$
בארץ

אחת משתי החברות ש"שיחקו" עם נתוני מתקן ההתפלה בשורק תקים מתקן נוסף

מדובר בחברות IDE והאצ'יסון. למכרז המקורי ניגשו 7 קבוצות, אולם המדינה פסלה את המשתתפת הסינית ועוד שלוש קבוצות פרשו עצמאית. אלייד לא עלתה לשלב הגמר

ליאור גוטמן 16:0328.08.19

שני הגופים שעמדו במכרז ועדת הבדיקה למחדל בדיקות המים של מתקני ההתפלה, הן אלו שיתמודדו על הקמת מתקן ההתפלה החדש והגדול בישראל. כך לפי החלטת ועדת המכרזים הבינמשרדית של משרדי האוצר והאנרגיה שפורסמה היום (ד').

 

 

 

מדובר בחברות IDE והאצ'יסון, שתיהן החזיקו בעבר במתקן ההתפלה בשורק שלגביו התגלה שהוא "שיחק" עם כמויות המלחים במטרה להשיג לכאורה רווח כספי שנאמד בכ-12 מיליון שקל.

 

ביוני האחרון הקים משרד האנרגיה ועדת בדיקה לאחר שנתוני המליחות של חלק ממתקני התפלת המים חרגו מהרף שנקבע להן. לפני שמונה ימים הציג משרד האנרגיה את מסקנות הוועדה, אותן שר האנרגיה שטייניץ כינה "תרבות ישראבלוף".

 

מתקן ההתפלה פלמחים מתקן ההתפלה פלמחים צילום: עמית שעל

 

ועדת הבדיקה מצאה ש"מתקן ההתפלה שורק הפר, באופן שיטתי ולאורך תקופה ארוכה, את ההסכם מול המדינה. ההפרה האמורה באה לידי ביטוי באספקת מים שאינם עומדים בדרישות האיכות הקבועות בהסכם".

 

על פי הממצאים, במשך תקופה ארוכה, חרג ריכוז הכלוריד במים, עד כדי פי 4 ויותר, מהרף שנקבע בהסכם בין המדינה למתקן ההתפלה שורק", כתבו שם, וסיכמו כי "עצם אספקת המים ברמת איכות שאינה עומדת בתנאי ההסכם, הינה חמורה ביותר. יתרה מזו, העובדה שמדובר באספקת מים לשתייה, שהינם מוצר בסיסי וחיוני ביותר לאזרחי המדינה, מביאה לפגיעה קשה באמון האזרחים".

 

כשבוע לאחר פרסום משרד האוצר מבשר ששתי החברות שעלו לשלב הגמר להקמת מתקן ההתפלה הגדול מסוגו, שאמור להפיק כ-200 מיליון קוב בשנה עם עלות בנייה של כ-2.5 מיליארד שקל. כחלק מההליך המכרזי הודיע בנק ההשקעות האירופי (EIB) על כוונה להעמיד מימון בהיקף של עד 150 מיליון יורו לפרויקט, כאשר נשקלת האפשרות להקים שם גם תחנת כוח בהספק של עד 150 מגה-ואט במטרה להוזיל את עלות המים.

 

מועד ההפעלה המשוער אינו מצוין, ובמשק מעריכים שהמתקן יהפוך לפעיל בעוד כארבע עד חמש שנים. לפי משרד האוצר הפעלת המתקן תעלה "את סך ייצור המים במתקני ההתפלה ל-785 מיליון קוב בשנה, כמות השווה לכ-85% מסך הצריכה הביתית והעירונית כל שנה".

 

המדינה פסלה את המשתתפת הסינית

 

למכרז המקורי ניגשו 7 קבוצות, אולם המדינה פסלה את המשתתפת הסינית ועוד שלוש קבוצות פרשו עצמאית, מה שהשאיר את הזירה לשלוש קבוצות בלבד - IDE, האצ'יסון ואלייד. שתי הראשונות כאמור היו הבעלים של מתקן שורק (שנמכר לאחרונה לדן קפיטל), ואילו אלייד התמודדה בנפרד והיום מתברר שלא עלתה לשלב הגמר.

 

במשרדי האוצר והאנרגיה מתהדרים, אולי בצדק, בתמחור שהשיגו במכרז, כאשר בהודעת המשרדים נמסר שמחיר המים שהוצא הוא כ-1.6 שקל לקוב, צמודות ועומדות על כ-1.6 שקלים לקוב מים, נמוך בכ-25% ממחיר המים שמשולם כיום. "הוזלה זו תחסוך למשק המים כ-2.5 מיליארד שקל  לאורך תקופת פעילות המתקן, בהשוואה למחיר המשולם כיום"

 

מדוע המדינה לא פסלה את שתי המתמודדות, ורק שלחה להם אזהרה שיושת עליהם קנס כספי? כפי שנחשף ב"כלכליסט" בענף המים העריכו שבמידה שועדת הבדיקה, שעבדה בצמוד עם פרקליטות המדינה, הייתה בוחרת להחריף באופן משמעותי את המסקנות הנוגעות לחברת IDE ולהאצ'יסון, היה נולד חשש ששתיהן תיפסלנה מהתמודדות על הקמת מתקן ההתפלה החדש, כלומר בהקמת מתקן תשתית חיוני למשק.

 

במקרה כזה, משרדי האוצר והאנרגיה היו צריכים לבחור בין הרע לגרוע - או לבטל את המכרז הקיים ולהחליט על קיום מכרז חדש במקומו - עם אפשרות מדאיגה שהפעלת המתקן לא תתחיל בזמן כדי לספק את צורכי המשק; או להמשיך ולתת לכל שלוש המתמודדות להמשיך ולרוץ תחת הידיעה ששתיים מהן חשודות ושמן מוכתם.

 

בסופו של יום המדינה כאמור בחרה לתת לשתי החברות שהקימו את מתקן שורק להתמודד על הקמת מתקן ההתפלה החדש, בנימוק שלא התגלו ממצאים שחברת ההפעלה בשטח אכן עדכנה את בעלי המתקן שמישהו "משחק" עם כמויות המינרלים בשטח.

 

החשב הכללי רוני חזקיה, צוטט באומרו ש"נוכח הדחיפות בהקמת המתקן, לוחות הזמנים הקצרים שבהם פעלה וועדת המכרזים ויישום ראשוני של מנגנון ההתמחרות בין שתי מתמודדות (BAFO), צפויים לתרום לקיצור משמעותי של לוחות הזמנים להקמת המתקן, כמו גם להוזלת מחיר המים".
בטל שלח
    לכל התגובות
    x