העבודה מציגה: מאות אלפי דירות ושלל מגדלים באוויר
עמיר פרץ ואורלי לוי אבקסיס הציגו תוכנית כלכלית שאפתנית – מהעלאת שכר המינימום דרך חינוך חינם מגיל אפס ועד בניית 200 אלף דירות. אלא שמקורות המימון רחוקים מלכסות על 30 מיליארד השקלים הדרושים
מפלגת העבודה־גשר הציגה אתמול (ב') את המצע הכלכלי חברתי שלה – תוכנית שעלותה נאמדת ב־30 מיליארד שקל וכוללת גם מקורות תקציביים. כשראשי המפלגות תוקפים זה את זה בציוצים ולא טורחים להציג לציבור את המצע שלהם – יש בכך חידוש מרענן שמפלגה מציגה מצע חברתי וגם מקורות כספיים. עם זאת המקורות שהוצגו רחוקים מלהסתכם ב־30 מיליארד שקל.
- העבודה-גשר מציגה: תוכנית כלכלית חברתית ב-30 מיליארד שקל
- משחק הכיסאות: מי יהיה שר האוצר הבא
- ח"כ איציק שמולי הודיע: "אני נשאר במפלגת העבודה"
התוכנית שהוצגה אתמול על ידי עמיר פרץ (עבודה), אורלי לוי אבקסיס (גשר) ואיציק שמולי (עבודה) כוללת יעדים חברתיים שאפתניים: העלאת שכר המינימום מ־29 שקל ל־40 שקל לשעה (או מ־5,300 שקל בחודש ל־7,300 שקל בחודש); הקמת 200 אלף יחידות דיור על ידי המדינה על קרקע ממשלתית באזורי הביקוש; חינוך ציבורי חינם מגיל אפס; קביעת פנסיית מינימום של 6,000 שקל לקשיש ו־9,000 שקלים לזוג קשישים; הטלת מע"מ אפס על מוצרי היסוד. בתחום הבריאות מציעה העבודה גשר "תוכנית חירום לאומית" המבוססת על ארבעה עקרונות: קיצור זמני ההמתנה בחדרי המיון ובהפנייה לתורים לרופאים מקצועיים; תוספת של 500 מיטות אשפוז בשנה; ביטוח סיעוד ממלכתי; הגדלת סל התרופות ל־750 מיליון שקל בשנה. בתחום הרווחה מוצע להעלות את קצבאות הנכות לגובה שכר המינימום.
ויש גם ליסינג לדירה
הצעדים המוצעים מעוררים קשיים בביצוע וזאת עוד לפני שאלת המימון. הנהגת חינוך חינם מגיל אפס כרוכה לא רק בעלויות תקציביות גבוהות, אלא גם בהיערכות מיוחדת של משרד החינוך (אם אכן יקבל את הפיקוח לידיו ממשרד הרווחה), הכשרת מפקחים, גננות, ומדריכים לגיל הצעיר, ואף בינוי של כיתות גן שכבר כיום נמצאות בחסר.
העלאת שכר המינימום ל־7,300 שקל בחודש עשויה לדעת מחברי התוכנית להגדיל את הצריכה, אבל הם לא מציינים שהיא עלולה גם להקשות על רבבות עסקים קטנים ובינוניים שגם כיום מתקשים לשרוד. בנוגע לתחום הבריאות, הנהגת ביטוח סיעודי תחייב את העלאת מס הבריאות בכ־0.5%.
הקמת 200 אלף יחידות הדיור תיעשה על ידי קבלנים שיישכרו על ידי המדינה. חלק מהדירות יימכרו לציבור במחירים נמוכים ממחיר השוק, חלק ישתלבו במאגר הדיור הציבורי תוך הרחבת הקריטריונים לזכאות וחלק מהדירות יועברו למערך של ליסינג לדירה – כלומר דירות שכורות לטווח ארוך.
אלא שהקמת יחידות דיור בהיקף כזה על ידי הממשלה תחזיר אותה להיות יזם בנייה, מהלך שמגביר את מעורבותה במשק, כמו גם מחייבה לכיסים עמוקים כדי לממנו. וזאת, אחרי הכישלון של תוכנית מחיר למשתכן. עם זאת, התוכנית בתחום הדיור לא מעלה את תוכנית הדגל של לוי אבקסיס – חוק למתן משכנתא של עד 90% לזכאים.
איך תמומן התוכנית? צעד אחד יהיה ביטול ההסכמים הקואליציוניים עם המפלגות החרדיות ומפלגות הימין שעלותם בממשלה היוצאת 10–15 מיליארד שקל. אולם אם תוקם ממשלה צרה בהשתתפות המפלגות החרדיות לא יהיה ניתן לבטלם. אם תוקם ממשלת אחדות ניתן יהיה לצמצמם אך לא לבטלם לחלוטין.
במפלגה מציינים כי צעד נוסף יהיה מאבק בהון השחור לצד הנהגת חובת דיווח כללי על רכוש ונכסים. במפלגה מעריכים כי סעיפים אלה יגדילו את הכנסות הממשלה ב־6 מיליארד שקל. אלא שהנהגת חובת דיווח כללי על רכוש ונכסים תגביר את הבירוקרטיה, ותיצור עומס על הציבור שלא בהכרח יבוא לידי ביטוי בהעמקת הגבייה. הצעה נוספת היא העלאת המס השולי ל־57% על בעלי הכנסות בין 44–57 אלף שקל, אך הפירות שיתקבלו ממנה לא יהיו גבוהים במיוחד.
יחס חוב תוצר בעייתי
התוכנית של העבודה גשר לא מתייחסת לצמצום הגירעון הגואה בתקציב המדינה, ולצורך לקצץ 22 מיליארד שקל בתקציב המדינה לשנת 2020. התוכנית מציעה להעלות את היחס בין החוב לתוצר ל־65%, דבר שהוא לא רצוי, ולא יתקבל באהדה על ידי חברות לדירוג אשראי בינלאומיות. את התוכנית כתבו רו"ח דורון שורר לשעבר הממונה על שוק ההון והביטוח באוצר, חגי רזניק לשעבר מנכ"ל משרד השיכון ומועמד מספר 7 ברשימה, ד"ר עמי וטורי וד"ר רובי נתנזון. השתתפו בכתיבתה גם ד"ר נדב פרץ־וייסוידובסקי מהאוניברסיטה העברית, פרופ' דני גוטווין ורמי הוד מנהל המרכז הרעיוני בקרן ברל כצנלסון.