בלעדי לכלכליסט
חקירת רשות ני"ע לא עוצרת את ההנפקה של ביכורי שדה
חברת האחזקות של האחים אילן וששון שבע תגיש לרשות בשבוע הבא תשקיף לקראת הנפקה שמתוכננת להתבצע בדצמבר, לפי שווי של 600 מיליון שקל. בתחילת מאי נעצר אילן שבע בחשד לשימוש במידע פנים שנמסר לו לכאורה על ידי מנכ"ל נטו עמי גולדין
החקירה של רשות ני"ע נגד אילן שבע, לא מונע ממנו להמשיך לקדם את ההנפקה של ביכורי השדה שבבעלות המשפחה (100%) בבורסה בתל אביב. ל"כלכליסט" נודע כי ביכורי השדה החזקות צפויה להגיש בשבוע הבא תשקיף לרשות ני"ע, לקראת הנפקה של החברה לפי שווי של 550 מיליון שקל שאמורה להתקיים עוד לפני סוף השנה.
- החשד: בעל השליטה בביכורי שדה עשה שימוש במידע פנים שקיבל מעמי גולדין
- החשד: מנכ"ל נטו עדכן מראש על עצירת הדיבידנדים בנאוי
- זה האיש שמחבר בין נטו ונאוי, שתי החברות שנחקרות ברשות ני"ע
את ההנפקה שבה מכוונת החברה לגייס 150-100 מיליון שקל, יוביל אוריון חיתום כשלצידו ברק קפיטל חיתום ואקטיב חיתום. עוד נודע ל"כלכליסט" כי בכוונתם של האחים אילן וששון שבע לצאת לרוד שואו מיד אחרי חגי תשרי ולקיים את ההנפקה במהלך חודש דצמבר.
כספי הגיוס מיועדים לפיתוח רשת הסופרמרקטים שוק העיר שבה מחזיקה (66%) ביכורי השדה שהוקמה ב־2014 בשותפות עם עמיקם בן צבי.
כיום מונה הרשת 8 סניפים ובכוונתה לפחות להכפיל את עצמה ולהפוך לשחקן מרכזי בשוק, ייתכן שתוך ניצול החולשה של חלק מהשחקנים בראשם יינות ביתן. הפעילות העיקרית של ביכורי השדה היא באספקת הפירות והירקות לרשתות קמעונאות שונות, בהן יינות ביתן.
ב־2 במאי חשף "כלכליסט" את דבר ההנפקה המתוכננת, וב־13 במאי התברר כי רשות ני"ע החלה לנהל חקירה נגד אילן שבע ונגד עמי גולדין מנכ"ל נטו, ששותפה בחלקים שווים עם ביכורי השדה החזקות בביכורי השדה דרום.
בבקשה שהוגשה ע"י רשות ני"ע לבית המשפט, נאמר אז כי מתחילת חודש מאי מתנהלת חקירה נגד גולדין ושבע שנחקרו באזהרה, ע"י מחלקת חקירות, מודיעין ובקרת מסחר בראשות עו"ד ציפי גז, בחשד לשימוש במידע פנים.
על פי החשד העביר גולדין לאילן שבע מידע פנים על כך שאחים נאוי, שבה שימש גולדין דח"צ במקביל לתפקידיו בביכורי השדה דרום ונטו, עתידה לבטל את מדיניות חלוקת הדיבידנדים שלה, של 25%-20% מהרווח הנקי.
שבע מצדו, כך לפי החשד, מכר מיידית את כל אחזקותיו במניות אחים נאוי, בהיקף עשרות מיליוני שקלים, וניצל מהפסד של מיליוני שקלים שהיה נגרם לו בעקבות צניחת מחיר המניה לאחר הדיווח לבורסה על ביטול מדיניות הדיבידנדים. הרשות עיכבה לחקירה את שבע ואת גולדין וערכה חיפושים במשרדי חברת נטו ובמשרדי חברת האחים נאוי.
שבע נחקר באזהרה ברשות ני"ע בחשד לשימוש במידע פנים, ובית המשפט הטיל עליו תנאים מגבילים לבקשת הרשות – ערבות של 400 אלף שקל, אי־יצירת קשר עם המעורבים בחקירה למשך 180 יום ואיסור יציאה מהארץ ל־180 יום.
עורכי דינו של שבע אמרו בבית המשפט כי הוא "לא עשה שימוש במידע פנים ולא עבר עבירה, והוא מאמין כי כך יתברר בתום החקירה. המכירות בוצעו על יסוד החלטה אסטרטגית. מר שבע העמיד עצמו לרשות החקירה והשיב בצורה מלאה לכל השאלות שהופנו אליו".
ל"כלכליסט" נודע כי שבע, בשיחות עם רואי החשבון וגורמים נוספים שמלווים את ההנפקה, טוען כי הוא לא סבור שעבר עבירה כלשהי, וכי מכירת מניות נאוי שהיו בידיו נעשתה מאחר שביכורי השדה נכנסה לתחום מתן האשראי שבו פועלת גם נאוי, והוא מכר את המניות כדי להימנע ממצב של ניגוד עניינים.
גולדין ושבע מנהלים קשרים מקצועיים מזה כמה שנים. בתקופה שבה חברת ביכורי השדה של אילן וששון שבע נסחרה בבורסה של תל אביב, עד 2012, שימש גולדין כיו"ר החברה. לאחר שהחברה התמזגה לתוך חברת נטו ונמחקה מהמסחר בבורסה, האחים שבע נותרו עם אחזקה של ,51% ואילו גולדין מונה למנכ"ל נטו.
על פי החשד, גולדין, שכפר באשמה, לא עשה בעצמו על שימוש במידע הפנים שהיה לכאורה בידו, אלא העבירו לשבע, שעשה בו שימוש על פי החשד. אלא שמבחינת החוק לעניין זה אין משמעות. שימוש במידע פנים על ידי איש פנים כולל הן העברה של מידע לאדם אחר והן מסחר המבוסס עליו.
למעשה, מבחינה משפטית מצבו של גולדין כאיש פנים אפילו גרוע יותר, אם החשד יוכח. החוק קובע כי העונש המקסימלי על איש פנים על שימוש במידע פנים הוא עד חמש שנות מאסר. לעומת זאת, העונש המקסימלי על מקבל המידע הוא עד שנתיים מאסר.
ביכורי השדה דרום, שנחשבת לסיטונאית הירקות והפירות הגדולה במדינה, הוקמה כשותפות בין שבע ונטו ב־2002. החברה קונה ישירות מהחקלאים ומוכרת לרשתות השיווק, והיוותה מטרה מרכזית במאבק של חקלאים נגד מרווחי השיווק הגבוהים של חברות מהסוג שלה.
עם זאת, כספי ההנפקה אמורים לשמש, כאמור, להרחבת הפעילות הקמעונאית שמרוכזת ברשת שוק העיר. בשיאה מנתה הרשת 11 סניפים, וכעת יש לה שני סניפים בירושלים, שני סניפים באשקלון וסניף אחד בכל אחת מהערים כפר סבא, בני ברק וקריית גת.
בנוסף, מקיימת ביכורי השדה החזקות גם פעילות אשראי חוץ־בנקאי, שנמצאת בתחילת דרכה ומתנהלת בהיקפים קטנים יחסית באמצעות חברה־בת. תחום נוסף שבו פעילה החברה הוא נדל"ן, שנכסיו יכללו גם הם בחברה המונפקת. עד 2016 ביכורי השדה החזיקה (51%) בביכורי ביתן, שמספקת את הפירות וירקות לרשת יינות ביתן שהחזיקה ביתר המניות.
כאשר הבעלים של יינות ביתן, נחום ביתן, רכש את רשת מגה במאי 2016 תמורת 495 מיליון שקל, אחד התנאים שהציבה רשות ההגבלים העסקיים היה מכירת חלקו בביכורי ביתן. לכן, לפני העסקה, מכר ביתן את חלקו לאחים שבע, שמחזיקים היום ב־%100 מביכורי ביתן.
ביכורי השדה החזיקה בעבר בשותפות עם רמי לוי גם בביכורי השקמה, שמשווקת פירות וירקות לרשת רמי לוי. בעקבות לחץ מצד החלקאים על רשות להגבלים העסקיים בדרישה לפרק את השותפות הזאת, את השותפות עם יינות ביתן ואת השותפות עם שוק העיר, הרשות דאגה להפרדת כוחות. לוי רכש את חלקם של האחים שבע (50%) בביכורי השקמה תמורת כ־20 מיליון שקל ב־.2015