משרד התקשורת פרסם את מכרז התדרים לדור 5 בסלולר
לפי תנאי המכרז, תשלום דמי הרישיון עבור התדרים יידחה לינואר 2022; המכרז יכלול גם חלק פתוח עבור שחקנים חדשים המבקשים להשקיע בטכנולוגיות דור 5, אך לא כמפעילי סלולר. בנוסף, תופעל מערכת תמריצים הכוללת מענקים והפחתת אגרות בגובה חצי מיליארד שקל. דור 5 מספק מערכות תקשורת מהירות מאי פעם שיאפשרו יישומים כרכב אוטונומי וסטרימינג באיכות חדשה
משרד התקשורת פרסם היום (א') את מכרז התדרים לדור 5, במעמד שר התקשורת הזמני, דוד אמסלם. השר הטרי, שנכנס לתפקידו ב-1 ביולי, החליט שלא לחכות לבחירות החוזרות ולהוציא לאור את תנאי המכרז, עליו עמלו במשרד מזה שנה וחצי. עם זאת, האירוע היום הוא רק סנונית ראשונה בתהליך ארוך שיימשך עוד מספר חודשים. כעת, חברות התקשורת יידרשו לתת את התייחסויותיהן למכרז, בתקווה כי עד סוף השנה הוא יצא באמת לפועל.
דור 5 נועד לספק שירותי סלולר שיאפשרו קצבי העברת נתונים אולטרה מהירים, בקיבולת גדולה יותר, עבור יישומים כמו גישה לאינטרנט, שיחת ועידה בוידאו, מציאות רבודה ועוד. בנוסף, דור 5 יתמוך בתקשורת בין מספר מכשירים, מכונות וחיישנים ויאפשר אוטומציה תעשייתית, יישומים רפואיים חדשים, אמצעים בטיחותיים וביטחוניים, כלי רכב אוטונומיים ועוד.
- ירידה בהכנסות שוק התקשורת ב-2018: "חשש ממשי לדור 5"
- הדור האבוד של משרד התקשורת
- נחשפה מתקפת סייבר במסגרתה נפרצו 12 מספקיות סלולר הגדולות בעולם
המכרז מתפרסם על רקע הדו"חות ההפסדיים שפרסמו חברות הסלולר, והשאלה כיצד הן יעמדו בתשלומים הגבוהים. מטרת המכרז היא כפולה: שדרוג רשתות דור 4 ופרישת רשתות דור 5. משרד התקשורת צופה כי השקה ראשונה של דור 5 תתקיים במהלך 2020, ושהפרישה תיארך כ-5 שנים.
גולת הכותרת מבחינת המשרד היא העובדה שתשלום דמי הרישיון עבור התדרים ידחה לינואר 2022, מה שיאפשר לחברות להפנות את המשאבים הפיננסיים בשנתיים הראשונות לטובת השקעות. המכרז יתקיים בשיטת "מכרזי השעון הקומבינטוריים", המאפשרת למתחרים להתמודד במקביל על תחומי תדרים שונים ולהציע הצעות משולבות. דבר משמעותי נוסף הוא כי המפעיל שיזכה במכרז לא ישלם את הצעתו הראשונה, אלא את ההצעה השנייה בגובהה מבין הצעות המתמודדים, ובכך המודל למעשה אינו ממקסם את ההכנסות מהקצאת התדרים. כמו כן, יוכלו מפעילים בעלי רשת משותפת כיום, להציע הצעה יחד: פרטנר והוט מובייל; סלקום, אקספון וגולן טלקום. פלאפון היא הרשת היחידה הפועלת כיום לבד, אך אין מניעה כי תחבור לרשת אחת לטובת המכרז.
שני מסלולי תמריצים
מערכת התמריצים במכרז מורכבת משני מסלולים. הראשון הוא הפחתה שנתית בגובה 28% מכלל אגרות התדרים, הנוכחיים והחדשים, למשך 4 שנים. ההפחתה תינתן בראשית כל שנה ובתנאי שתעמוד החברה ביעדים הנדסיים שנתיים. על התדרים הנוכחיים, משלמות כיום החברות כ-350 מיליון שקל בשנה. המסלול השני כולל מענקי פרישה בגובה 200 מיליון שקל, שיוחזרו למפעילות מתוך הסכומים שהשקיעו; המפעילות ידרשו לפרוש 250 מוקדי דור 5 עד לסוף 2021, ויזכו להחזרים בשיטת כל הקודם זוכה: החברה שתגיע ליעד ראשונה תקבל עד 82 מיליון שקל, השנייה תקבל עד 66 מילון שקל והשלישית עד 52 מילון שקל.
במשרד מקווים שהמענק יעודד פרישה מוקדמת של דור 5, כך שכבר בשנה הבאה הציבור יוכל ליהנות מתשתית מתקדמת. סך היקף התמריצים מוערך בכחצי מיליארד שקל, וזאת מתוך השקעה ראשונה של החברות המוערכת ב-2 מיליארד שקל - כאשר יש לציין כי המסלול הראשון במערכת התמריצים דורש את אישור הממשלה. כלומר, החברות עדיין צריכות לשלם סכומים מאוד גבוהים. חברות הסלולר טוענות כי מדובר בלא יותר מ"תרגיל אוצר": מציעים להן תמריצים, אך אלה כספים שמראש האוצר דאג להכניס לקופתו, אחרי שלקח מהן מיליונים על אגרות ורגע לפני שהן משלמות סכומים אדירים על התדרים החדשים.
בשלב ראשון יודיעו החברות אם הן מגישות הצעות משותפות או לא. לאחר מכן יגישו החברות הצעות בסיסיות שכוללות את קומבינציית התדרים בהם הן מעוניינות ואת המחיר המוצע. במידה ויהיה עודף ביקוש, יערך סבב נוסף שיכלול מן הסתם עליית מחירים וכך עד למצב שלא יהיה עודף. השלב השלישי יכלול את הכרזת הזוכים וקביעת גובה דמי הרשיון. ערבות המכרז תעמוד על 10 מיליון שקל למפעיל קיים ו-7 מיליון שקל למפעיל חדש.
רצועת התדרים העיקרית סביבה יסוב המכרז היא ה־700 מגה הרץ. זוהי רצועה איכותית המאפשרת פרישה רחבה וחסכונית, שכן היא דורשת הקמה של אתרים מעטים יחסית. מתוך ה־700 מגה ברצועה, רק 30 מגה פנויים כיום לשימוש, כאשר לצה"ל הובטחו 5 מגה מתוכם, והם יהיו בשימוש משותף עם אחת המפעילות. בכל אופן, מפעיל יזכה לכל הפחות ב-10 מגה מתוכם, ויידרש לכיסוי ארצי תוך 5 שנים, כאשר ידרש להתחיל לספק שירותי דור 5 תוך שנה וחצי. ערבות הפרישה תעמוד על 12 מיליון שקל לכל רשת, כאשר במכרז דור 4 ערבות עמדה על 40 מיליון שקל למפעיל בודד.
רצועת תדרים נוספת שקריטית ליכולות דור 5 היא ה-3.5 מגה הרץ, בה פנויים 300 מגה. על 50 מגה מתוכם, יוכלו להילחם מפעילים חדשים, אך לא בתחום הסלולר, אלא בתחומים טכנולוגיים אחרים המבוססים דור 5. אם לדוגמא מפעיל וירטואלי כמו רמי לוי וטלזר 019 ירצו להגיש הצעה במכרז, הם ידרשו לוותר על פעילותם הסלולרית. במשרד עוד לא גיבשו הגבלות מיהם המפעילים החדשים, ואולי אלה יוכלו להיות גם מפעילים סיניים. בכל אופן, מפעיל חדש יידרש להציג הון עצמי של 30 מיליון שקל או 20% מעלות הקמת הפרויקט והצגת תכנית הנדסית ועסקית. ערבות הפרישה למעפיל חדש תהיה 2 מיליון שקל.
החברות טוענות שיש כמה בעיות מהותיות במכרז: הראשונה היא שאין כלל התייחסות לגלים המילימטריים בעלי התכונות הייחודיות, אשר חיוניים לדור 5 והמשרד מחזיק בהם. בנוסף, הן טוענות שאין התייחסות לציוד שמיובא לארץ ולא תומך בטכנולוגיה החדשה, כמו טלפונים ניידים שכיום פשוט אינם ערוכים בכלל לדור 5. הנושא המהותי ביותר עבור החברות, שאינו מקבל כלל ביטוי במכרז המתגבש, הוא שאין התייחסויות להקלות בהקמת אתרי סלולר חדשים או בשדרוג של כ-7,000 אנטנות הפרוסות כבר ברחבי הארץ, נושאים המצריכים היתרים ורישיונות בנייה.
דור 5 הוא הנושא החשוב ביותר מבחינת משרד התקשורת, ולראייה: מכרז התדרים היה התוכנית היחידה שהציג המשרד במסמך תשתית הצמיחה ל־2019 של משרדי הממשלה. סוגיות נוספות בהן יידרש המשרד לעסוק בתקופה הקרובה הן פרישת סיבים אופטיים, הכנסת שידורי ה-OTT (טלוויזיה על גבי רשת האינטרנט) כמו פרטנר TV וסלקום TV תחת רגולציה - שחלה כיום רק על yes ו-HOT, איזון שוק הסלולר המדמם ואכיפת מלאה של השוק הסיטונאי.
שר התקשורת דודי אמסלם מסר: "מדובר במהלך טכנולוגי שיטבע את חותמו על פני עשורים קדימה. עם כניסת הטכנולוגיה החדשה של דור 5 תצא לדרך המהפכה הדיגיטלית החכמה שתשפיע על כל תחומי חיינו. חוסנן הפיננסי של החברות בעת הזו, אינו נסתר מעיננו והמכרז לוקח בחשבון גם את המצב הזה.אני מברך את חברי והשותפים לוועדת המכרזים על העבודה המקצועית, המסורה והאחראית שבוצעה אשר אפשרה להניח היום את אבן הפינה לעידן הבא של הטכנולוגיה”.