$
בורסת ת"א

תשובה מוכן להזרים כסף כדי להרגיע את המשקיעים

בעל השליטה בקבוצת דלק יצא אתמול בקמפיין להרגעת המוסדיים, שחוששים מהמינוף הגבוה של עסקת שברון ומתפוקת הנפט בנכסים הנרכשים, שצפויה רק לרדת. הודעת תשובה על הזרמת 450 מיליון דולר מדלק להשלמת העסקה הזניקה את המניה ב־8.2%

חזי שטרנליכט 07:5125.07.19

הצטרפו לעדכונים שוטפים בערוץ הטלגרם של מדור שוק ההון בכלכליסט

 

לאחר קריסה של 25% בשווי קבוצת דלק בתוך פחות משלושה חודשים, וירידה של 15% מתחילת החודש הנוכחי, יצא אתמול (ד') בעל השליטה (60.77%) יצחק תשובה בקמפיין הרגעה לגופים המוסדיים, שלפי תגובת המניה אתמול בבורסה - הצליח.

 

הרקע לשיחת הוועידה שערך תשובה אתמול עם משקיעים הוא החשש שלהם מהעסקה הממונפת של דלק לרכישת הפעילות של תאגיד האנרגיה שברון (Chevron) בים הצפוני, באמצעות החברה־הבת (100%) איתקה — עסקה ששלחה את מניית דלק לירידות עקביות בתקופה האחרונה.

 

בסוף מאי חתמה דלק על עסקה, שבמסגרתה תרכוש משברון את נכסיה בים הצפוני תמורת כ־1.65 מיליארד דולר. במסגרת העסקה, דלק תמחזר חובות של איתקה בהיקף של 550 מיליון דולר, ובנוסף היא תצטרך להזרים 150 מיליון דולר הון חוזר לשברון עבור מימון פעילותה בים הצפוני.

 

 

 

המשקיעים, מצדם, ראו לנגד עיניהם עסקה שעלותה מסתכמת בכ־2.3 מיליארד דולר. דלק נטלה חוב בנקאי מגובה בעתודות בהיקף של 1.1 מיליארד דולר, גייסה באמצעות איתקה אג"ח בהיקף של 500 מיליון דולר בריבית גבוהה של 9.3% (שגויסו לאחר שהחברה ביקשה לגייס 700 מיליון דולר), והעמידה 200 מיליון דולר מההון העצמי שלה.

 

כל הכספים האלה מעמידים את היקף מקורות המימון על 1.8 מיליארד דולר בלבד, כשיחס המינוף הוא 90% - נתון מטריד עבור חברה שהיקף החוב שלה (סולו) עומד על 7.2 מיליארד שקל.

 

לאחר כל זאת, לדלק חסרים עדיין 550–600 מיליון דולר למימון העסקה. הנתונים האלה, בשילוב עם העובדה שהיקף תפוקת הנפט בנכסי שברון בים הצפוני נמצא בשיאו ועתיד רק לרדת, עורר את חששם של המשקיעים ושלח את המניה לירידות.

 

יצחק תשובה. בונה על השלמת עסקת הפניקס יצחק תשובה. בונה על השלמת עסקת הפניקס צילום: עמית שעל

 

 

ימכור 20% מאיתקה

 

הבשורה המשמעותית ביותר שהביא תשובה למשקיעים היא שדלק תזרים את הסכום הנדרש להשלמת העסקה, שעומד על 450 מיליון דולר. מדובר בפער קטן מזה שלו היו ערים המשקיעים, שנולד כתוצאה מאחד מתנאי העסקה.

 

לפי העסקה, כל התזרים שנובע מנכסי שברון - אלה שעתידים לעבור לידי דלק - יעמוד לרשות הקבוצה מ־1 בינואר 2019, ויקוזז ממחיר העסקה במועד השלמתה, שצפוי להתרחש ברבעון האחרון של השנה. במועד החתימה על ההסכם הוערך התזרים הזה ב־350 מיליון דולר, ואילו אתמול סיפר תשובה למשקיעים כי התזרים גדול יותר ועתיד לעמוד על 500 מיליון דולר.

 

"קיים עודף של 150 מיליון דולר שלא הובא בחשבון עד כה. זו אחת הסיבות לכך שאיתקה החליטה לצמצם את גיוס האג"ח מ־700 מיליון דולר ל־500 מיליון דולר", אמר תשובה.

 

על מנת להזרים את יתרת הסכום למימון העסקה, דלק בונה על השלמת מכירת השליטה בחברת הביטוח הפניקס לקרנות סנטרברידג' וגלאטין, עסקה שצפויה להזרים לה 350 מיליון דולר; על מכירת 20% מאיתקה לגופים מוסדיים בחו"ל; ועל הקדמת תשלומים מלקוחות של איתקה בצורה של הלוואה בהיקף של 100–200 מיליון דולר.

 

מסר מרגיע נוסף שתשובה ביקש להעביר למוסדיים הוא שעם הנכסים של שברון נמנה נכס מס בדמות הפסדים צבורים בהיקף של 2.2 מיליארד דולר.

 

"המשמעות היא שעד לסכום הזה קבוצת דלק לא חייבת לשלם מס. שברון משלמת מצדה על כל ההכנסות (של החברה הנרכשת — ח"ש) מס בשיעור של 40%. זהו סכום שאיתקה לא תידרש לשלם בשנים הראשונות לאחר הרכישה, בשל נכס המס שיעמוד לרשותה", הבהיר תשובה.

 

תשובה מנסה לפתות את המשקיעים גם עם סכום עתידי, שעל פי ההנחות של דלק צפוי להגיע למיליארד דולר ויאפשר לחלקו כרווחים למשקיעים. "בשלוש השנים הקרובות, הודות לתזרים החזק הצפוי, מתכוונת איתקה לפרוע בפירעון מוקדם גם את כל ההלוואות מסוג RBL (מבוסס עתודות — ח"ש) וגם את כל איגרות החוב", מסביר תשובה ומוסיף כי "אחר כך, בשלוש השנים הבאות, תהיה קבוצת דלק בעודף של יותר ממיליארד דולר. אלה יהיו מיליארד דולר ויותר הראויים לחלוקה".

 

עניין נוסף, שלדברי תשובה מהווה יתרון, והמשקיעים לא הביאו אותו בחשבון, הוא ששברון כבר השקיעה הון רב בהקמת אסדות ותשתיות בחברה הנרכשת, ובנוסף יש לאיתקה אסדה שהושקה ב־2017 בעלות של 900 מיליון דולר. "לאחר השלמת עסקת שברון, איתקה תחזיק באסדות בהיקפים גדולים, פעילות שאפשר יהיה להפוך ליחידה עצמאית", הסביר בעל השליטה.

 

ירחיב הגנות על מחיר הנפט

 

קבוצת דלק מתכננת שני מהלכי גיוס אפשריים למימון העסקה: הנפקת 20% מאיתקה, לפני הנפקה פומבית, כלומר מכירת נתח למוסדיים בחו"ל; ובעתיד פיצולה של איתקה לשתי חברות שיונפו - חברת תשתיות וחברת הולכה של נפט וגז.

 

"זה יהיה בדומה למה שעשינו בשעתו בדלק US, שאותה פיצלנו לחברת הפקה וחברת תשתיות. כיום שתיהן נסחרות במספרים מכובדים", אמר תשובה.

 

תשובה אף ציין כי ההגנות על מחיר הנפט באיתקה יורחבו. עד כה בוצעו הגנות על 32 מיליון חביות, לפי מחיר של 65 דולר לחבית, ובכוונת החברה לבצע הגנות על 18 מיליון חביות נוספות.

 

כלומר, החברה תגיע לעסקה עם הגנות על 50 מיליון חביות, ולהכנסות של כ־3.3 מיליארד דולר. אם המחיר יעלה מעל 65 דולר - דלק תרוויח. מתחת לסכום, "אנחנו יכולים לישון בשקט ולהיות בטוחים שמחירי החביות מובטחות גם אם המחיר ירד ולא חשוב לאן", הסביר תשובה.

 

בקבוצה הגיבו גם לעניין החוב בהיקף של חצי מיליארד דולר שאיתקה גייסה בריבית של 9.375%. הטענה היא כי את הריבית יש לראות בהקשר של כלל החוב, שכולל גם אשראי בריבית של 3%. כך שהריבית הממוצעת על החוב עומדת על יותר מ־6%, אמרו בדלק, וזו אינה גבוהה או חריגה.

 

לאחר שיחת המשקיעים הגיבה מניית דלק בעלייה של יותר מ־6% במהלך המסחר, וסיימה את היום בעלייה של 8.2%.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x