$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

בגלל היבוא וירידת המחירים: מלט הר טוב תפטר 20 עובדים

החברה המעסיקה 120 עובדים נערכת גם להפחתות שכר וקיצוץ הטבות סוציאליות ותקיים משא ומתן עם העובדים ועם ההסתדרות. מנכ"ל מלט הר טוב חגי שגב: "היבוא בהיצף הורג את התעשייה המקומית. הממשלה מסמסה את ההחלטה בנושא"

אמיתי גזית 08:1604.09.19

חברת מלט הר טוב נערכת לצעדי הבראה שיכללו פיטורי עובדים, הפחתות שכר וביטולים של הטבות סוציאליות. ל"כלכליסט" נודע כי אתמול כינסה ההנהלה את ועד העובדים כדי להציג לפניו את מתווה התוכנית, לקראת משא ומתן שייערך עם עד העובדים וההסתדרות, וזאת משום שעובדי המפעל חתומים על הסכם קיבוצי. ההערכות הראשוניות הן כי התוכנית תוביל לפיטורי 20 מתוך 120 עובדי המפעל. הרקע לפיטורים הוא הצניחה במחירי המלט בישראל בשלוש השנים האחרונות בעקבות הגדלת החלק של היבוא בצריכת המלט המקומית.

 

 

 

אלי כהן שר הכלכלה והתעשייה אלי כהן שר הכלכלה והתעשייה צילום: עמית שעל

 

עד 2015 מפעל הר טוב היה שייך לחברת נשר שסיפקה את מרבית המלט לשוק המקומי. באפריל 2015 בעקבות הסדר עם רשות התחרות שנועד לצמצם את כוחה של נשר היא אולצה למכור את המפעל הקטן השוכן בבית שמש למשפחת וייל וחברת שמשון, ששילמו עבורו 186 מיליון שקל. אלא שב־2016 החלו להיכנס יבואני מלט: סימנט של מספנות ישראל, רביע נוף ואל באזר, ולפני כשנה גם הנסון קיבלה רישיון לייבא מלט דרך נמל אשדוד. הדרך שלהן לחדור לשוק היתה באמצעות הורדת מחירים חדה, שאותה הובילה סימנט שיש לה הסכם מסחרי עם יצרנית המלט הגדולה בעולם לה־פארג'.

 

בעקבות תלונה של הר טוב ונשר פתח דני טל הממונה על היטלי הסחר במשרד הכלכל ב־2017 בחקירה בחשד כי היבואנים מוכרים את המלט במחיר היצף - כלומר, בפחות מהמחיר שבו הוא נמכר בארצות המוצא שלו יוון וטורקיה. בדיוק לפני שנה טל מצא כי אכן יש היצף והמליץ על היטל בשיעור של 22.8%-7.4% שיושת על יבוא מלט מיוון וטורקיה למשך 5 שנים, כדי לאלץ את היבואנים להעלות את המחיר וכך להגן על התעשייה המקומית מפני היבוא.

 

 

 

שר הכלכלה אלי כהן התנגד להיטל משום שביקש להמשיך ולכרסם בכוח של מונופול המלט נשר. לכן החליט על היטל מינימלי של 0.25% שאין לו משמעות מעשית, אך נועד להשאיר את תיק החקירה פתוח ולאפשר בעתיד להעלות את שיעור ההיטל. לאחרונה חידש טל את הבדיקה של סוגיית ההיצף.

 

את המחיר הכבד של המלחמה בנשר ספג מפעל הר טוב הקטן. המפעל נחשב מיושן וכדי להתייעל נדרשת השקעה של כ־100 מיליון. אבל בעליו הבהירו כי במצב כיום כאשר מחיר המלט גורם להפסד והמדינה אינה מתגייסת לסייע לתעשייה המקומית, הם לא ישקיעו. בדיונים שקיים כהן עם הנהלת החברה ובשיחות עם ועדת הכספים של הכנסת הבטיח כהן כי יקדם מסלולי סיוע ומענקים שיאפשרו להר טוב לקבל מענקים של עד 25 מיליון שקל. אלא שמאז אותה הבטחה חלפה יותר מחצי שנה. מסלול הסיוע נמצא אושר אך נמצא כיום בבדיקה משפטית ולא ברור אם יהיה אפשר להפעילו לפני הבחירות.

 

אפשר להעריך כי בהר טוב מחכים שהשוק יתקן את עצמו, שכן ההערכות הן שכיום גם היבואנים רושמים הפסדים. השאלה היא כמה זמן יוכלו הבעלים להזרים כסף מכיסם. בינתיים מלחמת המחירים רק מחריפה, וביוני הודיעה נשר על הורדת מחירים של 8% לאור הפסד של כ־15 מיליון שקל ברבעון הראשון.

 

בתגובה אמר מנכ"ל מלט הרטוב חגי שגב: "זה צעד לא קל שנועד למנוע מהלכים קשים יותר. שנים התרענו על כך שהיבוא בהיצף הורג את התעשייה המקומית. שרי הממשלה מיסמסו את ההחלטה עד שהגענו לנקודת אל־חזור. הממשלה הפקירה אותנו. אנו נערכים מחדש כדי להמשיך לקיים את המפעל במצב הנוכחי".

 

מלשכת שר הכלכלה והתעשייה אלי כהן נמסר: "בימים אלה נעשית עבודה של הממונה על היבוא בעניין ההיטל והשר יקבע את החלטתו לאחר קבלת המלצות הוועדה".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x