המחנה הדמוקרטי הציל את מרצ ואת מפלגתו של ברק מחובות
מעבר להתרגשות בשמאל, לפי תוצאות הסקרים איחוד מרצ וישראל דמוקרטית צפוי להניב לרשימה המאוחדת 15 מיליון שקל שיכסו על גרעונותיהן. העבודה מתחילה את הבחירות עם גירעון של 4.5 מיליון שקל למרות הנדוניה שמשאירה לה סתיו שפיר
לפני הקמת המחנה הדמוקרטי דשדשו שתי המפלגות שמרכיבות אותה, מרצ וישראל דמוקרטית, סביב ארבעה מנדטים. אילו לא היו עוברות את אחוז החסימה היו נקלעות לחובות: ישראל דמוקרטית ל־3.1 מיליון שקל ומרצ 7.5 מיליון שקל. עם האיחוד ביניהן (בצירוף המפלגה הירוקה) ובהנחה שהסקרים יתממשו והמפלגה תזכה בעשרה מנדטים. היא תקבל מהמדינה מימון של כ־15 מיליון שקל.
- ההכרזה על מפלגת המחנה הדמוקרטי: "נגמר עידן החנופה לימין"
- האיחוד בשמאל מאיים על העבודה
- שפיר עוזבת את העבודה: תוצב שנייה ברשימת משותפת עם מרצ, ברק עשירי
לקראת הבחירות גייס אהוד ברק שלוש ערבויות בנקאיות של 3.1 מיליון שקל משלושה ערבים: קובי ריכטר (1.1 מיליון שקל), שמואל חרל"פ וענת אגמון (מיליון שקל כל אחד). אילו ברק היה רץ לבד ולא עובר את אחוז החסימה אך מקבל 1% מהקולות הכשרים, היה מקבל מימון בחירות של 1.384מיליון שקל - והיה נותר עם חוב של 1.8 מיליון שקל לערבים.
מרצ נטלה לאחר הבחירות לכנסת ה־21 הלוואה מהכנסת של 7.5 מיליון שקל. ההלוואה אמורה להיות מוחזרת מכספי המימון השוטף מהכנסת ה־22. אם המפלגה לא היתה עוברת את אחוז החסימה, ייתכן שלא היתה מצליחה להחזיר את ההלוואה, ואת מקדמת מימון הבחירות לכנסת ה־22 בסך של 4 מיליון שקל.
אבל כל זה היסטוריה: כעת, בעקבות הקמת הרשימה החדשה, יכולים הערבים של ברק ובמרצ לנשום לרווחה. עתה, כשהסקרים מנבאים לרשימה עשרה מנדטים, הרשימה תקבל מהמדינה כ־15 מיליון שקל.
המחנה הדמוקרטי כולל כיום את ארבעת הח"כים של מרצ הזכאים למימון בחירות מהמדינה של 1.384 מיליון שקל לח"כ וביחד 5.536 מיליון שקל.
נותרו עוד שישה מועמדים שיעניקו למפלגה ביחד, לאחר הבחירות, עוד 8.3 מיליון שקל, ולכך נוסף תשלום קבוע של 1.384 מיליון שקל - וביחד 15.22 מיליון שקל.
ח"כ שפיר שהודיעה בסוף השבוע על פרישתה ממפלגת העבודה והצטרפותה למחנה הדמוקרטי משאירה למפלגתה הישנה מתנת פרידה של 1.384 מיליון שקל, וכן, מימון מפלגות שוטף של 186 אלף שקלים למשך חודשיים. הסיבה לכך שיחידת מימון הבחירות נשארת במפלגת העבודה ולא עוברת עם שפיר למחנה הדמוקרטי נעוצה בכך ששפיר לא פרשה ממפלגת העבודה בהתאם לאישור של ועדת הכנסת, אלא רק הצטרפה למפלגה אחרת. כדי לפרוש ממפלגה ולקחת את מימון הבחירות דרושים לפחות שליש של ח"כים פורשים. כלומר היה עליה לגייס לפחות עוד חבר כנסת אחד לפחות כדי שיחדיו יוכלו לקחת אתם את מימון הבחירות.
שפיר יכולה להתנחם בכך שאינה צריכה להתפטר מהכנסת עם המעבר. בעבודה תבעו משפיר להתפטר לאלתר מהכנסת ולהחזיר את המנדט למפלגה. אבל החוק מאפשר לה להצטרף לרשימה החדשה בתוך פחות מ־90 יום מהבחירות, בלי להתפטר מהכנסת, וכך עשתה.
בינתיים מפלגת העבודה נאבקת לא רק על עתידה הפוליטי אלא גם הכלכלי. בסקרים שנערכו בסוף השבוע הגיעה המפלגה לחמישה מנדטים, לא רחוק מאחוז החסימה. אם העבודה־גשר תקבל חמישה מנדטים, אז מימון הבחירות שלה מהמדינה יגיע ל־9 מיליון שקל.
אולם העבודה סיימה את הבחירות לכנסת ה־21 עם גירעון של 3 מיליון שקל. עלות הפריימריז לראשות המפלגה היתה כ־1.5 מיליון שקל ובאפריל 2019 לקחה המפלגה הלוואה מהכנסת של 2 מיליון שקל שטרם החזירה, כך שעוד לפני שהחלה מערכת הבחירות לכנסת ה־22 נותרה המפלגה עם גירעון של 4.5 מיליון שקל.
לגשר בראשות אורלי לוי־אבקסיס נותר להחזיר כ־1.2 מיליון שקל של ערבויות לבחירות לכנסת ה־21.