$
עולם

אף פעם לא מוקדם מדי: העצות של וורן באפט לחינוך פיננסי נכון של ילדים

באתר CNBC אספו את עצותיו של המיליארדר מהתוכנית לילדים בהשתתפותו "מועדון המיליונרים הסודי", שכוללת הצעות לפעילויות לימודיות הקשורות אליהן - כמו ללמוד איך לנהל כסף בעזרת שימוש בצנצנות, ואיך לפתח גמישות מחשבתית באמצעות הליכה למוזיאון

שירות כלכליסט 16:1203.08.19
אם יש מישהו שמבין בחשיבות של לימוד ילדים קטנים על אחריות פיננסית, אין ספק כי זה וורן באפט.

 

 

כבר בגיל שש, שנים רבות לפני שהפך למנכ"ל חברת ההשקעות ברקשייר האת'וויי, התחיל המשקיע המפורסם להתעסק בהקמת חברות קטנות. בגיל שש הוא רכש אריזה של 6 פחיות קולה ב-25 סנט ומכר כל פחית ב-5 סנט. הוא גם החל למכור מדלת לדלת מגזינים ומסטיקים. "אבא שלי הוא מקור ההשראה הגדול ביותר שלי", סיפר באפט בריאיון ב-2013. "כבר בגיל צעיר למדתי ממנו שצריך לפתח את ההרגלים הנכונים. שיעור חשוב שהוא לימד אותי היה על כך שצריך לחסוך כסף".

וורן באפט וורן באפט צילום: בלומברג

 

 

בתשובה לשאלה מהי הטעות הגדולה ביותר שלדעתו הורים עושים בחינוך הילדים לגבי כסף, ענה: "לפעמים ההורים מחכים שהילדים יגיעו לגיל עשרה כדי להתחיל לדבר איתם על ניהול כסף, אבל הם יכולים להתחיל בזה כשהם עוד בגן". לדבריו, מחקרים מצאו ש-80% מצמיחת המוח שלנו מתרחשת עד גיל 3. כך למשל מחקר שערכו באוניברסיטת קיימברדיג' גילה כי ילדים מסוגלים להבין רעיונות בסיסיים הנוגעים לכסף בגילאי 3 ו-4, ועד גיל 7 יתפתחו במוחם כבר רעיונות בסיסיים בקשר להתנהגויות פיננסיות עתידיות.

 

אולם, למרות העצה של באפט, רק 4% מתוך 1,014 ההורים לילדים בגילאי 8-14 שהשתתפו בסקר שנערך בשנה שעברה טענו כי החלו לדון עם הילדים בנושאים פיננסים לפני גיל חמש. 30% מההורים החלו בחינוך הפיננסי רק בגיל 15 ומעלה של הילדים, בעוד ש-14% כלל לא טרחו להתעסק בכך.

 

באפט לא רק מדבר, הוא גם עושה. ב-2011 הוא לקח חלק בסדרה מצוירת לילדים בשם "מועדון המיליונרים הסודי" (“Secret Millionaire’s Club") שבה דמותו שימשה כמנטור לקבוצת תלמידים. הסדרה כוללת 26 פרקים, כשכל אחד מוקדש לשיעור פיננסי אחר, כמו כיצד עובד כרטיס אשראי או מדוע חשוב לעקוב אחרי השקעות. "לימדתי את כל שלושת ילדיי את השיעורים שמעבירים בסדרה", הודה. "מדובר בשיעורים פשוטים המיועדים לעסקים וגם לחיים עצמם", הסביר.

 

באתר CNBC אספו כמה מהשיעורים הללו שנלמדו בתכנית, וצירפו להם טיפים מבאפט עצמו כיצד ללמד אותם את הילדים:

 

1. כיצד לפתח גמישות מחשבתית

המטרה של השיעור הזה היא לעודד את הילדים לא להרים ידיים אם לא מצליחים בפעם הראשונה שמנסים. היכולת לחשוב בצורה יצירתית ומחוץ לקופסה תועיל להם בהמשך החיים כשייתקלו בקשיים פיננסיים.

 

הצעות לפעילויות קשורות: בקרו עם הילדים במוזיאון לאמנות ודונו בסגנונות השונים של כל יצירה. לאחר מכן, בקשו מהם לצייר לבד. עודדו אותם לעבוד עם כלים שונים מלבד מברשת הציור כמו ספוג, צמר גפן ואצבעות.

 

הפכו את הזבל שלכם לאוצר בכך שתעודדו את הילדים למצוא שימושים חדשים לדברים ישנים שזרוקים בבית. למשל פקקים של בקבוקים יכולים להפוך לכלי שחמט, וקופסת דגנים ריקה יכולה לשמש ככלי לאחסון עיתונים, הם ילמדו לחשוב בצורה יצירתית, לחסוך כסף ולעזור לסביבה.

 

2. כיצד להתחיל לחסוך כסף

כדי לעזור לילדים שלכם ללמוד כיצד לנהל כסף צריך שיבינו את ההבדל בין רצונות וצרכים.

 

הצעות לפעילויות קשורות: תנו לכל אחד מהילדים שתי צנצנות לשמירה על הכסף: אחת לחיסכון ואחת להוצאות. בכל פעם שהם מקבלים כסף (מתנת יום הולדת, דמי כיס או שכר על ניקוי המכונית), דונו איתם כיצד ירצו לחלק את הכסף בין שתי הצנצנות.

 

בקשו מהילדים לכתוב רשימה או ליצור קולאז' מתמונות במגזינים של 5 עד 10 דברים שהיו רוצים לקנות. תעברו איתם על הפריטים וסמנו אם מדובר ברצון או בצורך. לדוגמה, צעצוע חדש הוא רצון, תיק בית ספר הוא צורך וכן הלאה.

 

3. כיצד להבדיל בין מחיר וערך

כולנו נוטים להסכים לשלם יותר עבור מותגים גם כשאפשר להשיג מוצר דומה בפחות כסף. הרעיון פה הוא להסביר לילדים את הדרכים השונות שבהן המפרסמים משכנעים אותנו לרכוש את השירותים והמוצרים שלהם, וכיצד להחליט על מה כדאי להוציא את הכסף ועל מה לא.

 

הצעות לפעילויות קשורות: ערכו רשימה של מוצרים שצריך לקנות בסופר, ובדקו ביחד בעלונים, בעיתונים ובאתרים אם חלק מהמוצרים נמצאים בהנחות. השוו בין המחירים השונים ובדקו באילו חנויות אפשר למצוא את המבצעים הטובים ביותר.

 

דפדפו ביחד עם הילדים במגזין ובחרו מודעת פרסום. שאלו אותם מה המודעה מוכרת? מה המסר שהיא מנסה להעביר? מה מושך את מירב תשומת הלב? כיצד המודעה גורמת להם להרגיש? באילו דרכים היא מנסה לשכנע אותם לקנות את המוצר?

 

4. כיצד לקבל החלטות טובות

המפתח לקבלת החלטות חכמות הוא להבין את האופן שבו בחירות שונות משפיעות בצורה שונה על התוצאות.

 

הצעות לפעילויות קשורות: באפט מציע להדגים יכולות קבלת החלטות ולשוחח עם הילדים על ההחלטות בזמן שהן מתקבלות, ועל ההשלכות הנלוות שעשויות להיות. לדוגמה: "אנחנו רוצים לקנות טלוויזיה חדשה אבל המזגן מקולקל ועלינו לחסוך כסף כדי לתקן אותו, אחרת יהיה חם מדי בבית בקיץ. לאחר שנתקן את המזגן נוכל לחזור ולשקול את רכישת הטלוויזיה".

 

הרגילו את הילדים לקבל החלטות טובות לגבי הדרך שבה הם חוסכים כסף. נגיד שיש משחק מחשב שהם רוצים לקנות, בררו איתם קודם אם הם באמת זקוקים לו או שאולי יוכלו להשאיל מחבר.

 

הטמעת הרגלים פיננסים בריאים בילדים שלכם היא בין הדברים החשובים ביותר שאתם יכולים לעשות כדי להבטיח להם עתיד מוצלח. "אף פעם לא מוקדם מדי", הדגיש באפט כבר ב-2013. "בין אם מדובר בלימוד הילדים את הערך של כסף, את ההבדל בין רצונות וצרכים ואת החשיבות בחסכונות, מדובר ברעיונות שילדים נתקלים בהם כבר בגיל צעיר, אז עדיף לעזור להם להבין אותם.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x