$
הכסף

מאסטרקארד מבקשת מבנק ישראל לחייב עסקים לכבד תשלומים חכמים

בשב"א התגאו בכנס שקיימה היום ענקית כרטיסי האשראי בכך ש-26% מהמסופים של בתי העסק כבר כוללים טכנולוגיית תשלום מתקדמת של EMV שרק באמצעותה עובדים תשלומים דרך אפל פיי וגוגל פיי, אך שכחו לציין שקר 2% מהעסקאות באשראי עוברות דרכה כיום שכן בתי העסק ממשיכים להשתמש בטכנולוגיה הישנה

רחלי בינדמן 14:5130.07.19

כנס בנושא טכנולוגיית ה-EMV שקיימה חברת כרטיסי האשראי העולמית מאסטרקארד העסיק היום את ענף הפיננסים. נציגי מאסטרקארד הגיעו לארץ במטרה להיפגש עם בכירים בבנק ישראל ולקדם את הטמעת השימוש בתקן ה-EMV בבתי העסק המקומיים.

 

ה-EMV הוא תקן התשלום הנהוג באירופה שאמור לדאוג למניעת הונאות ודורש מהמשלמים בכרטיס אשראי להזין קוד סודי.  חברת תשתית התשלומים שב"א הציגה בכנס נתונים על הטמעת ה-EMV בישראל וציינה שנכון ליוני 2019 26% ממסופי התשלום הפעילים בישראל הם מסופים של EMV. אלא שבשב"א שכחו לציין כמה עסקאות חכמות בוצעו דרך אותם מסופים - כשהתשובה על כך מתברר היא מביכה: 2% בלבד לעומת 1% אשתקד. זאת כיוון שבמקביל למערכת ה-EMV ממשיכות לפעול המערכות הישנות והפחות מתוחכמות.

 

חדוה בר חדוה בר צילום: עמית שעל

 

ולמה זה משנה? כיוון שמערכת ה-EMV היא התשתית לתשלומים חכמים שיאפשרו למשל להצמיד את כרטיס האשראי למסוף התשלום ללא מגע ובהמשך לאפשר תשלומים חכמים ומהירים דרך סמארטפונים. ענקיות הטכנולוגיה הבינלאומיות כמו גוגל ואפל מציעות היום שירותי תשלום של אפל פיי וגוגל פיי שמבוססים על הטכנולוגיה הזו וכל עוד היא אינה מוטמעת לשימוש בארץ ועסקים מעדיפים להשתמש במערכות הישנות אין להם שום תמריץ להיכנס לישראל.

 

המפקחת על הבנקים בבנק ישראל, חדוה בר, הדגישה בכנס כי "כבר בקרוב אנו צפויים לראות שינויים גדולים באופן שבו לקוחות משלמים – לקוחות יוכלו לשלם עם כרטיס האשראי או הדביט בנגיעה (ללא "גיהוץ" וחתימה) - בעסקאות של עד 200 שקל, שהן רוב העסקאות בכרטיסי חיוב (כ- 75% מהעסקאות); בעסקאות בסכום גבוה יותר - הלקוחות יידרשו להקיש את הקוד הסודי שלהם (וכיום כל לקוח יכול לבחור את הקוד הסודי שלו בעצמו, בכל כספומט בנקאי); ותהיה גם יכולת לשלם באמצעות הסמארטפון; ובאמצעות חפצים, כגון שעון חכם, מה שיאפשר ללקוחות לצאת מהבית ללא ארנק פיזי ולשלם באמצעות הטלפון הנייד.

 

כספומט של חברת שב"א כספומט של חברת שב"א צילום: עמית שעל

 

התשלומים החכמים יבוצעו בבתי עסק; תשלומי חשבונות – כגון ארנונה, חשמל ועוד- באמצעות ארנק דיגיטלי; תשלומים בתחבורה הציבורית - בנגיעה עם הכרטיס או הסמארטפון; וברכישות ברשת - באמצעות ארנק דיגיטלי. הארנקים הדיגיטליים או אפליקציות התשלומים יוצעו על-ידי הבנקים, חברות כרטיסי האשראי, וגופי פינטק מקומיים וזרים". אלא שכאמור מדובר בחזון קצת רחוק כל עוד בנק ישראל עצמו לא מחייב את בתי העסק לכבד עסקאות בכרטיס אשראי אך ורק במסופים מבוססי ה-EMV.

 

המפקחת מנתה את הצעדים שבנק ישראל, חברות כרטיסי האשראי והעסקים בשוק צריכים לבצע, כדי להשלים את התשתיות שיאפשרו את כל השינויים הללו, וקראה לעסקים הגדולים להאיץ את ההיערכות בבתי העסק להחלפת הקופות לכאלה שתואמות את תקן ה-EMV (בהיבט של החומרה והתוכנה). המפקחת הדגישה שמהשינויים בשוק התשלומים ייהנו משקי הבית והעסקים.

 

הכנס עסק בהתקדמות הטעמת תקן EMV בישראל המכשולים, החסמים והפתרונות לנושא. התקן הוגדר כחובה ממשלתית וכהחלטה של בנק ישראל שנועדה לשדרג משמעותית את רמת האבטחה בתשלום בכרטיסי אשראי וליישם בישראל פתרונות טכנולוגיים חדשים הקיימים כיום בעולם.

 

תקן ה-EMV פותח על ידי חברות התשלומים הבינלאומיות במטרה לספק מתכונת אחידה ומאובטחת של עסקאות תשלום בכרטיסי אשראי המצריכה את הקשת הקוד הסודי בעת ביצוע הרכישה דבר אשר מיושם כבר במדינות רבות בעולם שנים רבות. חלק ממסופי ה- EMV יאפשרו גם ביצוע עסקאות ללא מגע (Contactless) על ידי קירוב הכרטיס למסופון.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x