מונדיאל הנשים הוא לקידום כדורגל נשים ולקידום נשים בכלל
מחקר של ארנסט אנד יאנג, חברת רואי החשבון מהמובילות בעולם, מראה ש-96% מהמנהלות הבכירות בעולם העבודה עסקו בספורט תחרותי בתור נערות. זה נתון שאמור לגרום לכל המוסדות להחליט להשקיע יותר בספורט מקצועני לנשים - כדי שיותר ילדות ירצו לעסוק בספורט ולקחת ממנו את כל הדברים החיוביים שאפשר
08:2707.07.19
היום יגיע לשיא אחד מאירועי ספורט הנשים המרכזיים בעולם – גמר מונדיאל נשים 2019, בו יתמודדו אלופת העולם הנוכחית – ארצות הברית, מול אלופת אירופה – הולנד.
הנתונים העולמיים שפרסמה פיפ"א מדהימים: 850 מיליון צופות וצופים במדינות שמשתתפות במונדיאל, וסך הצופות והצופים עמד על 1.1 מיליארד מרחבי העולם. אלו נתונים גבוהים פי שניים מהמונדיאל הקודם בשנת 2015. מדובר על קפיצה אדירה ב-4 שנים בלבד. בישראל שודרו רוב המשחקים בעברית, בפרשנות המצוינת של הכדורגלנית אשרת עיני, אבל למרות מחאה ציבורית, ב"כאן" בחרו לא לשדר בטלוויזיה את רובם המכריע של המשחקים, כולל שני משחקי חצאי הגמר, ומרבית המשחקים שודרו בדיגיטל בלבד.
נבחרת הנשים של אנגליה במונדיאל 2019 צילום: רויטרס
את הפופולריות העצומה של המונדיאל האחרון צריך לתרגם להשקעת משאבים מאסיבית בספורט תחרותי מקצועני לנשים. אין ספק שזה מהלך שיקבל תאוצה בעולם, אבל אנחנו חייבים לוודא שישראל לא תישאר גם הפעם בפיגור של 15 שנה. זה חשוב מכיוון שהחשיפה לספורט נשים חשובה במיוחד לעידוד ילדות ונערות ליטול חלק פעיל בספורט תחרותי קבוצתי. מחקר של ארנסט אנד יאנג, חברת רואי החשבון מהמובילות בעולם, מראה ש-96% מהמנהלות הבכירות בעולם העבודה עסקו בספורט תחרותי בתור נערות. זה נתון מעורר השתאות, אבל הוא לא צריך להפתיע: ספורט תחרותי הוא כלי נהדר ביצירת ביטחון עצמי, דימוי גוף משופר, כישורי עבודה בצוות ונחישות. ספורט תחרותי קבוצתי מלמד לנצח, אבל לא פחות חשוב מזה – להפסיד, ולקום מחדש.
למדינה יש תפקיד חשוב ליצירת מסגרת לספורט נשים. ארצות הברית, למשל, היא אימפריה בתחום הספורט התחרותי, כולל עבור נשים. זה לא קרה באופן טבעי. המהלך המכונן התקבל במסגרת תיקון לחוק החינוך המכונה "טייטל 9", שנחקק בשנת 1972, ואסר על אפליה על בסיס מגדרי במערכת חינוכית שמקבלת תמיכה כלכלית פדרלית. התיקון ייצר סטנדרט שכל מכללה אמריקאית שהייתה בה קבוצת ספורט גברים, נדרשה להקים במקביל קבוצת נשים באותו ענף או בענף אחר. ב-47 השנים שחלפו מאז, מספר הילדות העוסקות בספורט מאורגן בבתי ספר עלה ביותר מפי 10. מאות קבוצות נפתחו במכללות, הוענקו אלפים רבים של מלגות ונשים לקחו חלק בספורט תחרותי ברמה הכי גבוהה שיש במגוון ענפי ספורט.
זה לא אומר שכל הבעיות נפתרו. נבחרת הנשים בכדורגל של ארצות הברית נמצאת היום במאבק להשוואת תנאי השכר שלהן ביחס לנבחרת הגברים, שכידוע לא בדיוק נמצאת בטופ של הכדורגל העולמי. נכון להיום, הגברים מרוויחים יותר מפי 2 לעומת הנשים. כדאי להזכיר לקברניטים של ההתאחדות האמריקאית שכשבטניס השוו את הפרסים בתחרויות המרכזיות בין נשים וגברים באמצע שנות ה-2000, ההכנסות של טורנירי הטניס עלו באופן ניכר, והפרסים גם לנשים וגם לגברים - גדלו.
בישראל אין מקבילה לאקסלרטור (מאיץ) של המכללות. כדי לפתח את ספורט הנשים בישראל יש להשקיע משאבים ותקציבים. התיקון הנדרש לחוק הישראלי הוא יצירת תקצוב שוויוני לחלוטין בכסף הציבורי. זה כולל את משרד הספורט, כמובן, אבל גם את הטוטו ונגזרותיו, שפועלים מתוקף החוק להסדר הימורים בספורט. משרדי החינוך והספורט צריכים לייצר תשתיות פיזיות לספורט בכל בתי הספר, לתגבר את שיעורי האימון הגופני ולהפסיק עם הסללת הילדות לתנועה לעומת הבנים שמתחרים במשחקי כדור.
ספורט נשים הוא הזדמנות אדירה לקידום של נשים וילדות. מונדיאל הנשים הוא הוכחה חד משמעית שיש צמא וביקוש חובק עולם לספורט תחרותי מקצועני. אחת האמירות הבולטות בפמיניזם היא : "את לא יכולה להיות מה שאת לא יכולה לראות". התפקיד של הספורט המקצועני הוא גם לאפשר לילדות ולנערות שלנו להתנסות בספורט תחרותי, וליהנות מיתרונותיו. ההשקעה התקציבית בספורט נשים, החשיפה של הציבור אליו, הסיקור התקשורתי שהוא מקבל – הם ביזיון. ביזיון שמשמר מצב שבו כמעט רק בנים נהנים מהיתרונות המופלאים שיש לספורט תחרותי להציע. זאת האחריות של הממשלה ושל משרד הספורט להצמיח גם את ספורט הנשים. לא נוותר עד שזה יקרה.
הכותבת היא מנכ"לית שדולת הנשים בישראל
שדולת הנשים מזמינה הערב לצפייה משותפת על גבי מסך בגמר מונדיאל הנשים. ״לואי״, מלכי ישראל 4, תל אביב, בשעה 17:50. הכניסה חופשית.