רוצים להתקבל לעבודה בהייטק? אלה הם התפקידים הכי נחשקים
סקר חדש בקרב 100 מגייסות בחברות הייטק בדק מהם התפקידים שהכי קשה לגייס אליהם, עד כמה חשוב תואר אקדמי ובאיזו מידה הכשרות מקצועיות נלקחות בחשבון; "היום מחפשים 'אנשים שעושים' ולאו דווקא כאלה שיכולים להציג ציונים"
התפקיד העסקי הכי מבוקש היום בהייטק הישראלי הוא מנהל מוצר, כך עולה מסקר חדש שערכה חברת ג'ולט בקרב כ-100 מגייסות בכירות בקהילת ההייטק בישראל. 38.3% מהמשיבות ענו שזהו התפקיד שהכי קשה לגייס אליו, אחריו דאטה אנליסט (17.4%), פיתוח עסקי (9.6%) ומכירות (8.7%).
מהסקר, שמספק הצצה אל 'מאחורי הקלעים' של גיוס עובדים לתעשייה המבוקשת עולה עוד כי אם אתם רוצים להתקבל לעבודה בהייטק ותרו על המכתב המקדים. במקומו עדיף שתכינו מצגת או תרגיל להוכחת יכולותיכם, זה ירשים יותר את המגייסת. כמו כן, אם אין לכם תואר אקדמי תצטרכו להציג הכשרה מקצועית או ניסיון רלוונטי וחשוב מאוד שתשקיעו ב'נראות האינטרנטית' שלכם.
- קאמבקים: מקור הטאלנטים החדש-ישן בהייטק
- המייל שייתן לכם ייתרון אחרי ראיון עבודה
- מנהלות משאבי אנוש מסבירות: כך תגרמו לנו לצוד דווקא אתכם
"כמו שכולנו יודעים כבר ששוק העבודה משתנה, גם עולם הגיוס משתנה כל הזמן וכך גם המועמדים. אנשים שבעבר חששו לעשות שינוי או קפיצת קריירה ואפילו חוששים לא ללכת במסלול הקלאסי - אותם אנשים שהרגישו לא במקום אם פעם - היום צצות להם הזדמנויות והם יכולים למצוא את עצמם באופן מאוד בנוח בשוק העבודה. תואר שני כבר בכלל לא סטנדרט ותואר ראשון - יותר ויותר ארגונים אומרים שזה לא קריטי. זו מגמה מעניינת ששווה להמשיך לעקוב אחריה", אומרת ניצן כהן ארזי, שותפה מייסדת וסמנכ"לית התפעול בג'ולט.
אחד הנתונים החד משמעים ביותר שעולים מהסקר הוא שבמרבית המקרים אין צורך בתואר אקדמי כדי להתקדם בתהליך המיון. 75% מהמגייסות השיבו שבמידה ויש הכשרה מקצועית או ניסיון רלוונטי הן לא זקוקות לתואר כדי להמשיך את התהליך עם מועמד. הדברים שיתנו ייתרון למועמדים בקבלה לעבודה הם לימודים בבתי ספר מתמחים או קורסים (83.5% מהמגייסות השיבו שלימודים כאלה יהוו יתרון). כמו כן, הכנת מצגת או תרגיל להוכחת יכולות המועמד, בלי שהתבקש, תזכה אותו או אותה ביותר 'נקודות' זכות – כך השיבו 70% מהמגייסות. עם זאת, יש הימור מסויים בהכנת מצגת כזאת מכיוון ש-30% מהמגייסות סברו שזה לא יזכה בנקודות ו'זה מרגיז'. כמו כן, הנראות האינטרנטית של המועמד – לינקדאין, פייסבוק, בלוג – משפיעה על סיכוייו להתקבל כאשר 67% מהמגייסות סברו כי הנוכחות הדיגיטלית משפיעה או משפיעה מאוד על הסיכויים להתקדם בתהליך הגיוס בחברה.
"הייתי ממליצה למועמדים לדמיין את המשימה שייתנו להם בהמשך התהליך. אידיאלית המועמד יכול גם להראות פרויקטים שהוא עשה בעבר ולאו דווקא כאלה שנוצרו עבור המשרה. למשל מועמד בשיווק יכול להציג פוסט לאתר שכתב, מודעה, בלוג, אינסטגרם - זה יכול לעשות רושם מאוד חיובי. מי שמתראיין למשרת מכירות למשל יכול להציג תסריט מכירות עבור אותו ארגון או מוצר ולהראות איך הוא מתכוון לפעול אם יתקבל. עוד דברים יכולים להיות פורטפוליו, מאוד תלוי בתפקיד. הדבר החשוב ביותר שעולה הוא שהמגייסות מחפשות 'אנשים שעושים' ולאו דווקא כאלה שיכולים להציג ציונים. לא מחפשים אלמנטים כמותיים אלא תוצאות", אומרת כהן ארזי.
על השאלה מה חשוב שיציג מועמד שמעוניין להביא ניסיון ממקצוע אחר לתוך תפקיד חדש בהייטק השיבו 55.7% מהמשתתפות 'ניסיון או הבנה בעבודה בסטארט-אפ ויכולת ללמוד', 36.5% השיבו 'פרויקט שממחיש יכולת עשייה שרלוונטית לתפקיד' ואילו 7.8% השיבו שיש להציג 'הכשרה מקצועית מתאימה (קורס הסבה)'.
עוד עולה מהסקר שהשקעה בכתיבת מכתב מקדים (Cover Letter) היא מיותרת ברוב המקרים שכן 70% מהמגייסות סברו שאינה מקנה ייתרון כלל. גם לעבודה כפרילנס או עצמאי אין הרבה השפעה על סיכויי הקבלה לעבודה בהייטק. 66% מהמגייסות סברו כי אין השפעה כלל לעבר תעסוקתי שכולל עבודה כפרילנסר, 17% סברו שזה דווקא מקנה ייתרון והשאר שזה מהווה חיסרון.
כישורי המאה ה-21 כמו חשיבה יצירתית, ניהול אפקטיבי ויכולת פתרון בעיות חשובים יותר לתפקיד עסקי בהייטק מאשר הכשרה מקצועית (כמו למשל קורס מנהלי מוצר) – כך סברו 91% מהמשתתפות בסקר.
"אנשים שמחפשים עבודה לאו דווקא בתפקידים זהים לאלו שהיו להם בעבר, גם אם לא מדובר בהסבה מלאה, צריכים לקחת בחשבון שתהיה ירידה במשכורת כי מדובר בתפקיד זוטר שיש בו עקומת למידה. ברגע שאדם לא מגיע בדיוק עם הניסיון עליו לעשות מעבר, גם ברמה של הגשת מועמדות, להוסיף פרויקט לדוגמא, גם בראיונות וגם בתפקיד עצמו, לקחת בחשבון שלא בהכרח יוכל להמשיך בדיוק היכן שהפסיק", ,אומרת כהן ארזי. היא ממליצה כן לכתוב מייל סיכום אחרי הראיון. "מגייסות בוחנות עד כמה המועמד מעורב בתהליך. אם פגשתי מנהל שיוביל את הצוות ואחרי הראיון אכתוב לו מייל סיכום – זה משהו שמאוד יכול להסיט את המאזן לטובתי".