$
בורסת ת"א

בלעדי לכלכליסט

המדינה מקדמת הקמת צנרת גז שתתחרה בדלק ונובל אנרג'י

חברת נתג"ז הממשלתית מתכננת הקמת צינור מהנגב ועד לגבול בסיני, כאשר המצרים אמורים להקים בשטחם צינור שיתחבר לזה שבישראל. אם הפרויקט יושלם הוא יוכל להות תחרות לתוכנית של דלק ונובל לייצא גז דרך הצנרת של EMG כבר בסוף השנה

ליאור גוטמן 07:3931.07.19
חברת נתיבי הגז (נתג"ז) הממשלתית מקדמת לאחרונה תוכנית להקמת צנרת גז יבשתית חדשה מישראל למצרים, מהלך שאמור לייצר תחרות לדואופול של קבוצת דלק ולנובל אנרג'י. ל"כלכליסט" נודע כי המגעים בנושא מתקיימים מול חברות הגז המצריות הלאומיות, ובחצי השנה האחרונה התקיימו פגישות רבות בין הצדדים כדי לגבש תכנית מסגרת לעבודה אינטנסיבית על הנושא.

 

מהנגב ועד לגבול המצרי

על פי התוכניות המסתמנות, נתיבי גז שמנוהלת על ידי שמואל תורג'מן תקים קו חדש שיתחיל באזור תחנות הכוח התרמו־סולאריות באשלים שבנגב וימשיך מערבה עד לקו הגבול, ומשם יוקם על ידי המצרים קו מקביל שיתחבר למערכת ההולכה הארצית שלהם. בדיקות הנדסיות ראשוניות מעלות שאורך הקו בנגב לא יעלה על 35 ק"מ, ואילו מהצד המצרי מדובר על הולכה קצרה יחסית ובאורך של 25 ק"מ בלבד. ההערכות הן שניתן יהיה להשלים את החיבורים בשני הצדדים בתוך שנה ובעלות של כמה עשרות מיליוני דולרים בלבד. זאת, כמובן, כתלות בקבלת אישורי בנייה מתאימים. עם השלמת הצנרת תהיה לישראל אפשרות לייצא או לייבא גז ממצרים, תוך העמדת תחרות לחברות הפועלות בישראל ומתכננות לשווק גז למצרים או ללקוחות אחרים.

 

בכירי משרד האנרגיה מודעים לתכנית ואף העלו אותה בשבוע שעבר במהלך ביקורו של שר האנרגיה יובל שטייניץ במצרים במסגרת פורום הגז האזורי. בפגישה נידונו כמה אפשרויות לשיתופי פעולה, לרבות הקמה של מתקן לייצוא גז נוזלי בעקבה שבירדן, כאשר האופציה להקמת מתקן כזה במצרים, שדווחה בתקשורת, נפסלה על הסף מטעמים ביטחוניים.

 

 

 

 

בין שלל אפשרויות שיתופי הפעולה שעלו במצרים, מתיחת הצנרת היבשתית החדשה הסתמנה כאפשרות הזולה והמהירה יותר ליישום. מבחינת בכירי משרד האנרגיה מדובר בתכנית שהיא "גיים צ'יינג'ר" לתחרות בענף, ולכן הם מעניקים לה תמיכה מלאה, עם רצון לחייב את נתג"ז להקים מערכת שתוכל להוביל עד 7 מיליארד מ"ק גז בשנה (כ־60% מהביקוש המקומי). אם הצנרת תוקם מדובר בשינוי כוחות דרמטי בשוק, כיוון שקיומה "ישבור" את הדואופול של קבוצת דלק ונובל אנרג'י בתחום הולכת הגז, ויהווה תחרות לייצוא המתוכנן שלהן למצרים דרך הצנרת של EMG שנרכשה (39%) על ידיהן בשנה שעברה תמורת 518 מיליון דולר.

 

ההיסוס של מיכל הלפרין

קבוצת דלק ונובל אנרג'י יהיו רשאיות להתחיל לייצא גז למצרים בסוף 2019, הן ממאגר לווייתן והן ממאגר תמר, זאת תוך שימוש בצנרת המושבתת של EMG אשר שימשה להזרמת גז ממצרים לישראל. מי שאמור לאשר את יצוא הגז היא הממונה על התחרות מיכל הלפרין, שעדיין לא אישרה את רכישת הצנרת משיקולי תחרות. החיסוס של הלפרין נובע מהחשש שאם גוף אחר יצליח לרכוש גז ממצרים במחיר זול יותר, הולכת הגז בצנרת של EMG תהיה חסומה בפניו. אף שהפתרון המסתמן לתחרות הוא שריון חלק מהגז לצורכי המשק ובמחיר זול, במשרד האנרגיה טוענים שמתיחת צנרת שכזו תפתור כל בעיה של יבוא גז מצרי זול ומבלי להיות תלויים בקבוצת דלק או בנובל אנרג'י.

 

מנתג"ז נמסר בתגובה שהיא "בוחנת אפשריות נוספות של הולכת גז טבעי למצרים באמצעות מערכת ההולכה, לרבות תכנון מקטע חדש לצורך כך. החברה רואה בנושא זה חשיבות רבה, הן מבחינת הגדלת כושר ההזרמה, הן מבחינת יתירות המערכת והן מבחינת ניצול הזדמנויות עסקיות עתידיות".

 

יובל שטייניץ שר האנרגיה יובל שטייניץ שר האנרגיה צילום: עמית שעל

בטל שלח
    לכל התגובות
    x