אלפי מפגינים בפסגת ה-G7; טראמפ: "בינתיים הכול טוב"
המפגינים מוחים נגד המדיניות הכלכלית ומדיניות איכות הסביבה של ראשי 7 המדינות המתועשות שמתכנסים בעיירת הנופש ביאריץ וידונו בין היתר בתוכנית הגרעין האיראנית, מלחמת הסחר המסלימה בין ארה"ב לסין ושריפות הענק באמזונס בברזיל
אלפי אנשים משתתפים בצעדות מחאה בסמוך לעיירת הנופש ביאריץ בצרפת, שם נפתחה היום (ש') פסגת מנהיגי מדינות ה-G7.
- מלחמה על כל דבר: ועידת G7 נפתחת היום
- לא סרט של פיטר סלרס, אלא נשיא שהכל עבורו הוא משחק סכום אפס
- טראמפ: "האם אני רוצה שפאוול יתפטר? לא אמנע זאת"
המוחים, שהתאספו בעיירה סמוכה הקרובה לגבול עם ספרד, מפגינים נגד המדיניות הכלכלית ומדיניות איכות הסביבה של מנהיגי המדינות המתועשות הגדולות בעולם. בנוסף, המפגינים כוללים פעילים בתנועות נגד גלובליזיציה, פעילים סביבתיים, מפגינים מקבוצת האפודים הצהובים ואפילו תומכים בעצמאות לחבל הבסקי בספרד.
לפי מארגני ההפגנות, קרוב ל-15 אלף אנשים השתתפו בהן. עם זאת, לפי הערכות המשטרה מדובר ב-9,000 מפגינים בלבד. לא דווח על עצורים היום, אך בהפגנות דומות אתמול נעצרו 17 מפגינים, זאת לאחר שארבעה שוטרים נפצעו מחפצים שנזרקו לעברם.
הפסגה, שבה משתתפים מנהיגי ארה"ב, גרמניה, איטליה, בריטניה, יפן, צרפת וקנדה, תימשך שלושה ימים. זו תהיה הפעם הראשונה שראש ממשלת בריטניה הנכנס בוריס ג'ונסון משתתף באירוע. באופן מסורתי, המנהיגים משתתפים בדיונים מצומצמים על הבעיות הכלכליות והגיאו פוליטיות הטורדות את העולם. השנה הם צפויים לדון בתכנית הגרעין האיראנית, מלחמת הסחר המסלימה בין ארה"ב וסין והשריפות באמזונס בברזיל.
"בינתיים הכול טוב", אמר נשיא ארה"ב דונלד טראמפ לאחר הגעתו לאתר. "מזג האוויר פנטסטי, כולם מסתדרים, אני חושב שנשיג הרבה בימים האלה". המנהיגים משתתפים כעת בארוחת ערב רשמית בבסיס של מגדלור. השיחות הרשמיות יחלו כבר מחר בבוקר.
"קשה למצוא מכנה משותף"
זו תהיה כאמור הפעם הראשונה שראש ממשלת בריטניה הנכנס בוריס ג'ונסון משתתף בפסגה. כמו כן, דונלד טאסק, נשיא המועצה האירופית ישתתף כנציג האיחוד האירופי. טאסק וג'ונסון אמורים להיפגש לדיון מחר. מוקדם יותר היום התייחס טאסק למו"מ על הברקזיט ואמר כי הוא מקווה שג'ונסון "לא ייכתב בספרי ההיסטוריה כמר אין הסכם".
לדבריו, ג'ונסון הוא ראש הממשלה הבריטי השלישי שאיתו הוא דן בברקזיט, אחרי דיוויד קמרון ותרזה מיי. טאסק התייחס גם למלחמת הסחר המסלימה, והזהיר כי מלחמות סחר מובילות למיתון. "השנים האחרונות הראו כי הולך ונהיה קשה לכולנו למצוא מכנה משותף", הוסיף. "זו עשויה להיות ההזדמנות האחרונה להשיב לעצמנו את ההסכמה הפוליטית".
ג'ונסון התייחס לאחר הגעתו לביאריץ למכסים ההדדיים שהטילו ארה"ב וסין אחת על השנייה בסוף השבוע. לדבריו, הוא "מאוד מוטרד" מהמצב. "זו לא הדרך להתקדם. מעבר להכול, מי שתומך במכסים מסתכן בקבלת האשמה על ההאטה בכלכלה העולמית, גם אם זה לא נכון". הוא הוסיף וקרא לפתיחת המסחר העולמי. "אני רוצה לראות הפחתה של המתיחות, אני רוצה שהמכסים יבוטלו". עם זאת, ג'ונסון מתוכנן להיפגש מחר עם טראמפ לדון באפשרות של הסכם סחר בין המדינות.