$
בורסת ת"א

מה עומד מאחורי ההתפטרות המפתיעה של עדי עזרא מנטו

חודש לאחר שכהונתו הוארכה הודיע יו"ר נטו ובעל השליטה על עזיבתו בשל סיבות אישיות. את מקומו יתפוס אביו, דודי עזרא, שפינה לבנו את כס היו"ר ב־2010. בשלוש השנים שבהן שלט עדי עזרא בחברה, נטו ספגה מהלומות שמחלקן טרם התאוששה

נורית קדוש 07:0207.07.19

טלטלה בחברת המזון החמישית בגודלה בישראל. שלוש שנים אחרי שקיבל מאביו את השליטה (53%) בחברת המזון שייסד סבו, התפטר עדי עזרא מתפקידיו כיו"ר דירקטוריון נטו אחזקות ויו"ר דירקטוריון החברה־הבת נטו מלינדה, זאת לאחר שרק בתחילת החודש שעבר כהונתו כיו"ר הוארכה. ההתפטרות נומקה בסיבות אישיות, ומהחברה נמסר כי "סיבות אישיות הן פרטיות ואין צורך או סיבה שיהפכו לעניין ציבורי".

 

 

 

אלא שאף שהמושכות חזרו לידיו של עזרא האב - שלטענת בכירים בענף ניהל בפועל את החברה גם בשנים האחרונות - המהלך מעורר שאלות ועלול להקשות בהוצאתה לפועל של התוכנית למכירתה. כפי שנחשף ב"כלכליסט", נטו שכרה את שירותיו של בנק השקעות במטרה לאתר רוכש פוטנציאלי לאחזקות שבידי משפחת עזרא שעבורן היא דורשת כמיליארד שקל, זאת בשעה שקבוצת נטו נסחרת בבורסת תל אביב לפי שווי של 1.12 מיליארד שקל. כמו כן, התפטרותו של עדי עזרא מעלה שאלות בנוגע לשליטה העתידית בחברה שעברה לידיו בנאמנות, בתקופה שבה כיהן כיו"ר.

 

דודי נשאר מעורב

 

במהלך השנים האחרונות השליטה אמנם היתה בידי עדי עזרא, אולם הדומיננטיות והמעורבות של האב לא פחתו. הדבר בא לידי ביטוי בצורה העזה ביותר בסכסוך העסקי שפרץ בין נטו לקבוצת יינות ביתן, שלפי הערכות, יזם וניהל האב. ביולי 2017 הודיעה נטו לסוכני המכירות שלה שלא לקבל הזמנות מרשתות מגה ויינות ביתן, מחשש ליכולתו של בעל השליטה נחום ביתן לפרוע את התחייבויותיו. התזמון של המהלך, בתקופה שבה ביתן נפש במיאמי עם משפחתו, ככל הנראה לא היה מקרי, ויצר בהלה בשוק המזון שעוד ליקק את הפצעים מקריסת מגה שנה קודם לכן. בעקבות המהלך ביתן נאלץ לבצע שינויים בהנהלת החברה שנועדו לרצות את המערכת הבנקאית שהעדיפה לראות את החברה מנוהלת באופן מקצועי לחלוטין ולא באופן משפחתי בלבד. 

 

  

עדי עזרא (משמאל) והאב דודי עזרא. האב שב לאחוז במושכות עדי עזרא (משמאל) והאב דודי עזרא. האב שב לאחוז במושכות צילום: נועם מושקוביץ', שוקה כהן

 

 

בראיון ל"כלכליסט" חשף ביתן שמי שעמד מאוחרי המהלך היה דודי עזרא עצמו. "אני לא חושב שבשום מצב הייתי מתנהג כך למישהו", אמר. "אתה יודע שאני בטיול משפחתי, לא הייתי עושה את זה, זה לא אני. אבל זה דודי. מחלתי לו, אני לא נוטר טינה. זה לא היה הוגן כלפיי, אבל זה עשה גם לו נזק שראינו מתבטא בירידה בתוצאות העסקיות ובתדמית שלו".

ו

אכן, בעוד ביתן הצליח לעבור את הגל העכור, מי ששילמה מחיר לא פשוט היתה נטו, שתוצאותיה הפיננסיות נפגעו מהפסקת המכירה לקבוצת קמעונאות המזון השנייה בגודלה בישראל. ב־2017 ספגה נטו ירידה של 13.7% ברווח הנקי שהסתכם ב־107 מיליון שקל, בין היתר בעקבות ירידה של 3.5% במכירות בשל הפסקת המכירות ליינות ביתן.

 

ההרעה בתוצאות הובילה לפיוס בין הצדדים, שבעקבותיו התאוששו מכירות החברה, אולם ביתן לא שב לקנות באותם היקפים. את 2018 החברה אמנם חתמה עם עלייה של 5.6% ברווח הנקי שהסתכם ב־113 מיליון שקל,

אך החברה לא שבה להיקפי הרווחיות של 2016, טרום המשבר, אז עמד הרווח הנקי על 124 מיליון שקל. בנוסף, העלייה ברווח הנקי הושגה בעיקר בזכות פעילות חברת הירקות ביכורי שדה דרום, שבה מחזיקה נטו ב־50%. החברה סיכמה את 2018 עם זינוק של 29% ברווח הנקי שהסתכם ב־34 מיליון שקל.

 

שינויים במבנה השוק

 

לצד הסכסוך העסקי עם ביתן התמודדה נטו בשנים שבהן עברה השליטה לידי עדי עזרא גם עם שינויים רגולטוריים שפגעו בתוצאותיה. הפתיחה של השוק בשנים האחרונות ליבוא בשר וגבינה בפטור ממכס הציבה אלטרנטיבות לנטו, שליבת עסקיה בתחום הבשר. לחברה אין מותגי־על משל עצמה שמקנים לה ערך מוסף, ולכן כניסתם של יבואנים לשוק הוציאה את השליטה בשוק הבשר מידיה.

 

כמו כן, בתחום הבשר התמודדה נטו בשנים אלו גם עם האזהרות של ה־FDA מפני צריכת בשר מעובד — תחום שבו החברה פעילה באמצעות המותג טיבון ויל. ואכן, הקטגוריה של מוצרי הבשר המעובד ספגה ירידה חדה במכירות ב־2016 והחלה להתאושש בשנה שלאחר מכן. בעוד כחצי שנה הקטגוריה צפויה לספוג מכה נוספת בדמות סימון המוצרים בסמלים אדומים במסגרת הרפורמה של משרד הבריאות לסימון מזון עתיר שומן ונתרן, כמו בשר מעובד, כמוצר מזון מזיק.

 

גם בתחום הנון פוד, שבו פועלת נטו באמצעות חברת פאלאס שרכשה לפני כחמש שנים, מתמודדת נטו עם התגברות התחרות והיבוא מסין, ומכירותיה בתחום ירדו ב־2018 ב־5.5%. עם אתגרים אלו יידרש כעת דודי עזרא להתמודד, לפחות עד שימצא קונה לנטו.

 

בן ממשיך

 

עדי עזרא מונה לפני עשר שנים ליו"ר החברה־הבת נטו מלינדה ושנה לאחר מכן החליף את אביו בתפקידו כיו"ר נטו אחזקות. דודי עזרא עבר לכהן כנשיא. שבע שנים לאחר מכן דודי עזרא העביר את השליטה בנטו אחזקות לידי בנו באמצעות נאמנות.

 

עדי, בן ה־44, הוא הבכור מבין שלושת בניו של עזרא. בנו האמצעי מאיר (42) הוא רופא, ובן הזקונים רן (34) אינו פעיל בקבוצה גם כן. העברת השליטה לידי עדי סימנה אותו כבן הממשיך. מנגנון הנאמנות הוא אחד הכלים המשמשים להעברה בין־דורית של בעלות על נכסים. המניות של גרעין השליטה בחברה ציבורית מקנות שתי זכויות מרכזיות: זכויות הצבעה על החלטות בדירקטוריון החברה וזכויות בהון, שמתבטאות בין היתר בקבלת הדיבידנדים שמחלקת החברה. מנגנון הנאמנות מאפשר להפריד בין שתי הזכויות האלה — הפרדה חיונית כשיש כמה יורשים לבעל השליטה. המטרה היא להבטיח שכל בני המשפחה ייהנו מהפירות הפיננסיים שהעסק מניב, תוך שיש בעל בית ברור שמנהל את העסק — מי שמחזיק בזכויות ההצבעה. מנגנון הנאמנות אפשר לדודי עזרא להפקיד בידי עדי את מלוא זכויות ההצבעה. זאת לצד מתן הוראות נוספות לנאמן ביחס לזכויות בהון. בנטו לא ציינו באותה עת מה החלוקה של זכויות ההון, אולם מהדיווח שהוציאה אז החברה לבורסה עלה כי נכון לאותו מועד, הנהנה היחיד בחברה שבנאמנות הוא עדי.

 

קבוצת נטו הוקמה ב־1940 על ידי מאיר עזרא, אביו של דודי וסבו של עדי, כעסק למכירת בשר. שלושה עשורים מאוחר יותר הצטרף דודי עזרא לאביו, וכעבור שנים ספורות התאגדה הפעילות במסגרת חברה בשם מאיר עזרא ובנו בע"מ. ב־1983 הונפקה החברה בבורסת תל אביב וב־2002 שונה שמה לנטו אחזקות. החברה החלה לרכוש חברות מזון ובהן ויליגר, טיבון ויל ומשביר מזון, שהפכה לנטו מלינדה והונפקה ב־2007. ב־2002 נכנסה הקבוצה לפעילות בתחום התוצרת החקלאית הטרייה עם הקמת חברת ביכורי השדה שיווק הדרום, שאף היא הונפקה ב־2007.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x