$
פטנטים וקניין רוחני

יזמים - כך תשמרו על סודיות הרעיון שלכם בעת הצגתו למשקיעים

חמש עצות להגנה על רעיון לפני הצגתו למשקיעים, או – איך מציגים רעיון למשקיעים שמסרבים לחתום על NDA?

בשיתוף ריינהולד כהן מאת: עו"ד רקפת פלד 10:0004.08.19
פעמים רבות יוצרים ו/או יזמים מפתחים רעיון וחוששים שעם הצגתו בפני משקיעים או שותפים אסטרטגיים, יגזול מי מהם את הרעיון ויפתח אותו באופן עצמאי. אותם יזמים סבורים, כי אם יחתמו על הסכם סודיות (NDA) לפני קיום הפגישה עם המשקיעים יהיה בכך כדי להגן עליהם מפני גזל זכויותיהם. אולם המציאות מלמדת, כי לא תמיד משקיעים מסכימים לחתום עם כל אדם על הסכם סודיות, מה גם שהסכמי סודיות רבים כוללים שדות אפורים שלעיתים יאפשרו בידי הצד מקבל המידע לטעון שאותו מידע היה בידיעתו כבר בעבר או היה זה מכבר בנחלת הכלל.

 

 

על רקע בעיתיות זו להלן חמש עצות פרקטיות להגנה על רעיון/ אמצאה לפני הצגתם בפני משקיעים או שותפים אסטרטגים:

 

1. ככל שניתן להגן על הרעיון או האמצאה על ידי רישומם (על דרך רישום פטנט או על דרך רישום עיצוב) הרי שעדיף להגיש בקשה לרישום עוד לפני הצגת האמצאה או העיצוב בפני משקיע/ שותף אסטרטגי.

 

2. ככל שמדובר בשיטה או יצירה או מוצר שלא ניתן לרשום בגינם פטנט או עיצוב או שמטעמים כלכליים לא תוגש בקשה לרישומם לפני שיושקע ממון על ידי משקיע – כדאי לתעד את המועד הראשוני המוקדם ביותר ליצירתם של אותם יצירה/ אמצאה/ מוצר, וכן את הסקיצות שהובילו לפיתוחם וליצירתם – וזאת על מנת שבבוא העת יוכל היוצר/ היזם להוכיח כי הוא היה "הראשון" שפיתח את האמצאה ו/או המוצר ואחרים נטלו ממנו את יצירתו. תיעוד כזה יסייע ליזם מבחינה ראייתית.

 צילום: שאטרסטוק

3. כדאי להגיע לפגישה עם המשקיע או השותף האסטרטגי בליוויית אדם נוסף מטעם היזם, וזאת על מנת שככל שתהיה מחלוקת בעתיד בשאלה מה הוצג או לא הוצג באותה ישיבה, ומה נאמר במסגרתה על ידי מי מהצדדים, יהיה אדם נוסף שיוכל לשפוך אור על שהתקיים באותה ישיבה.

 

4. יש לשקול האם להשאיר בידי מקבל המידע שרטוטים ו/או מסמכים בכתב, כל עוד לא נחתם הסכם לשמירת סודיות. במקרה שהושאר חומר – יש לכתוב עליו "כל הזכויות שמורות ליזם".

 

5. במסגרת פגישה ראשונית כדאי להציג את הרעיון בכללותו ולא להיכנס לפירוט יתר, ככל שניתן, וזאת על מנת שבמקרה שאותו מפגש ראשוני לא יוביל להסכם – יקטן החשש כי הצד האחר יבקש לעשות שימוש ללא רשות במידע שהוצג בפניו. בנוסף, יש לתעד את הפגישה בכתב לאחר קיומה ולשקול במקרים מסוימים גם לשלוח את הסיכום לצד שכנגד.

 

אימוצן של עצות אלה לא ישלול לחלוטין את הסיכון הגלום בחשיפת רעיון בפני אחרים, אולם יהיה בו כדי לסייע מבחינה ראייתית ככל שתתגלע מחלוקת בעתיד אודות השאלה מי הגה את הרעיון שהוצג באותה פגישה.

 

עו"ד רקפת פלד עו"ד רקפת פלד צילום: מיכאל טופיול

  

כותבת המאמר היא עו"ד רקפת פלד , שותפה בגילת, ברקת ושות' מקבוצת ריינהולד כהן, מומחית לקניין רוחני

 

 

אין במידע הכלול לעיל כדי להוות ייעוץ מקצועי מכל סוג שהוא, ובכלל זה ייעוץ משפטי, או תחליף לייעוץ כאמור, ואין להסתמך עליו בעת קבלתה של כל החלטה מכל סוג שהוא.

 

חזרה לערוץ הפטנטים והקניין הרוחני >>

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x