$
ספורט עולמי

פרשנות

למה ארסנל מוציאה 72 מיליון פאונד על שחקן אחד?

תקציב הרכש של הקבוצה עמד על 40 מיליון פאונד, אבל כנראה שהביקורת על הבעלים וההנהלה עשתה את שלה והשחקן מליל נרכש בהרבה יותר וארסנל שברה את שיא העברות שלה

אוריאל דסקל 16:1931.07.19

1. שחקן ההתקפה ניקולא פפה, שנולד לפני 24 שנה בפרבר של פריז ובגיל עבר לגור עם הוריו במערב צרפת, בכלל רצה להיות שוער. הוא גדל כשוער ובראיון למגזין "פראנס פוטבול" טען שאת הצטיינותו מול השער הוא חייב לתקופה שלו בין הקורות. "אני יודע איך שוער נע בסיטואציות מסוימות" אמר. "אז אני יודע איפה לשים את הכדור". פפה - שאת מקומו בהרכב ליל קיבל ממרסלו ביאלסה, מאמן לידס שחווה תקופה נוראית מבחינתו בליל - ידוע כמי שרגוע מול השער בסיטואציות שונות - מה שלא פעם מטעה את יריביו עם הכפפות. ואולם, ליל לא רכשה אותו בכ-10 מיליון יורו מאנז'ה בקיץ 2017 בגלל יכולות הכיבוש שלו.

 

פפה תמיד בלט בעיקר בזכות יכולת הכדרור שלו והעברת שחקנים - בעיקר על צד ימין של ההתקפה. ביאלסה ראה אותו יותר כחלוץ ולכן בחצי השנה הראשונה בליל התקשה לייצר מספרים. כשביאלסה פוטר, הוא עבר לצד ימין של ההתקפה ופרח. הוא אף זכה להשוואה לאריאן רובן, שחקן הכנף ההולנדי, בזכות המנהג שלו לחתוך מצד ימין ולבעוט ברגל החזקה שלו, השמאלית, לשער. בעונה שעברה, אותה ליל סיימה במקום השני מאחורי פריז סן ז'רמן, פפה היה אחד מעשרה שחקנים בחמש הליגות הבכירות שרשמו 100 או יותר כדרורים מוצלחים. הוא היה אחד משישה שחקנים בלבד שרשמו בעונה שעברה 10+ שערים ו-10+ בישולים באותה (22 שערים ו-11 בישולים) והוא גם היה השחקן היחיד בחמש הליגות הבכירות שרשם בעונה שעברה 100+ בעיטות לשער, 100+ ספיגות עבירות ו-100+ כדרורים. כלומר, מדובר במכונת התקפה שמייצרת לחץ וחורים בהגנת היריב. משהו ששווה לארסנל הרבה כסף... 72 מיליון פאונד.

 

2. למה ארסנל הוציאה סכום של 72 מיליון פאונד - שיא מועדון - עבור פפה? מ-2014/15 נתוני הכדרורים המוצלחים של ארסנל קרסו. מהיותה מקום ראשון בפרמיירליג בכדרורים מוצלחים היא סיימה את העונה שעברה במקום ה-12 בכדרורים מוצלחים. זה הפך את ההתקפה של ארסנל לתקועה למרות שבמדיה משחקים שניים מהחלוצים הטובים ביותר בליגה - פייר אמריק אובאמיאנג ואלכסנדר לאקזט. כדרור לעבר השער זו פעולה חשובה שפותחת את המשחק. לפי נתונים של Opta, כדרור של 10 מטרים או יותר קדימה מוביל ב-14% מהמקרים לבעיטה לשער.

 

לשם השוואה, מגיעים לבעיטה לשער ב-7% מהמהלכים שאין בהם כדרור של 10 מטר או יותר. פפה, כאמור, אמור להוסיף את האלמנט הכדרורי והמפתיע לשלישייה התקפית שאמורה לכלול אותו, אובאמיאנג ולאקזט. אונאי אמרי, מאמן ארסנל, טען בעבר שהוא רוצה שההתקפה של קבוצתו תהיה "זיקית" - כלומר מאוד משתנה וגמישה עם יכולת לבלבל את היריבים עם תנועה רבה ויכולות רב-גווניות של שחקני ההתקפה. במובן הזה, פפה מושלם לרצון הזה של אמרי. הוא גם צעיר ואמור להיכנס לשיאו כשחקן. עבור שחקן כזה צריך להוציא שהוא כ-14% מהכנסות השנתיות של המועדון. במיוחד אם הוא יכול לסייע במשימה העיקרית של ארסנל בעונה הבאה: לחזור לליגת האלופות (מינימום הכנסה של 100 מיליון יורו).

 

ניקולא פפה ניקולא פפה צילום: איי אף פי

 

 

3. על פי הדיווחים, ארסנל לא היתה הקבוצה היחידה שחשקה בפפה, שקושר למעבר לכל קבוצה בכירה באירופה הקיץ. מליברפול, דרך מנצ'סטר יונייטד ונאפולי ועד פריז סן ז'רמן. "לפעמיים הדרך היחידה לעצור אותו באימונים היא לבעוט בו" סיפר בלם נבחרת פורטוגל וליל לשעבר, ז'וזה פונט לפודקאסט של מנהלת הליגה הצרפתית. "הוא יכול לשחק איפה שהוא רוצה. זה עד כדי כך פשוט. אם הוא הולך לריאל מדריד, ברצלונה, מנצ'סטר יונייטד, או מנצ'סטר סיטי - הוא יכול לעשות עבודה טובה". פפה היה יכול לשחק בכל קבוצה באירופה. אבל איכשהו, ארסנל - זאת שלא בליגת האלופות ובמשך שנים רושמת כישלונות עצומים בשוק העברות השחקנים - הצליחה להחתימו. איך? כדי להביאו ארסנל, לפי דיווח של העיתונאי אלכסיס ברנרד, השתמשה בשירותיו של הסופר-אייג'נט ז'ורג' מנדס. במשך שנים רבות ארסנל - תחת שלטונו של ארסן ונגר - סירבה לעבוד עם סוכני העל והתעקשה לשלם עמלה מצומצמת לאותם סוכנים.

 

עם ראול סנאהיי, מנהל הכדורגל החדש, ארסנל בונה בעיקר על מערכת יחסיו האינטימית של סנאהיי עם חלק מהסוכנים הגדולים בעולם. זו מערכת יחסים שהוא עבד עליה במשך שנים כמנהל בכיר בברצלונה ונייקי. על פי הערכות, מלבד מנדס גם סמיר קיהאט, סוכנו של פפה, קיבל עמלה נאה ביותר. זה, כאמור, שונה מאוד מהתקופה של ונגר. לפי חבר בהנהלה של ארסנל: "ונגר ניסה לחנך סוכנים ולא מוכן לשלם להם עמלת מכירה גבוהה יותר מ־5%". זה , באופן טבעי, זה הפך את ארסנל למקום לא אטרקטיבי עבור סוכנים וכיוצא מכך לשחקנים. "ונגר לא היה מוכן לשלם פאונד יותר על שחקן ממה שהוא חושב שהוא שווה", אמר חבר ההנהלה. "אם שחקן שווה, לפי ונגר, 6 מיליון פאונד, הוא לא מוכן לשלם עליו 8 מיליון פאונד. הוא איבד ככה לא מעט שחקנים שמאז שבחרו לא לשחק בארסנל והשווי שלהם טיפס פי 2-3". בקיץ הראשון, בעצם, שארסנל יותר סובלנית כלפי סוכנים, היא מביאה שחקן שמעטים ציפו שתצליח להביא.

 

4. רגע, 'מאיפה הכסף?' אתם בטח שואלים. ארסנל צפויה לרשום הפסד כספי לעונת 2018/19 - הראשון מאז 2002 - ולאורך כל הקיץ דיברו על כך שתקציב הרכש עומד על 40 מיליון פאונד בלבד. אבל... כנראה שהביקורת על הבעלים וההנהלה עשתה את שלה. אוהדים, עיתונאים, שחקנים לשעבר וכנראה שבתוך המועדון דרשו הוצאה כספית משמעותית על הרכש. וסטן קרונקי, ששווה 8.8 מיליארד דולר, הקשיב. ייתכן שאפילו בנו, ג'וש קרונקי - בנה של אן וולטון (ממשפחת וולטון ששולטת בוול-מארט) - דחף את אביו לרכוש אחרי שאמר לאוהדים "להתרגש" כאשר שאלו אותו באתר הקבוצה 'למה לצפות בקיץ?'.

 

וארסנל, כאמור, היא אחת מ-10 הקבוצות המכניסות ביותר בכדורגל האירופי. ייתכן שהקרונקים אישרו את הרכש (כל הוצאה - בכל אגף במועדון - מעל סכום מסוים זוכה לאישור של הבעלים) כי הבינו שהם פשוט חייבים לעשות את זה - אפילו אם זה יוביל להפסד כספי נוסף. אגב, ארסנל תשלם על פפה העונה רק 20 מיליון פאונד (52 מיליון פאונד אחרים ישולמו ב-4 תשלומים). הוצאות נוספות: 4 מיליון פאונד על השאלת דני סבאיוס ומרצ'ליני ב-6 מיליון פאונד (שייתכן שחלק הולך על תקציב מחלקת הנוער של נחשב בחישובי פייר פליי פיננסי). כלומר, הוציאה כרגע רק 37 מיליון פאונד - ללא הכנסה ממכירות. עדיין מתחת לתקציב.

 

5. ארסנל גם רכשה בלם לעונה הבאה (וויליאם סאליבה בן ה-18 בסכום של כ-26 מיליון פאונד) ועדיין מעוניינת במגן (קיריין טירני מסלטיק). ועדיין, הקבוצה שהצטיינה בהתקפה בשנה שעברה לא נראית מאוזנת לקראת העונה החדשה. הרבה מאוד כישרון מקדימה, פחות מדי כישורי מנהיגות בקישור ובהגנה.

 

6. הכל היה יכול להיות שונה מאוד עבור פפה. כנער, פפה - בנו של סוהר בכלא - ניסה לגנוב שוקולד מסופרמרקט ביחד עם חבריו. הוא נתפס

והיה בסכנת הדחה מהאקדמיה של אנז'ה. "עשינו טעות" הודה פפה בראיון ל-Onze Mondial. "היו צריכים לבעוט אותנו מחוץ לאקדמיה". אבל זה לא קרה בזכות מנהל האקדמיה, עבדל בואזמה, שלפי פפה "לימד אותנו שיעור שאני לוקח עד היום".

 

השיעורים עזרו לא רק לפפה עצמו אלא גם לאנז'ה, שקיבלה עליו סכום של כ-10 מיליון יורו ב-2017 ותקבל סכום נאה ביותר גם מתשלומי הסולידריות שמובטחים למועדונים שגידלו שחקנים שנמכרים בכסף גדול על ידי מועדונים אחרים (על פי חוקי פיפ"א להעברות שחקנים, 5% מסכום העברה אמור להיות מחולק בין הקבוצות שבהם גדל השחקן בין הגילאים 23-12. כל עונה בין הגילאים 15-12 מזכה את הקבוצה ב-0.25% מסכום העברתו. ועל כל עונה בין הגילאים 23-16 מקבל המועדון המגדל 0.5% מסכום העברה). החינוך משתלם. 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x