ועידות ניו יורק 2022 ועידת ישראל-יוון לונדון 2023 ניו יורק 2024 כלכלה ירוקה כנס מיליון להייטק Power in Diversity הוועידה הלאומית לאנרגיה פינטק 2022 עתיד הרפואה ועידת הנדל"ן 2021 פינטק 2023 TECH TLV שבוע הסטארטאפים 2023 HealthTech משפיעות על הכלכלה The next big thing כנס כלכלת הקנאביס ועידת האנרגיה 2022 פינטק דיסקונט פריפריה טק חדשנות באשראי שבוע הסטארטאפים 2024 Banking AI Mentor Class מקומי.קום 2024 פורום היוניקורנס 2022 ארכיון הוועידות The Hi-Tech Effect Meet&Tech ועידה לאומית לתשתיות אי-קומרס 2021 Agrifood Tech כנס הגיוון הכלכלית הלאומית 23 כנס יזמים ותעשיינים פורום היוניקורנס שבוע הסטארטאפים 22 כנס האיקומרס IPM SUMMIT Expanding Horizons FoodTech2023 שוק ההון 2024 AISRAEL 2024 כנס התחדשות עירונית Israeli Climate Awards המוח האוטיסטי איקומרס 2022 השקעות גלובליות כנס הענן והדאטה שוק ההון 22 TechTLV2022 Innovation Cocktail Work after Work הפורום הכלכלי ערבי כנס ביטחון המזון מיאמי 2024 ניו יורק 2021 כנס השירות 2022 גיימינג 2022 טוקיו 2023 כנס אחריות סביבתית כלכלת הנדל"ן Roadshow Event כנס סייבר 2022 ClimateTech תחזיות 2024 מובילות את ישראל שבוע החדשנות 2022 גיימינג 2023 אקדמיה שעובדת כנס מוסדיים FOODTECH 2022 GeoInt360 שבוע החדשנות Tech@Work לוגיסטיטק Open Banking שש אחרי המלחמה כנס בילינסון לחדשנות טק עצמאות PropTech ecommerce 360 Tech on the Beach ועידת החוסן הישראלי הייטק 2022 כנס המטרו 2023 ועידת האנרגיה 2021 צמיחה בעולמות האשראי RoadShow Event 23 כנס AI לונדון 2024 ביטחון אנרגטי Let's Talk Cyber כנס כלכלת המחר הכלכלית הלאומית 22 נגישות בטוחה Early on the spot משלחת העסקים לפריז TechTLV2024 הכלכלית הלאומית 24 Future of Higher Education לונדון 2022 Work Tech השקעות בראי גלובלי כנס הצמיחה שוק ההון 2023 מפתחים בחזית 2023 +Startup +Startup Let's Talk Fintech ליברליות אונליין ניהול פיננסי השקעות ופיננסים כנס החלל 2024

אסור לפגוע בתיאבון התאגידים הזרים

הבירוקרטיה הישראלית מערימה קשיים על גופים זרים המבקשים להקים פעילות לאיתור השקעות

דינה פסקא רז 08:2927.08.19

 

 

הטרנד היום בקרב יזמים בשלים ומנוסים – second timers – הוא לגייס "כסף חכם", כלומר כזה שבא "מבית טוב", ויפתח שווקים חדשים, יאפשר הטמעה של הטכנולוגיה בגוף בינלאומי, יקצר טווחים ליזמים, ויאפשר להם להגיע מהר יותר ורחוק יותר. בצורה כזו, הסטארט־אפ מקבל דרך הגיוס לא רק הון, כלומר חמצן, אלא גם הזנה – אוכל ושתייה – שיאפשרו לו צמיחה מואצת.

 

לצפייה בתוכנית הוועידה הכלכלית הלאומית ולהרשמה - לחץ כאן

 

סתגלנות מעוררת השתאות

 

בתחילת 2019 נפגשתי עם יזם מצליח של סטארט־אפ, המציע פתרון SAAS מהפכני לגופים פיננסיים. הוא בדיוק סיים גיוס סבב B מוצלח בהובלת קונגלומרט סיני. חודשיים אחר כך פגשתי אותו שוב. הוא נראה מוטרד. משהו השתנה בדינמיקה עם הלקוחות האמריקאים שלו. בהתחלה הוא חשב שזה עניין מקומי או מקרי, אבל כשהדלתות החלו נטרקות בפניו בזו אחר זו בחיוך אמריקאי מנומס אך תקיף, הוא הבין שמדובר בשינוי מגמה. בסתגלנות מעוררת השתאות, החברה חישבה מסלול מחדש, והפוקוס עבר מהשוק האמריקאי לאירופי. הסיפור הזה נגמר טוב בינתיים, אבל בנסיבות אחרות, סבב הגיוס יכול היה לסתום את הגולל על המיזם.

 

רשות המסים רשות המסים צילום: אוראל כהן

 

אבל הסיפור כאן אינו הכסף הסיני או מלחמת סחר – יזמים היום נדרשים לגבש אסטרטגיה ולגייס כסף שישרת את האג'נדה של המיזם הצומח דרך המשקיע: פתיחת דלתות, הטמעת הטכנולוגיה בגוף גדול, שימוש בדאטה והוכחת היתכנות. בהקשר זה עולה בצורה ניכרת הדומיננטיות של קרנות הון סיכון תאגידיות (Corporate VCs), בעלות משקיע בודד (single member VC), ומרכזי החדשנות שמקימים תאגידי ענק זרים, שמקיימים פעילות ניטור והשקעה בישראל. בניגוד לקרנות הון סיכון רגילות, האג'נדה של קרנות אלה אינה רק להשיא את הרווחים על ההשקעה ברמת הפורטפוליו, אלא גם לזהות בשלבים מוקדמים טכנולוגיות מהפכניות, שיוטמעו לאחר מכן בעסקי התאגיד, יזרימו חדשנות לארגונים הגדולים וידחפו אותו קדימה. ואכן, מלבד פעילות מתבקשת של תאגיד־העל האמריקאיים, אנו עדים להתעניינות הולכת וגוברת ממזרח, מכיוון יפן ודרום קוריאה, וממערב – מצד התעשיות הגדולות באירופה – גרמניה, צרפת והמדינות הנורדיות.

 

מקשיחה עמדות

 

רשויות המדינה השונות מתבוננות על מגמות ההשקעה ומגיבות לכך: רשות החדשנות מעודדת ומקדמת פניהם של משלחות תאגידי־על. מנגד, רשות המסים מקשיחה עמדות מול ה־Corporate VCs, ותובעת מהם מס (בניגוד לקרנות של משקיעים זרים, שככלל, מקבלות פטור ממס במסגרת הסדר – "רולינג" מיוחד). לרשות המסים נימוקים מקצועיים לאבחנה שהיא מיישמת בין קרנות מסורתיות לתאגידיות, אבל בשורה התחתונה חסרה אחידות במיסוי אקזיטים עתידיים בין משקיעים פיננסיים בקרנות מסורתיות לבין קרנות תאגידיות, והדבר מעורר לא פעם תסכול ועלול לפגוע בתיאבון של גופים זרים לפתוח מרכזי חדשנות וקרנות תאגידיות.

 

ניכר כי ברמה הבירוקרטית, עדיין מוערמים קשיים על גופים זרים המבקשים להקים פעילות איתור השקעות. האם לא הגיע הזמן להסיר חסמים ולאמץ את עמדת רשות החדשנות, שלפיה אירוע ה־cash out ברמת מדינתית יתרחש בעת הוצאת הידע מישראל – ולא שעה שמשקיע זר מממש את השקעותיו על דרך של מכירת מניות?

 

הכותבת היא שותפה ב־KPMG, ראש מערך הטכנולוגיה וראש מערך המיסוי הבינלאומי

בטל שלח
    לכל התגובות
    x