אחרי למעלה מעשור: חברת החשמל תעבור למתחם שורק
הפרויקט, בעלות משוערת של חצי מיליארד שקל צפוי להסתיים ב־2023, ובמסגרתו חברת החשמל תפנה שטחים באזורי בניה מבוקשים בתל אביב
חברת החשמל תסיים בשבועות הקרובים את בחירת הזכיין לאחד ממכרזי הבניה הגדולים שלה, עם מעבר כלל יחידות המטה, ההנהלה ווועד העובדים המרכזי למתחם שורק שבראשון לציון. לפי פרסומים פנימיים של החברה מדובר ב"הקמה ופיתוח של מתחם חדש בשטח של כ־95 דונם ושטח בינוי של כאלף מ"ר". הקבלן הזוכה יחוייב ב"הריסה ופינוי, הקמת שלושה מבנים וחניון תת קרקעי, בתי מלאכה ועבודות הכוללות גינון, סלילה וחניות".
- הפיילוט שיכניס תחרות בצריכת החשמל של משקי הבית יוצא לדרך
- חברת החשמל המזרח ירושלמית תשלם חוב של 180 מיליון שקל לחברת החשמל
- משרד האנרגיה רוצה להשבית את תחנות הכוח הפחמיות כבר ב־2024
ההערכות בענף הבניה מדברות על השקעה של 500 עד 600 מיליון שקל, כאשר מועד הסיום והמעבר נקבעו לשנת 2023. המרכז החדש יכיל קרוב ל־1,400 עובדים, שהם כ־13% מכלל העובדים שיש היום בחברת החשמל, לרבות חטיבות של משאבי אנוש, תקשוב, תכנון ופיתוח ולוגיסטיקה וכלל ההנהלה.
המעבר של חברת החשמל לאזור ראשון לציון הוזכר כבר לפני עשרות שנים. לפני כחמש שנים דווח שהנה החברה עוברת, אך בפועל אף מכרז לא פורסם ודבר לא קרה בשטח.
הסכם הרפורמה בחברת החשמל הצריך את החברה לפנות למעשים וחייב אותה לפנות שטחים באזורי ביקוש כדי לשרת את הצורך בבנית יחידות דיור נוספות. הרפורמה יצאה לדרך בסוף 2018, והמכרז לבניית המטה יצא לדרכו בשבוע שעבר. המועד האחרון להגשת ההצעות נקבע ל־15 בנובמבר.
מבדיקת "כלכליסט" עולה שחברת החשמל תשאיר נדוניה אטקרטיבית למדינה, עם פינוי של מספר מתחמים באזורים מבוקשים מאוד. ביניהם ניתן לציין את המבנים ברחוב החשמל, לרבות בניין ההנהלה ובניין ועד העובדים המיתולוגי - ללא המבנים שסווגו לשימור ובהם תחנת הכוח הראשונה בתל אביב; המרכז הטכני בתל אביב בצמוד להיכל מנורה מבטחים; המרכז ברחוב גיבורי ישראל והמרכז ברחוב אנילביץ' בתל אביב.
לגבי המשרדים ברחוב הלח"י בבני ברק נקבע שהעובדים והציוד יעזבו והם יצטרפו לכלל העובדים למתחם שורק, כאשר המבנה ישאר בידי עמיר שיווק והשקעות בחקלאות.
מתחמים נוספים הם מגרש הענק בסוף רחוב הברזל בתל אביב שכבר עבר לידי המינהל, והמגרש בירידה לאיילון צפון ממחלף השלום, שם שכן בעבר בית הדפוס של חברת החשמל. על שני אלו מתוכננים פרויקטי דיור (הברזל) או משרדים (השלום). שטח נוסף הוא מתחם האחסון שמול תחנת הכוח רידינג, שם אמורה עיריית תל אביב להרחיב את הנמל לעוד שירותי מסחר ופנאי.
פרויקט החזרת הנכסים סוכם בספטמבר 2017 בין חברת החשמל למדינה. חברת החשמל הסכימה להחזיר למדינה שטחים שאינם משמשים אותה למטרות ייצור חשמל, ותמורתם המדינה מחקה לחברת החשמל חובות עבר שנולדו עוד בשנות ה־80 של המאה הקודמת ובהיקף של כ־2.5 מיליארד שקל. המחיקה כבר בוצעה והובילה את חברת החשמל לשיפור במצבה הפיננסי ולרישום רווח נקי חריג של כ־4 מיליארד שקל בסוף 2018.