע נזק נוסף.

 

מריגול ועד חטיפת חשוקג'י

 

NSO היא כנראה חברת הסייבר ההתקפי המפורסמת ביותר בעולם היום, בשל שורה של פרסומים לא מחמיאים בעיתונות העולמית, כמו גם שורה של תביעות בנושאי הפרת זכויות אדם שהוגשו נגדה.

 

בין השאר נקשר שמה של החברה לריגול אחר עיתונאים במקסיקו, אחר פעילי זכויות אדם באיחוד האמירויות ואפילו ברצח העיתונאי הסעודי ג׳מאל חשוקג׳י. במאי האחרון הוגשה לבית המשפט המחוזי בתל אביב עתירה בה כ-30 פעילי אמנסטי מבקשים להורות למשרד הביטחון לבטל את רישיון הייצוא של NSO. בעתירה צוין כי "ביוני 2018, נעשה ניסיון, שייתכן שהתממש, להשתלט באמצעות מערכת מעקב מסוג 'פגסוס' של NSO על מכשיר הפלאפון של איש צוות אמנסטי". מדובר, לדברי העותרים, בחצייה של קו אדום שלא ניתן לעבור עליה בשתיקה.  

 

העיתונאי הסעודי ג'מאל חשוקג'י העיתונאי הסעודי ג'מאל חשוקג'י צילום: אי פי איי

  

מצידה, NSO טוענת בעקביות שהיא עושה מאמצים רבים כדי להבטיח שהמוצרים שלה ישמשו רק למטרה שלמה פותחו - עזרה לרשויות אכיפת החוק לאתר טרוריסטים ופושעים. בין השאר מייסד החברה שלו חוליו אמר במספר ראיונות שהחברה השתמשה שלוש פעמים ביכולתה להפסיק את פעילות המערכת במקרים בהם איתרה הפרה של התנאים. 

 

בנוסף, הודיעה NSO על מינוי של שלושה יועצים בכירים נוספים: המושל לשעבר של פנסילבניה טום רידג', שהיה השר הראשון של ארה"ב לביטחון המולדת; ג'רארד ארו, לשעבר שגריר צרפת לארה"ב ולישראל; וג'ולייט קאיים, לשעבר עוזרת המזכיר לעניינים פנים-ממשלתיים במשרד לביטחון המולדת האמריקאי וחברה בוועדה המייעצת לענייני ביטחון לאומי. חשוב לציין בהקשר זה כי היועצים הם יוצאי כוחות הביטחון או אנשים עם זיקה לתחום ולא כאלה שמגיעים מהתחום של הגנה על זכויות אדם.

 

מאמנסטי אינטרנשיונל ישראל נמסר בתגובה: "אף על פי שזו הפעם הראשונה שחברה ישראלית כלשהי בתחום הייצוא הביטחוני מצהירה הצהרה שכזו, בעקבות הקמפיין המקיף שאמנסטי מובילה, אנחנו סבורים שזו הצהרה ריקה מתוכן. קבוצת NSO מודעת לעובדה שהחוק הישראלי לא יאפשר לה לעמוד בקווים המנחים של האו"ם לעסקים ולזכויות אדם ושלאגף לפיקוח על הייצוא הביטחוני במשרד הביטחון אין את הכלים לבצע את עבודתו כבר עכשיו. בנוסף, הרקורד של קבוצת NSO והעובדה שהיא מחליפה בעלויות בקצב גבוה יחסית מעידים שלא ניתן לסמוך על הצהרות יח"צ נוצצות שמתהדרות בזכויות אדם, ויושלכו ברגע שיצוץ הלקוח הבעייתי הבא. אמנסטי תמשיך לפעול כך שמשרד הביטחון יקח אחריות ויעצור את ההפקרות בכל תחום הייצוא הביטחוני הישראלי, והשלב הראשון בכך הוא הדיון בבית המשפט המחוזי בעוד חודש, שבו המשרד ו-NSO יידרשו לתת דין וחשבון על מעשיהם המסוכנים".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x