ניתוח כלכליסט
אמסלם עשה סיבוב על הפריפריה עם הטבה ל־HOT
אחרי יותר מ־15 שנים שבהן HOT מעכבת את ביצוע תנאי רישיונה, שר התקשורת אישר אתמול לחברה להקים תשתית חדשה ב־219 יישובים חדשים - אולם בטכנולוגיה זולה שתאפשר קליטה באיכות ירודה
1.”מהלך חברתי צודק שייתן שירות אחיד, ללא אפליה, לכל נקודה ברחבי הארץ”. כך, לא פחות, בחר שר התקשורת דוד אמסלם לפתוח את ההצגה היומית לתקשורת והצהיר על חיבור של 219 יישובים במקומות מרוחקים לשירותי חברת HOT. לכאורה מדובר במהלך ששם סוף לעיוות היסטורי.
- 219 יישובים נשארו בחוץ: שר התקשורת אישר את הקלות הפריסה ל-HOT
- אמיר לוי במגעים להתמנות כמנכ"ל מיזם הסיבים IBC
- בעקבות שיבושים בקפריסין: משרד התקשורת מאיים לסגור אנטנות של סלקום
אמסלם בתפקיד בן גוריון שדואג לפריפריה ולחלשים, אמסלם שדואג לממש הבטחות שלטוניות, אמסלם כרגולטור שלא מפחד מאף אחד. רק העובדות מפריעות לכל ההצגה הזו להימשך. נתחיל מהשורה התחתונה: לא מדובר בהצלחה של הרגולטור כי אם בכישלון חרוץ.
התוצאה שלו היא ש־HOT תחסוך לעצמה מחויבות רגולטורית של 835 מיליון שקל, ואזרחים ביישובים כמו אניעם ברמת הגולן או חצבה בערבה יצטרכו להסתפק ברשת סלולרית אטית שתספק טלוויזיה, אינטרנט וטלפון בקצבים של 12 עד 30 מגה־בייט. לשם השוואה HOT מספקת היום תשתית אינטרנט שמגיעה ל־500 מגה־בייט, וברוב הבתים בישראל הלא פריפריאלית מונגשת תשתית בקצבים של כ־100 מגה־בייט בממוצע.
2. אמסלם, בפאתוס החברתי שתקף אותו אתמול, ציין גם כי HOT מתחייבת תוך שנה להגיע למהירות של 100 מגה־בייט באותם יישובים. זה נהדר אילו לא היה חלק שני למשפט המציין כי הגעה ליעד הנכסף תתרחש רק שנה לאחר שHOT תזכה בתדרים במסגרת מכרז דור 5. מתי זה יקרה? לאמסלם הפתרונים.
כדי להבין כמה שוות ההבטחות של HOT כדאי לחזור למחויבויות שהיא צפצפה עליהן מאז 2003. אלו חייבו אותה לפרוס את התשתיות שלה בכל המדינה, אך HOT ביקשה להחריג 237 יישובים שבהם לא השתלם לה כלכלית לבצע את הפריסה הזו. הדרישה להחרגה נדחתה על ידי ועדה שבחנה אותה בשנת 2014 אך משום מה מאז, הצליחה HOT לחמוק ממימוש ההתחייבות.
התחנה הבאה למימוש המתנה שקיבלה אתמול HOT עוברת דרך ההופעה של נציגיה בפני משרד התקשורת במאי השנה. אלו הציגו תוצאות מוצלחות לניסוי טכנולוגי שערכו לאספקת שירותיהם באמצעות רשת סלולרית כאשר במקביל משרד התקשורת תמחר את העלויות הכרוכות ביישום האופציות השונות. חפירת תשתית קווית באדמה תעלה כ־860 מיליון שקל; שימוש בתשתית הקיימת של בזק תעלה כ־300 מיליון שקל; שימוש בטכנולגיית “גלים מילמטריים” תעלה כ־250 מיליון שקל; והקמת רשת סלולרית תעלה כ־25 מיליון שקל בלבד. הקלה בשווי 835 מיליון שקל עבור חברת הכבלים תמורת רשת מוגבלת לתושבים בפריפריה. אם להסתמך על הכרונולוגיה הזו הרי שהיישובים המודרים טכנולוגית יזכו ל־100 מגה־בייט של HOT בעוד 15 שנה, וזה התסריט האופטימי.
3. האימוץ החם שעשה אתמול אמסלם להמלצות הוועדה שהחליטה על ההטבות ל־HOT כוללת את רצף המילים “נייטרליות טכנולוגית”. המשמעות המאוד לא נייטרלית של המונח הזה היא כי HOT צריכה לעמוד במחויבות הפריסה שלה גם אם היא מפלה את הפריפריה לעומת המרכז ומספקת שירותים נחותים. במילים אחרות, אנחנו משרד התקשורת, מסכימים לכך שחברת הכבלים תפלה את תושבי הפריפריה אף שהיא התחייבה לא לעשות כן כשקיבלה את רישיונה לפעול, באותם תנאים של בזק. המסר הוא ברור: הוראות רגולטוריות הן גמישות. קודם תסכימו לקבלן, אחר כך נתקפל.
4. אותה ועדה שאת מסקנותיה כאמור אימץ שר התקשורת קבעה גם כי תשתיות HOT לא פרוסות רק ב־8% משטח המדינה. הנתון הזה, לא מדויק בלשון המעטה מכיוון שהוא אינו כולל את שטחי יהודה ושומרון שגם בהם גרים אזרחי ישראל. אם מכלילים גם את יהודה ושומרון בהן חברת בזק, המתחרה של HOT, כבר פרסה את תשתיותיה, שיעור חוסר הכיסוי של HOT מאמיר ל־23%.
5. מה גרם לדוד אמסלם להחליט דווקא עכשיו להעניק לה מתנה בשווי של 835 מיליון שקל? הרי משרד התקשורת עוד לא השתקם מההטבה הקודמת שניתנה לבזק בהיקף של כמיליארד שקל בתיק 4000, וכבר נכנס להרפתקה חדשה במסגרתה מאשר שר בממשלת מעבר החלטה המיטיבה עם איש העסקים פטריק דרהי מבעלי השליטה ב־HOT, שהוא במקרה גם הבעלים של ערוץ i24 המזוהה עם הימין.
ממשרד התקשורת נמסר כי “HOT תספק את שירותיה על בסיס טכנולוגיות חלופיות ביישובים בהם היא לא פרוסה, בהתחשב בשינויים הטכנולוגיים והתחרותיים. בימים הקרובים השר יוודא שההחלטה תיושם גם ביהודה ושומרון”.
מ־HOT נמסר כי “החברה תפעל ליישום החלטת המשרד אשר תאפשר את אספקת כלל שירותיה תחת נייטרליות טכנולוגית לכל בתי האב בישראל”.