$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

קרן פורטיסימו תרכוש את חברת סוגת

הקרן עקפה ברגע האחרון את ההצעה המתחרה של מנכ"ל סוגת ג'יל גמון ושותפו יריב אלבז. הרכישה תתבצע באמצעות חברת מלח הארץ

גולן חזני 07:0510.09.19

מהפך במכרז למכירת סוגת: קרן פורטיסימו עקפה את המתחרה שלה וזכתה במכרז לרכישת החברה לאחר שהגישה ברגע האחרון הצעה גבוהה יותר משמעותית מזו של ג'יל גמון, מנכ"ל החברה, ושל שותפו, המשקיע יריב אלבז.

 

ההצעה של פורטיסימו הוגשה לאחר המועד הסופי שנקבע למכירה, 15 באוגוסט, והביאה להארכת המכרז. מחיר הרכישה ינוע סביב 65 מיליון דולר.

 

מימין מנהל קרן פורטיסימו יובל כהן ומנכ"ל סוגת ג'יל גמון מימין מנהל קרן פורטיסימו יובל כהן ומנכ"ל סוגת ג'יל גמון צילומים: תומי הרפז, shlomi arbiv

 

פורטיסימו, המנוהלת על ידי יובל כהן, לא הגישה בעצמה את ההצעה אלא באמצעות חברת מלח הארץ שאותה רכשה הקרן מידי שרי אריסון בינואר האחרון תמורת 170 מיליון שקל. החברה הממוזגת תהפוך אחרי הרכישה, אם וכאשר תושלם, לחברה כפולה בגודל שתשלוט בשוק מכירות המלח והסוכר בארץ, ותפעל גם בתחום האורז והקטניות. הצדדים מחליפים כבר טיוטות לקראת חתימה בימים הקרובים.

 

ייאלצו להסתפק בפחות

 

במועד סיום המכרז היתה ההצעה הגבוהה ביותר של גמון ואלבז, אבל ההצעה שעמדה ככל הנראה על 55‑60 מיליון דולר לא סיפקה את תאגיד מאן, הבעלים הנוכחי, שנקב במחיר של 100 מיליון דולר תמורת החברה וייאלץ להתפשר על הרבה פחות.

 

את המכירה מובילה חטיבת הבנקאות להשקעות של לאומי פרטנרס, זרוע ההשקעות של לאומי, המנוהלת בידי אבי אורטל, ומנהל מחלקת המיזוגים אהוד דקטר. שמונה חברות בדקו את פרטי החברה בשלב הראשון, ולבסוף פורטיסימו וגמון הגיעו לישורת האחרונה.

 

גמון עלול לעזוב כשתושלם הרכישה של פורטיסימו. נציגה שאמור לנהל את ההשקעה הוא גיא פרופר, בנו של מנכ"ל אסם בעבר דן פרופר, ששימש עד לפני חצי שנה כסמנכ"ל הפיתוח העסקי בתנובה וכיום מנהל את מלח הארץ מטעם פורטיסימו.

 

גמון הביא לעסקה את אלבז כמשקיע העיקרי, אולם זה החליט שלא להעלות את ההצעה שהגיש באוגוסט בנימוק שמדובר בעסקה לא כלכלית. אלבז בן ה־42 הוא מולטי־מיליונר יהודי־מרוקאי־צרפתי המתגורר בקזבלנקה ופעיל בעסקי הסחורות. אלבז מפעיל משרד בהרצליה פיתוח, וב־2012 פורסם כי נמנה עם קבוצת משקיעים שבחנה שותפות בערוץ 10. גם העסקה ההיא לא הבשילה.

 

מייצור ליבוא

 

סוגת הוקמה על ידי דב פטישי ב־1957. מפעל החברה הוקם בקריית גת ומשתרע על 100 דונם. המפעל שימש לייצור סוכר מסלק שגדל בשדות בדרום הארץ. בהמשך הוקם בו גם בית אריזה, שהיה בית האריזה הראשון בישראל. שווי קרקע המפעל מוערך ב־150 מיליון שקל.

 

ב־2009 נבנה בית זיקוק לסוכר, וזה סיים את פעילותו ב־2018 בעקבות שינויים עולמיים בשוק הסוכר ופתיחת השוק האירופי ליצוא סוכר. כיום החברה מייבאת סוכר לבן מאירופה, שאותו היא אורזת במפעלי החברה בקריית גת.

 

מאן רכשה את המפעל מידי משפחת פדרמן ב־1988. מאן (ED&F Man) היא חברת סחר בריטית ותיקה (נוסדה לפני 230 שנה) בקומודיטיס. החברה מעסיקה מעל 6,000 עובדים ונסחרת בבורסה הראשית בלונדון. בשנים האחרונות עברה מאן להפסדים: ב־2017 הפסידה 152 מיליון דולר וב־2018 הפסידה 21 מיליון דולר.

 

מכירת סוגת היא חלק מתהליך התייעלות שהיא עוברת ובו החליטה לצאת מתחומי האריזה והייצור ולהתמקד בסחר. כבר לפני שנתיים ניסתה מאן למכור את סוגת, אבל ההצעות שהתקבלו היו נמוכות. הגופים שהתעניינו ברכישה טענו כי חלק מהותי מהסוכר שסוגת רוכשת מגיע ממאן, ובלי לשמר את היחסים האלה, תוצאותיה עלולות להיפגע.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x