FT
הלוחמנות של טראמפ מאיצה את החיפוש אחר חלופות לדולר
הנשיא האמריקאי הוא שיאן הבית הלבן בהטלת סנקציות כלכליות על אישים, חברות ומדינות, עובדה שמעודדת הקמת מנגנונים לעקיפת הדולר בעסקאות בינלאומיות. אנליסטים: ההיקף עדיין זניח, אבל הקצב מתגבר
בתעשיית היהלומים, שכמו רבות אחרות נשלטת בידי הדולר, הצעד של חברת הכרייה הרוסית אלרוסה נשא משמעות סמלית. בקיץ שעבר היא החלה לבחון מערכת חדשה למכירת יהלומים ברובל ללקוחות במדינות כמו סין והודו. מאז ביצעה החברה כ־50 עסקאות במערכת החדשה, ולא רק ברובל, אלא בכמה וכמה מטבעות.
- סין: נטיל סנקציות על חברות אמריקאיות שימכרו נשק לטייוואן
- טראמפ הטיל עוד סנקציות על איראן: "יפגעו גם בחמינאי"
- איראן בתגובה לסנקציות: "הנתיב לפיתרון דיפלומטי עם ארה"ב נסגר לצמיתות"
לפי יבגני אגוריב, סמנכ"ל המכירות של החברה, ההימנעות מביצוע עסקאות בדולרים מזרזת את ביצוע העסקאות החלופיות. "מספרן והיקפן קטן יחסית, אבל אנחנו חושבים שהלקוחות שלנו מעריכים את העובדה שיש להם אפשרויות בחירה. העולם משתנה ואנחנו צריכים להגיב".
אף שהמערכת החדשה היתה בתכנון כבר כמה שנים, החלטת החברה להשיק אותה כעת מעידה על התסכול הגובר והולך מהשליטה של המטבע האמריקאי במסחר ובפיננסים הבינלאומיים. המאמצים לפעול בנידון הואצו לנוכח השימוש האגרסיבי של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ בכלי נשק כלכליים כדי להשיג מטרות בזירה הבינלאומית.
מוונצואלה ועד וואווי
בניגוד להססנות שהוא מפגין בהתערבות צבאית באזורי סכסוך, טראמפ שש אלי קרב בכל הנוגע לשימוש בדולר כנשק. מצד אחד הוא נוטה להתלונן על ערכו הגבוה מדי ובכך משפיע על השווקים להוריד את שערו, ומצד שני הוא משתמש בכוחו הרב של המטבע ככלי דיפלומטי.
סנקציות שמונעות מאישים, חברות וממשלות זרות ביצוע עסקאות ופעולות פיננסיות בדולרים מושתות כיום על רוסיה, איראן, צפון קוריאה, ונצואלה ושורה של מדינות נוספות. לצדן מטילה ארה"ב סנקציות על חברות כמו ענקית הטלקום הסינית וואווי. כתוצאה מכך, כלכלות כמו סין ורוסיה בוחנות דרכים לצמצום התלות שלהן בדולר, בשעה שבמדינות אירופה מחפשים דרך לעקוף את הסנקציות האמריקאיות על איראן.
נכון להיום, השפעת היוזמות לעקיפת הדולר בעסקאות בינלאומיות היא זניחה, אבל אין ספק שהגישה שבה נוקט טראמפ מעודדת עוד ועוד יוזמות כאלו. המגמה הזו הביאה אנליסטים לתהות אם בטווח הארוך תשמר העליונות של הדולר.
אדם מ. סמית', בכיר לשעבר במשרד האוצר האמריקאי ושותף בפירמת עורכי הדין גיבסון, דאן אנד קראצ'ר סבור שהדרך וההיקף שבהם טראמפ מנצל את הכוח הכלכלי של ארה"ב הם חסרי תקדים. "הוא מנצל את החשיבות והאטרקטיביות של השוק האמריקאי עבור שאר העולם כדי לגרום לאחרים להתכופף לפי רצונו", אומר סמית', "האם השימוש האגרסיבי מאוד בכלים הללו גורם למדינות אחרות לחפש דרכים להימנע משימוש בדולרים? כנראה שכן. אבל, זה לא אומר שהן יצליחו".
אף שחלקה של ארה"ב בתוצר העולמי הצטמצם, יותר מ־60% מעתודות המט"ח הגלובליות הן דולריות. מחירי סחורות מרכזיות כמו נפט נקובים בדולרים, ויותר מ־40% מהעסקאות הבינלאומיות מתבצעות במטבע האמריקאי. כמעט כל שימוש בו דורש מעבר דרך המערכת הפיננסית האמריקאית, מסביר אסוואר פראסאד, פרופסור לכלכלה באוניברסיטת קורנל. ארה"ב ממנפת את העוצמה הזו כשהיא משתמשת במה שמכונה סנקציות משניות.
סנקציות ראשוניות אוסרות על אזרחים אמריקאים לקיים כל קשר עסקי עם מדינה או ישות מסוימת. סנקציות משניות מוטלות על גורמי צד שלישי שמקיימים קשר עסקי עם מדינה או ישות אסורה. עבור גופים לא אמריקאים, ההשלכות עלולות להיות כואבות. ב־2014, למשל, הבנק הצרפתי נענש בידי הממשל האמריקאי בקנס של 9 מיליארד דולר על עסקאות שבהן הוא היה מעורב בקובה, סודן ואיראן - מדינות שעליהן הטילה ארה"ב סנקציות. בנוסף, הבנק אולץ להפסיק זמנית חלק מפעילות הסליקה שלו בארה"ב.
השימוש של וושינגטון בסנקציות כלכליות אינו חדש, אבל מאז שנכנס טראמפ לבית הלבן, הוא שבר שיאים חדשים. ב־2018, למשל, הוטלו סנקציות חדשות על 1,474 ישויות, עלייה של כ־50% מהשיא הקודם שקבע טראמפ ב־2017, ופי שניים מקודמיו בתפקיד.
העוצמה של הסנקציות הורגשה היטב בשווקים. החלטת משרד האוצר להטיל סנקציות על ענקית האלומיניום הרוסית רוסאל והחברה־האם שלה En+ הזניקה את מחירי האלומיניום. הממשל הסכים להסיר את הסנקציות בינואר, רק אחרי שבעל השליטה, האוליגרך אולג דריפסקה, דילל את אחזקתו.
באוגוסט 2018 צללה הלירה הטורקית אחרי שארה"ב הטילה מסים על יבוא פלדה ואלומיניום ממנה, בנוסף על סנקציות אישיות נגד שרים בממשלה.
השימוש בסנקציות לא מגיע רק מכיוונו של טראמפ. הקונגרס נוטה להשתמש בנשק הזה באותה התלהבות. באפריל הובילה קבוצת סנאטורים בראשות מרקו רוביו הרפובליקני ובוב מננדז הדמוקרטי מהלך להטלת סנקציות על בכירים במפלגה הקומוניסטית הסינית בתגובה להפרת זכויות אדם נגד המיעוט האויגורי וקבוצות מיעוט מוסלמיות אחרות בסין.
גורל דומה לליש"ט
החודש דרשו סנאטורים אכיפה מחמירה יותר של הרגולציה על חברות סיניות. "סין היא האיום הגדול ביותר בטווח הארוך על בטחונה וכלכלתה של ארה"ב. משקיעים אמריקאים צריכים לדעת להיכן מגיע הכסף שלהם כשמדובר בסין", אמר רוביו.
השימוש התכוף של ממשל טראמפ בסנקציות נושא עמו סיכונים. לא רק היריבות של ארה"ב נפגעות. לעתים גם בנות ברית קרובות הופכות למטרה, מה שמערער את אמונן בוושינגטון.
בטווח הארוך, מדינות אחרות עשויות להאיץ את הפחתת התלות שלהן בדולר בשלושה שימושים מרכזיים: כעתודת מטבע בטוחה, כמטבע בו נקובים מחירי סחורות, וכאמצעי לביצוע עסקאות בינלאומיות. בטווח הארוך מאוד, קיים חשש שגורלו יהיה דומה לזה של הליש"ט, שקרנה כמטבע בינלאומי ירדה בין שתי מלחמות העולם.
ריצ'רד נפיו, לשעבר מומחה לסנקציות במשרד האוצר האמריקאי וכיום מנהל התוכנית למדיניות אנרגיה גלובלית באוניברסיטת קולומביה, אומר שמעמדו של הדולר לא נמצא בסכנה לפחות ב־5 עד 10 השנים הקרובות. אבל, נפיו סבור גם שצפוי מעבר הדרגתי למערכת גלובלית שאינה נסמכת רק על המטבע האמריקאי. המדיניות הנוכחית בוושינגטון, הוא אומר, "תאיץ את התהליך".
"הדולר נוטש אותנו"
רוסיה נמצאת בחוד החנית של הנסיונות להתנער מהתלות בדולר. במוסקבה תולים זאת בסנקציות האמריקאיות. "אנחנו לא נוטשים את הדולר, הדולר נוטש אותנו", אמר נשיא רוסיה ולדימיר פוטין בשנה שעברה. הבנק המרכזי הרוסי מכר כ־101 מיליארד דולר מהרזרבות שלו ב־2018, ורכש במקום עתודות של יואן, יורו וין.
סין עצמה עושה ניסויים בתמחור חוזים עתידיים על נפט ביואן, ופיתוח מערכת תשלומים בינלאומית משלה.
בחודש שעבר הסכימו פוטין ונשיא סין שי ג'ינפינג לפעול יחד כדי להגדיל את היקף הסחר ברובל וביואן.
ואולם, למרות השאיפות של שני המנהיגים, הניסיונות לחתור תחת ההגמוניה של הדולר עדיין בחיתוליהם.
גם באירופה מצטבר התסכול בעקבות הניסיונות הכושלים להפוך את היורו למטבע שווה ערך במעמדו לדולר. נשיא הנציבות האירופית ז'אן קלוד יונקר אמר בשנה שעברה שהעובדה שהאיחוד האירופי שילם על 80% מיבוא האנרגיה שלו בדולרים, למרות שפחות מ־2% ממנו הגיע מארה"ב, היא לא פחות מ"עיוות".
גם ההתקדמות בפיתוח מנגנון תשלומים שנועד לעקוף את הסנקציות האמריקאיות על איראן ולאפשר לחברות אירופיות לבצע עסקים עמה היא אטית להחריד.
הפרדוקס הוא שככל שמדיניות הממשל האמריקאי תעמיק את אי־היציבות הגלובלית, כך משקיעים יעדיפו לשים את כספם בנכסים הנקובים בדולרים, הנחשבים כמקלט. זה מה שקרה במשבר הפיננסי, וזה מה שקרה כשמלחמת הסחר בין ארה"ב לסין התלהטה.
"כל דבר שטראמפ יעשה ויגביר את חוסר הוודאות יחזק את הדולר", אומר פראסאד. "עם הזמן אנשים יתעייפו ויחפשו חלופות, אך בטווח הנראה לעין לא צפוי לדולר אתגר ממשי".