$
משפט

פרשת UBS: "ההעברה של 90 אלף יורו היא ש'הפילה' את בעלי קליניקה און"

5 שנים לאחר שנעצר במסגרת פגישה עם לקוחותיו במלון הילטון בת"א, והוביל לחשיפת מאות חשבונות סודיים של ישראלים בבנק UBS שוויץ, העיד היום במחוזי ת"א יועץ ההשקעות רוני אליאס

תומר גנון 10:0418.07.19

חמש שנים לאחר שנעצר במסגרת פגישה עם לקוחותיו במלון הילטון בת"א, והוביל לחשיפת מאות חשבונות בנק סודיים של ישראלים בבנק UBS שוויץ, יעלה היום (ה') על דוכן העדים בבית המשפט המחוזי בת"א רוני אליאס, יועץ ההשקעות בכיר לשעבר בסניף ציריך.

 

 

 

מי שבטלפון הנייד שלו נמצאו עשרות מספרי טלפון של בעלי החשבונות – אשת שופט לשעבר, עו"ד, אנשי עסקים, מרצה באוניברסיטה, מורה ועוד – צפוי לספר על פעילות הדסק הישראלי בבנק שכלל בתקופתו כ-100 עובדים, על גיוס הלקוחות, הפגישות הדיסקרטיות ועוד. התיק נגד אליאס, שהגיע אתמול מציריך בטיסה, נסגר מחוסר אשמה.

 

רוני אליאס יועץ השקעות בכיר ב UBS בבית המשפט רוני אליאס יועץ השקעות בכיר ב UBS בבית המשפט צילום: עמית שעל

 

המידע שנתפס אצל אליאס, שתמלילי חקירתו נחשפו בעבר ב"כלכליסט", הוביל עד היום להגשת כתבי אישום נגד עשרות מעורבים בפרשה.

 

 

 

זאת בעוד שעם נוספים כגון אביבה גלעד, אשת שופט בית המשפט המחוזי משה גלעד, נחתם הסדר כופר.

 

 

אחת הפרשות המרכזיות בתיק החקירה שהתנהל בפקיד שומה חקירות מס הכנסה חיפה והצפון, נוגע לבעלי השליטה ברשת המרפאות קלניקה און – בוריס וייסמן, שנפטר במהלך המשפט, ובנו אבישר וייסמן. על פי כתב האישום נגד וייסמן הוא העלים מס על הכנסות של למעלה מ-760 מיליון שקל, באמצעות חשבונות מקודדים ב-UBS.

 

בנוסף וייסמן הפעיל, כך כתב האישום, רשת של בלדים שהבריח כספים במזומן בהיקף של כ-40 מיליון שקל לישראל מהכנסות רשת המרפאות במזרח אירופה.

 

כך אליאס סיפר במהלך עדותו: "השוויצרים קפדנים. אבטחת מידע מאוד חשובה להם. עד סכום מסוים של כמה עשרות אלפי דולרים אפשר לאשר בפקס. אבל בסכומים גבוהים דורשים לראות את הלקוח. לוודא שזה הוא. כבר היו דברים מעולם".

 

אבישר ויסמן, במהלך עדות רוני אליאס בית משפט אבישר ויסמן, במהלך עדות רוני אליאס בית משפט צילום: עמית שעל

 

הוא החל לתאר את הקשר שלו עם בעלי קלינקה און - אבישר וייסמן - הנאשם "הכבד" בפרשה, שמואשם בהעלמת מס על הכנסות של למעלה מ-730 מיליון שקל. אליאס: "זה היה לקוח קיים. ראש המחלקה אמר שצריך מישהו שיהיה מולו. בתקופה הזאת היו לו לקוחות גם גדולים ממנו, שאני עצמי הבאתי. אבישר היה הלקוח הישראלי הכי גדול שלי. זה לא תיק מעניין עבור הבנק. רובו העברות במזומן - נזילות. פה ושם העברות להקמת סניפים. לא היו פה כמעט השקעות, לא קרנות נאמנות. הכרנו בסביבות 2009, כשהוא הגיע לשוויץ. הבוס שלי הפגיש אותנו. מאז היינו נפגשים פעמים בשנה, וכל שבוע מדברים בטלפון".

 

התובעת ביקשה להציג לאליאס תמלילים של האזנות סתר בינו לבין וייסמן. 40 שיחות במשך חודשיים (מה שרלוונטי לחקירה). אליאס מעיד: "היינו משוחחים בעיקר בגרמנית, אבל גם באנגלית. הוא היה מרוצה מהשירות. הכרתי את החברות שרלוט וגוסוול (חברות שנפתחו במקלטי מס והוסתרו ממס הכנסה, ת.ג). ידעתי שהכסף לחברות הגיע מהקליניקות במזרח אירופה. אבל ידעתי שהם מישראל. לא ידעתי מה בדיוק הם עושים שם בישראל. הייתי פעם במשרדי החברה בת"א. את כל ההוראות בחשבונות קיבלתי מאבישר. כשנפגשנו היינו משוחחים קצת על שוק ההון והשקעות".

 

אליאס העיד על העברה של 90 אלף יורו "שהפילה" את וייסמן - תשלום לרכישת מרצדס בישראל. וייסמן העביר כסף מחשבון חברת "שארלוט" ב-UBS לחשבון בבנק לאומי של כלמוביל. בדיעבד התברר שהעברה הזאת הקפיצה את חוקרי מס הכנסה. עוד בפתיחת החקירה היו לוייסמנים 15 מיליון דולר בחשבונות הסודיים ב-UBS.

 

במהלך המשפט התדיינו על קבילות החומר הבנקאי שהגיע מ-UBS, ובאמצעות איזה עד מגישים את המסמכים - אם בכלל. לטענת התביעה זאת באמצעות אליאס, ולטענת ההגנה יש להביא משוויץ כל פקיד ופקיד שחתם עליהם. עוד היא טוענת שהחומרים משוויץ הגיעו בדיעבד אחרי שהוגש כתב האישום ואליאס לא נחקר עליהם, לכן צריך לבטל את כתב האישום.

 

לבסוף הסכים השופט שיוגשו המסמכים, אך קבע שאליאס יעיד רק על מסמכים שהוא קשור אליהם באופן ישיר. בשביל כל דבר אחר יצטרכו להבין אנשים רלוונטים משוויץ. ברשימת עדי התביעה מופיע כבר בכיר נוסף מ-UBS - ראש הצוות של אליאס".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x