כתב אישום: קיזז חשבוניות מס פיקטיביות בהיקף 433 מיליון שקל
לטענת רשות המסים, יניב מועלם, עוסק בענף מסחר דלקים, ביצע ב-3 השנים האחרונות עבירות של קיזוז 558 חשבוניות מס פיקטיביות באמצעות שלוש חברות הרשומות בבעלותו; למועלם מיוחסות גם עבירות מסוג פשע חמורות לפי חוק איסור הלבנת הון, בהיקף 60 מיליון שקל
- בעלי חברת י.ע עבודות חקלאיות נעצר בחשד לקיזוז חשבוניות מס פיקטיביות בסך 441 מיליון שקל
- הסיכון הגבוה ביותר להלבנת הון: העלמות מס
- מנהל רשות המסים: פועלים לכלול את "המודל הצ'יליאני" בחוק ההסדרים
על פי כתב האישום, במהלך השנים 2017-2019 עסק מועלם בענף מסחר דלקים באמצעות שלוש חברות אשר בבעלותו, ובאמצעותן ביצע עבירות של קיזוז 558 חשבוניות מס פיקטיביות בסך כולל של 433 מיליון שקל, כשסכום המע"מ בגינן הינו בסך 62 מיליון שקל. החשבוניות נרשמו בספרי העוסק ביוזמת הנאשם, מבלי שהחברות על שמן הוצאו, ביצעו או התחייבו לבצע את העסקאות כמפורט בהן, וכל זאת במטרה להתחמק מתשלום מס ולהונות את הקופה הציבורית.
כמו כן, לנאשם מיוחסות עבירות מסוג פשע חמורות לפי חוק איסור הלבנת הון, ובהן עשיית פעולה ברכוש אסור, בהיקף של כ-60 מיליון שקל. במטרה ליצור מצג של התנהלות עסקית ועל מנת להסוות את מקור וזהות בעלי הזכויות ברכוש האסור, פעלו מועלם וחברת י.ע. עבודות חקלאיות שבבעלותו להעברת התמורה בגין החשבונות הפיקטיביות, באמצעות העברות בנקאיות למספר נותני שירותי מטבע (צ'יינג'ים). מיד או בסמוך להעברות, משך הנאשם או מי מטעמו ועל פי הנחייתו במזומן את ההעברות מנותני שירותי המטבע והעבירם במזומן למועלם.
עוד צוין בכתב האישום, כי הנאשם איתר אנשי קש, ופיתה אותם להסכים להירשם כבעלי עניין בחברות, בתמורה לטובות הנאה שונות, אך מבלי שהיה בכוונתם לבצע פעילות עסקית, באמצעות החברות בהן נרשמו.
כתב האישום שהוגש מייחס לנאשם ביצוען של עשרות עבירות מסוג פשע במהלך השנים 2017-2019. העבירות בהן מואשם בוצעו בנסיבות מחמירות בהתחשב בסכומים הגבוהים, בהיקף העבירות, בתכיפותן ובמשך ביצוען. הנזק שנגרם לקופה הציבורית כתוצאה מביצוע העבירות הוא עשרות מיליוני שקלים.
רק לפני חודש הוגש נגד מועלם כתב אישום אחר, גם הוא לבית המשפט המחוזי בנצרת, בגין הלבנת הון ועבירות מס דומות, אותן ביצע במהלך שנת 2015. סכומי המע"מ שקיזז על פי כתב האישום הקודם עמדו על כ-21 מיליון שקל. לטענת מחלקת חקירות מכס ומע"מ ירושלים, בתיק הנוכחי שכלל מועלם את שיטות הפעולה ואת התחכום בביצוע העבירות הללו, והגביר את קצב ביצוען תוך שהוא מקים חברות קש ורושם אותן על שמות אחרים, כאמור.
בנוסף לכתב האישום, הוגשה לבית המשפט בקשה לחילוט נכסים מרכוש הנאשם עד לשווי הרכוש שנעברה בו עבירה לפי חוק איסור הלבנת הון.
את כתב האישום הגישו עו"ד אבנר דידי, מנהל היחידה המשפטית מכס ומע"מ מחוז צפון ברשות המסים, ועו"ד עלאא חיר. החקירה נגד מועלם ואחרים נוהלה על ידי מחלקת חקירות מכס ומע"מ ירושלים.