מכירות מרוכזות: הדד ליין הוביל למכירות של 2.5 מיליארד שקל
מתחילת השנה מכרו בעלי עניין מניות ב־2.5 מיליארד שקל כדי לעמוד בחוק הריכוזיות. בחצי הראשון של 2018 המכירות היו גבוהות יותר, ובלי קשר לחוק
שעון חוק הריכוזיות המתקתק הביא לכך שבמחצית הראשונה של 2019 בעלי שליטה ובעלי עניין מכרו מניות בהיקף כולל של 2.5 מיליארד שקל, כך עולה מנתונים שפרסמה הבורסה אתמול.
- 2,000 תביעות משפטיות בדרך: אקטביס גוררת את טבע עמוק לבוץ של פרשת האופיואידים
- נטפליקס נפלה ב-10.5% במסחר המאוחר; מספר המנויים החדשים - חצי מהתחזיות
- "חברות שיכולות להראות טכנולוגיה כמו שלנו? אני לא מכיר"
לפי חוק הריכוזיות, עד סוף 2019 על מי שמחזיק באחזקה ריאלית משמעותית ובאחזקה פיננסית משמעותית להיפרד מאחת מהאחזקות. כמו כן, עד לאותו מועד, פירמידות עסקיות יידרשו להתכווץ למבנה בן שתי קומות לכל היותר.
בעלי שליטה שונים בחרו להתמודד באופן שונה עם הוראות החוק. חלקם חיפשו רוכש יחיד לאחזקות שבידיהם וחלקם החליטו להפיץ את המניות בבורסה.
המכירה הבולטת עד כה שהתבצעה ב־2019 היא של 9.7% מאלוני חץ על ידי בעל השליטה דודי ורטהיים בדיסקאונט של 4.5% על שווי השוק באותה העת, ובתמורה ל־740 מיליון שקל. ורטהיים עדיין מחזיק ב־9.3% מחברת הנדל"ן לאחר העסקה. ורטהיים נאלץ לבחור בין האחזקה באלוני חץ לבין האחזקה בבנק מזרחי טפחות (21.7%), ובסופו של דבר בחר להמשיך עם האחזקה הפיננסית שלו.
מכירה בולטת נוספת שהתרחשה בשל חוק הריכוזיות היא הפצת 11.7% מגב־ים על ידי החברה־האם נכסים ובניין שבבעלות דסק"ש של אדוארדו אלשטיין. מניות אלו נמכרו לגופים מוסדיים ב־456 מיליון שקל בדיסקאונט של 3.5%. המכירה היא שלב בדרך לקיפול שכבה בפירמידה שבה גב־ים מהווה שכבה שלישית, ולאחריה נכסים ובניין עדיין מחזיקה ב־40% מגב־ים.
אלשטיין אחראי למכירה בולטת נוספת: 10% ממניות כלל ביטוח שהופצו בבורסה גם כן, ושעבורן קיבלה אי.די.בי פתוח שבשליטתו 259 מיליון שקל. לאחר המכירה, אי.די.בי פתוח מחזיקה ב־20.3% מכלל. מכירה זו בוצעה לפי שווי השוק של חברת הביטוח, והיא התרחשה בהתאם להוראות מתווה מכירת השליטה בחברה שגובש על ידי הממונה על שוק ההון לשעבר דורית סלינגר, שסירבה לתת לאלשטיין היתר שליטה בכלל ביטוח ולא אישרה שלל גופים סיניים שהגיעו לסיכום עמו על רכישת השליטה.
ניתן לומר שהעסקה נעשתה במידה רבה גם בשל חוק הריכוזיות, שכן גם אם אלשטיין היה מקבל היתר שליטה בכלל ביטוח, הוא היה נאלץ לבחור בין האחזקה בה, כגוף פיננסי, לבין האחזקה בדסק"ש ששולטת, בין היתר, בנכסים ובניין ובסלקום, וכן מחזיקה בנתח גדול מענקית הקמעונאות שופרסל.
מנגד, ישנם בעלי שליטה שהחליטו למכור נתח מאחזקתם ללא קשר לחוק הריכוזיות. כך, למשל, דוד פתאל, בעל השליטה בחברת המלונות פתאל, וגרושתו הדסה פתאל, החליטו לנצל את השיא שאליו הגיעה המניה במהלך המחצית הראשונה של השנה כדי למכור 2.9% מהחברה בתמורה ל־280 מיליון שקל. לאחר המכירה, השניים מחזיקים יחד ב־67.3% מפתאל.
גם ליאורה עופר, בעלת השליטה בענקית הקניונים מליסרון, ניצלה את המומנטום החיובי כדי למכור 2% מהחברה, לשלשל לכיסה 150 מיליון שקל ולהישאר עם אחזקה של 58% בחברה. עם זאת, עופר היתה זקוקה למזומנים על מנת להשלים את רכישת האחזקות העקיפות של בני משפחתה במליסרון, בשעה שהם רכשו את אחזקותיה העקיפות במזרחי טפחות.
בעלי עניין אמנם מכרו מניות בסכום כולל של 2.5 מיליארד שקל, אך בהשוואה לתקופה המקבילה מדובר על ירידה של 52%, אז הסתכמו המכירות ב־5.2 מיליארד שקל.
בניגוד לשנה הנוכחית, ב־2018 המכירות בחצי הראשון של השנה לא בוצעו בשל חוק הריכוזיות, אלא בעיקר בשל מהלך עסקים רגיל של ביצוע עסקאות וניצול מומנטומים חיוביים בשוק שנהנה מגאות. כך, למשל, העסקה הבולטת באותה התקופה היתה מכירת 13.5% מכיל על ידי פוטאש הקנדית בתמורה ל־2.4 מיליארד שקל. המכירה בוצעה בשל דרישות רגולטוריות בסין והודו שהוצבו לפוטאש לקראת מיזוגה עם חברת הדשנים הקנדית אגריום.