פודקאסט כלכליסט
5 סיבות לכך שהשקל ימשיך להתחזק
כשבוחנים את הסביבה הכלכלית של ישראל בטווח הארוך, קשה למצוא סיבות שלא תומכות בהתחזקות השקל. על כך דיברנו בפרק ה-64 של פודקאסט מנועי הכסף
שוק המט"ח הוא השוק הגדול בעולם. לפי ההערכות, מדי יום מתבצעות בו עסקאות בשווי של מעל לטריליון דולר. שוק זה בנוי על מסחר בין צמדי מטבעות, כאשר המשמעות היא שאנחנו נמצאים במשחק סכום אפס - אם מטבע אחד מתחזק, מטבע אחר נחלש. סוג של מלחמה בלתי נגמרת בין מטבעות שמאחוריהם עומדות מדינות שכל אחת דואגת לטובתה בלבד.
בימים האחרונים, במיוחד לאחר החלטת הריבית האחרונה של בנק ישראל מוקדם יותר השבוע, הדולר והיורו נחלשים מול השקל. למעשה, נכון יותר להגיד שהשקל הוא זה שמתחזק מול מטבעות אלו - וזאת למרות שהיורו והדולר נחשבים למטבעות מובילים כמעט מול כל מטבע אחר איתו הם נסחרים.
מגמת ההתחזקות של השקל אינה חדשה ואינה ייחודית לימים או לחודשים האחרונים. מדובר במגמה של הטווח הארוך שנתמכת על ידי לא מעט גורמים מאקרו כלכליים הקשורים לכלכלה הישראלית. אינדיקציה לכמה חזק השקל קיבלנו מבחינת ביצועי המטבעות המובילים בעולם מתחילת השנה, כאשר השקל הגיע למקום השני מבחינת תשואות מול הדולר. הראשון אגב, הוא הרובל הרוסי עם זינוק של מעל ל-10% מול הדולר מתחילת 2019.
מבין מכלול הסיבות, בחרנו בפרק ה-64 של פודקאסט מנועי הכסף עם הכלכלן והאסטרטג הראשי של פסגות, אורי גרינפלד, את 5 הסיבות הבולטות שלדעתנו ימשיכו לתמוך בהמשך המגמה של התחזקות השקל - בטווח של ה-3-5 שנים הבאות.