מפעילים לחץ על בולסונרו: קרנות ותאגידים בינלאומיים עוצרים השקעות בברזיל
טימברלנד ו־The North Face הפסיקו לרכוש עורות, והקרנות הגדולות בנורבגיה עצרו את רכישת האג"ח במחאה על הפקרת האמזונס
ההתנגדות של נשיא ברזיל ז'איר בולסונרו לנקוט פעולה מקיפה לעצירת השריפות באמזונס הביאה תאגידים וקרנות השקעה בינלאומיים לעצור השקעות במדינה הדרום־אמריקאית — על כך דיווח "הגרדיאן" הבריטי.
- השריפות באמזונס: מעצמות ה-G7 יעבירו 20 מיליון דולר לכוחות הכיבוי בברזיל
- נשיא צרפת קורא לקיים דיון חירום בנושא השריפות באמזונס: "הבית שלנו עולה באש"
- נשיא ברזיל משנה כיוון ושולח את הצבא לכבות את השריפות באמזונס
חברת ההלבשה האמריקאית VF, שעם המותגים שבבעלותה נמנים טימברלנד, קיפלינג ו־The North Face, הפסיקה את רכישת העורות מברזיל המשמשים במוצריה. מ־VF נמסר כי אף שמקורם של פחות מ־5% מהעורות שבהם היא משתמשת ליצור מוצריה הוא בברזיל, היא החליטה לעצור את היבוא מהמדינה כצעד סמלי.
בנוסף, שתי קרנות ההשקעה הגדולות בנורבגיה פרסמו מכתב לחברות שבהן הן מושקעות, ובו הן מזהירות אותן מסיוע ישיר או עקיף לנזק הנגרם ליערות הגשם.
שתי הקרנות, סטורברנד ASA וקרן הפנסיה KLP, המנהלות נכסים בשווי 170 מיליארד דולר, החלו לבדוק האם חברות שבהן הן משקיעות מעורבות בבירוא יערות בברזיל.
ג'נט ברגן, מנהלת ההשקעות האחראיות של KLP, מסרה כי "אם נמצא ראיות לכך שהחברות שאנו משקיעים בהן תורמות לבירוא יערות, נמשוך את כספנו מהן".
הבנק הנורבגי הגדול ביותר, נורדיאה, הודיעה על עצירת רכישות האג"ח של ממשלת ברזיל כחלק ממדיניות ההשקעות של הבנק. "הערכנו שהנשיא בולסונרו יחליש את ההגנה על הסביבה כדי לקדם פעילות להשמדת יערות, הרחבת החוות החקלאיות ובניית מיזמי תשתית רחבי היקף. כעת עלינו להסיק שהסיכונים הללו התממשו", נכתב בדו"ח של מחלקת השווקים המתעוררים של הבנק.
תדה רוסט, מנהל מחלקת השווקים המתעוררים בנורדיאה, הביע חשש מביטול הסכם סחר שנחתם בין האיחוד האירופי ומדינות גוש הסחר הדרום־אמריקאי מרקוסור. נשיא צרפת עמנואל מקרון וראש ממשלת אירלנד ליאו ורקדקר איימו לעצור את אישור ההסכם אם בולסונרו לא ינקוט פעולות נחושות יותר לעצירת השריפות.
האיחוד האירופי הוא שותף הסחר השני בגודלו של ברזיל אחרי סין, והוא יעד ל־17% מהיצוא שלה. ארה"ב היא יעד ל־12% מהיצוא הברזילאי והמזרח התיכון ל־6%. סין, שותפת הסחר הגדולה ביותר, היא יעד ל־27% מהיצוא של ברזיל.
פביו סילביירה, מנהל שותף בחברת הייעוץ הפיננסי מקרוסקטור מסאו פאולו, אמר כי "האסון לתדמית הסביבתית של ברזיל כבר קרה. החברות והממשלה הברזילאיות יפסידו. העובדה היא שבנקים בינלאומיים מייקרים את עלות המימון אם יש סיכונים סביבתיים".
אנשי פיננסים ברזילאים אחרים הביעו דאגה מצעדים שצפויים לפגוע במשק המקומי בתגובה להתנהלותו של בולסונרו. "יותר ויותר משקיעים רואים מעבר לשורת הרווח, ובוחנים גם את ההשפעה הסביבתית של החברות שבהן הם שמים את כספם", אמר ל"גרדיאן" מאורו קוניה, נשיא ההתאחדות הברזילאית של משקיעי שוק ההון. "דימוי שלילי של ברזיל בחזית זו עלול להוביל למשיכת השקעות של קרנות בינלאומיות גדולות שתפגע בשווי הנכסים הברזילאיים", הוא ציין.