ירון זליכה בכנס מכללת פסגות: "המשק בנוי נגד יזמות פרטית"
באירוע ההשקה למתחם העסקים החדש DOGETHER של בעלי מכללת פסגות, רועי ראובן ויניב ארביב, נאם גם החשב הכללי לשעבר במשרד האוצר. אנשי מכללת פסגות הדגישו את חשיבות היזמות ועולם הכלכלה השיתופית
באירוע רב משתתפים שנערך השבוע בקניון עיר ימים בנתניה, השיקו הבעלים של מכללת פסגות את מתחם העסקים dogether הפועל במקום. אין זו דריסת הרגל הראשונה של המכללה בתחום חללי העבודה המשותפים, כשמזה שנתיים היא מפעילה מתחם נוסף במרכז עזריאלי ראשונים בראשון לציון.
באירוע ההשקה, שעסק בעולמות היזמות והכלכלה, השתתף פרופ' ירון זליכה, לשעבר החשב הכללי במשרד האוצר וראש ההתמחות בחשבונאות בקריה האקדמית אונו, שגם היה אחד מהנואמים לצד בעלי מכללת פסגות, יניב ארביב ורועי ראובן. זליכה דיבר על מקומה של היזמות העסקית בכלכלה הישראלית, ובתוך כך ענה על שאלות מקהל.
בין היתר אמר זליכה כי לראייתו, "מתכונת העבודה השכירה בארגונים גדולים השתלטה ב-200-100 השנים השנים האחרונות על רוב מקומות העבודה, בכל העולם וגם כמובן בישראל. לפני זה ולאורך רוב ההיסטוריה הכלכלית פני הדברים היו שונים. למעשה, עד לפני כ-150 שנה מרבית האנשים עבדו כעצמאים או כחלק מעסקים קטנים ומשפחתיים.
"עבודה של עצמאי או של עובד בעסק קטן היא שונה לחלוטין. כל עובד יודע בדיוק מהי התרומה הכלכלית שלו לעסק, וכך ידע לתמחר את העבודה שלו והיה לו יותר כוח במשא ומתן. הוא ידע כמה הוא שווה. אלא שבאמצע המאה ה-19 באו הקונגלומרטים הגדולים, כמו חברת פורד למשל, ואמרו: 'עד כאן. ככל שנפרק את העבודה לסגמנטים קטנים יותר, נרוויח יותר'. זאת, משום שלעובדים לא יהיה מושג כמה הם שווים. הם יהיו בדיסאינפורמציה תמידית וכך אפשר יהיה 'לדפוק אותם' בשכר".
זליכה הוסיף כי המודל הזה איפשר השתלטות על עבודת היחיד, מה שהביא גידול רב ברווחי העסקים – על חשבון העובדים הקטנים: "זה לא הביא לשיטות ייצור יעילות יותר אלא בא לידי ביטוי דווקא בסחיטת האדם העובד ובשינוי מהותי של העבודה המשקית".
עוד אמר זליכה כי מלבד העובדים, מי שנפגע מהתמורות שעבר משק העבודה הם העסקים הקטנים, ובהם היזמים: "ככל שהעסקים התרחבו, גדל גם הצורך במכונות ועלה כוחם של המעסיקים. העסקים הקטנים ונטולי ההון והמשאבים הפכו לשוליים. אלא שבעידן של היום זה כבר לא ממש כך – כיום דרושים בעיקר ידע ויוזמה, ולא מכונות דווקא.
"בעקבות תהליכי הגלובליזציה, ההון האנושי הוא גם נייד יותר מאי פעם. אנו בעידן שבו העובד מתחיל לצאת לחופשי, עידן שבו ההון האנושי שלו יותר חשוב מההון הפיזי של מכונות וציוד, עידן שבו העובד חוזר להבין את חשיבותו ותרומתו לכלכלה וכך לתמחר את שירותיו באופן הולם יותר. אנו עדיין בהתחלה אך הכיוון ברור".
בית להייטקיסטים מהשרון
בהמשך דבריו הראה זליכה נתונים שלפיהם יותר ויותר אנשים מבקשים כיום להקים עסק משלהם. אחד החסמים העיקריים למהלך כזה, לדבריו, הוא הגיל – אחרי גיל 50 רואים ירידה תלולה בשיעורי היזמות. "אנשים חושבים שלמבוגרים יש נטייה פחותה ליזמות, אבל זו שטות ואפילו אפליה לא מודעת. במחקר שנעשה בקריה האקדמית אונו ומסתיים בימים אלה ממש, אנו מראים כי אין כמעט קשר בין הגיל של האדם לפוטנציאל היזמי שלו.
"ייתכן שמה שיסייע לשבור את הסטיגמות השגויות בנוגע לגיל ויזמות יהיה הרכבים של צעירים ומבוגרים – לנצל את הפנים הצעירים שיעזרו לגייס אשראי ואנשים לעבודה, ובמקביל את הניסיון והידע של המבוגרים כדי להקפיץ את העסק קדימה".
באשר לעובדה ששיעור היזמות בקרב גברים גבוה משמעותית, אמר זליכה כי הנגישות לכסף מזומן היא קריטית לקיומו של עסק קטן, ועל כן נשים, שלרוב משאביהן הכלכליים פחותים משל גברים והן חשופות להדרה באשראי, נתקלות בקשים משמעותיים בבואן להקים עסק משלהן.
יניב ארביב, מבעלי מכללת פסגות – המציעה מסלולי הכשרה בתחומי יזמות עסקית, נדל"ן ושוק ההון – מסביר כי "חללי העבודה המשותפים נהיו כוח עולה בכל הקשור לנטוורקינג, וכיום יזמים נוטים לפעול במקומות שבהם הם יכולים לפגוש יזמים נוספים וליצור קשרים".
ארביב מוסיף כי הבחירה בעיר ימים היתה טבעית: "כיום גופי הייטק מאוד גדולים יושבים במתחם פולג, מה שאומר שאנחנו לא צריכים להביא לפה את חברות ההייטק והסטארט-אפים, הם כבר פה. לכן גם הקמה של מתחם עסקים כמו שלנו בקרבת מקום היתה מתבקשת. בנוסף, זיהינו שיש המון הייטקיסטים ובעלי מקצועות חופשיים באזור השרון והסביבה, ואנחנו מאמינים ש-dogether – מתחם יוקרתי, נוח וקרוב, עם חניה נוחה ובחינם – יהיה להם בית".
לכתבות נוספות היכנסו אל זירת הנדל"ן >>