מחקר אמריקאי נרחב גילה: HOT מובייל מאיטה בכוונה את הגלישה ליוטיוב
ספקית הסלולר הישראלית נותחה במסגרת מחקר שכלל 2,735 ספקיות אינטרנט מ-183 מדינות, ונועד לבחון את מצב ניטרליות הרשת בעולם. פרקטיקות האטה מכוונת שכזו נמצאו גם בארה"ב, בריטניה ואחרות. HOT: מדובר בפרקטיקה מקובלת בעולם
- לא נכנעים לחוק: מדינות בארה"ב מחיות בהדרגה את ניטרליות הרשת
- קליפורניה מחזירה את ניטרליות הרשת - ויוצאת למלחמה בטראמפ
- משרד התקשורת יחייב החברות במחיר אחיד למנויים בתשתית הסיבים האופטיים
HOT מובייל היא מספקיות הסלולר הבולטות בישראל, עם 1.3 מיליון לקוחות. המחקר, שנחשף השבוע, נועד לבחון האם ספקיות רשת ברחבי העולם פוגעות בתעבורה לאתרים ושירותים שונים. זאת, במטרה לתת לציבור ולמקבלי החלטות כלי שימושי במסגרת הדיון על ניטרליות רשת.
ההאטה האמורה מאפשרת לספקיות להשתמש בתשתית שלהן יותר ביעילות ולהקצות רוחב פס לאן שמשתלם להן להקצות - למשל, ללקוחות עסקיים, או לשירותים מקוונים ספציפיים על פני אחרים. זאת, בניגוד לאינטרס המשתמש, שרוצה ליהנות מביצועים אחידים של הגלישה עבורה שילם.
לצורך כך ביצעו החוקרים לאורך שנה 1.05 מיליון מדידות של מהירות גלישה בסיוע 126.3 אלף גולשים. בסך הכל נאספו נתונים על 2,735 ספקיות אינטרנט מ-183 מדינות. להערכתם, מדובר במחקר הגדול מסוגו שנעשה עד היום. במסגרת המחקר בדקו החוקרים האם פוגעות ספקיות בגישה לנטפליקס, יוטיוב, אמזון פריים וידאו, סקייפ, וויימו ו-NBC. "פיתחנו מתודולגיה שמשלבת בין מדידות פרטניות ממכשירים שונים כדי להגיע לתוצאות בעלות מובהקות סטטיסטית לגבי הפרקטיקות של הספקיות השונות", הסבירו.
למרות היקף הספקים ומספר הבדיקות הרב שנערכו, רק לגבי 144 ספקיות אינטרנט נאסף מספיק מידע ובוצעו מספיק בדיקות מהירות על מנת לאבחן בצורה מדויקת דיה האם הן פוגעות בתעבורה לשירותים מסוימים. מתוכן, הצליחו החוקרים לזהות בוודאות גבוהה הבדלים במהירות הגלישה לשירותים שונים בקרב 30 ספקיות אינטרנט משבע מדינות שונות. מדובר במספר גבוה יחסית של ספקיות - כאחת מכל חמש ספקיות רלוונטיות - שמצביע על כך שפגיעה בתעבורה לשירותים הוא אולי לא הנורמה, אך מדובר במדיניות נפוצה ושכיחה יחסית.
1.5 מגה-ביט לשנייה - וזהו
שלא במפתיע, מרבית הפגיעות בתעבורה זוהו בקרב ספקיות בארה"ב, שם ביטלה ה-FCC את תקנות ניטרליות הרשת. 18 מבין 30 הספקיות שזוהו כפוגעות בתעבורה הן אמריקאיות, ובהן כל חברות הטלקום הגדולות – AT&T, ספרינט, ורייזון ו-T-Mobile – לצד מגוון ספקיות קטנות ואזוריות. כן זוהו ארבע ספקיות מקנדה, שלוש ספקיות מאיחוד האמירויות (שמגבילות ל-0 תעבורה לסקייפ – ולמעשה חוסמות את השירות במדינה), שתי ספקיות בבריטניה, ספקית בגרמניה וספקית בצ'ילה.
HOT מובייל היא הספקית הישראלית היחידה שמופיעה במחקר, ולפי הממצאים היא מגבילה את מהירות הגלישה ליוטיוב ל-1.5 מגה-ביט לשנייה לכל היותר. לפי הנתונים, הגבלת מהירות הגלישה זוהתה ב-70% מהבדיקות שבוצעו במסגרת המחקר. מדובר אמנם במספר נמוך יחסית של בדיקות, 23 בסך הכול, אך החוקרים סבורים שהמודל שפיתחו מאפשר להם להגיע לתוצאה אמינה גם על סמך מספר בדיקות קטן.
החוקרים לא הציגו מידע נוסף על ספקיות ישראליות, ולכן אי אפשר לדעת האם לא זוהו אצלן פגיעות בתעבורה, או האם לא נאסף מידע מספיק לגביהן על מנת להציג ממצאים בנושא.
פעולה לגיטימית, או עבירה?
מ-HOT מובייל נמסר בתגובה: "רשת HOT מובייל הינה מהמתקדמות בעולם ועושה ככל הנדרש על מנת לספק את חווית הגלישה והצפייה המיטבית ללקוחותיה. החברה פועלת בהתאם לפרקטיקה המקובלת בעולם, כפי שעולה מהמחקר ומרשימת החברות המופיעות בה, כדוגמת ורייזון ו-AT&T. מטרתה של אופטימיזציית התוכן היא לאפשר ללקוחות ניצול מיטבי של חבילת האינטרנט תוך שימור חוויית הצפייה".
עו"ד יהונתן קלינגר, היועץ המשפטי של התנועה לזכויות דיגיטליות, סבור שדברי HOT הינם הודאה בעבירה על החוק. "חוק התקשורת מאפשר לספקיות אינטרנט להתערב בתעבורה במקרים חריגים, לבקשת לקוח או לניהול תקין של הרשת", אמר לכלכליסט. "אף אחד מדברים אלו לא מתקיימים במקרה המדובר. הוט מודה בפה מלא שהיא מתערבת באיכות ובמהירות הגלישה של לקוחותיה כדי לאפשר להם לשמר את חבילת הגלישה. דבר שצריך להיות מבוצע רק בהסכמה מלאה וביידוע של הלקוחות.
"מדובר בהפרה של החוק ושל תנאי הרשיון שעשויים לחשוף את HOT מובייל לקנס משמעותי. אני מקווה ש-HOT מובייל יפסיקו עם ההתנהלות במדוברת ושמשרד התקשורת יפעיל את סמכותו כדי להטיל עיצומים ראויים להפסיק זאת. מה שהיום הוא האטה של שירות וידאו אחד יכול להוביל בהמשך להפרדה ואפליה של שירותי תקשורת אחרים. דמיינו מצב שבו חברת HOT מובייל תחליט לאפשר גישה מהירה לתכנים של חברות שקשורות לה, ומנגד להאט את מי שאינו. זו אינה דמוקרטיה, זה אינו חופש מידע, אלא מדובר בדרך לפגוע בניטרליות של הרשת".