ניתוח כלכליסט
מה יקרה אם נתניהו יגיש בקשה חדשה למימון הגנתו לוועדת ההיתרים?
האם הוועדה בהרכבה החדש שמינה אנגלמן רשאית לאשר לו את מימון הגנתו בידי מקורביו? ומה יקרה אם הנושא יגיע לבג"ץ? כמה תרחישים
לפי תקנון ועדת ההיתרים ההחלטה למנוע מנתניהו את מימון הגנתו הוא סופי. אבל, בכל זאת, טרח מבקר המדינה החדש מתניהו אנגלמן ודחף לפיטורי הוועדה הסרבנית כדי למנות במקומה חברים חדשים בראשות שתי השופטות המסורתיות (בדימוס) שרה פריש ונחמה מוניץ, ולצדם הרכב שמרני שעשוי לבשר מהפך מההחלטה הקודמת.
בהערת סוגריים, במהלך הזה המבקר מעורר את קנאת שרי המשפטים שמשוועים לכוח דומה בבית המשפט העליון – לפטר את הנוכחיים ולהביא במקומם נבחרת חדשה.
ומה יקרה אם נתניהו יגיש בקשה חדשה לוועדה החדשה. להלן התרחישים: הוא ייענה בשלילה כי ההחלטה הקודמת סופית כי כך מורה התקנון. ואולי – הם ישתכנעו שמדובר בבקשה חדשה שניתן לדון בה. נכון, כדי להגיע למסקנה זו צריך להוכיח שינוי בנסיבות, אבל בשביל זה יש עורכי דין.
אם הוועדה תחליט לדון בבקשה תוגש עתירה לבג"ץ ושוב ייתכנו כמה אפשרויות – שבג"ץ יפסול את הדיון המחודש (סופיות התקנון וכו') או שיפתח פתח יצירתי שיאשר את הדיון. למשל, שמדובר בהחלטה מינהלית ולא שיפוטית שהיא גמישה יותר, שמדובר בערך החשוב של נגישות לערכאות שנמנעת מראש הממשלה ועוד.
ומה הסיכוי שזה יקרה? תלוי כמובן בשופטים שישובצו להרכב. האם השמרנים שמינתה שקד או האקטיביסטים שעדיין מכהנים. ומה זה שמרנים? האם השופטים שיעדיפו את קדושת התקנון וסופיות ההחלטה של הוועדה הקודמת הם שמרנים, או שופטים שלא יתערבו בהחלטת הוועדה החדשה שהקים אנגלמן לקיים דיון מחודש בבקשת נתניהו?