כנס שוק ההון
"יש במגזר הפיננסי מספיק מנהלים מוכשרים גם בשכר של 3 מיליון שקל"
בפאנל בכנס שוק ההון של "כלכליסט" בשיתוף פסגות ו-BDO, התייחס אורן מונטל, סמנכ"ל השקעות בפסגות קרנות נאמנות, לגל העזיבות במערכת הבנקאית, ואמר: "לא חסרים מנהלים מוכשרים בשוק גם בקרנות גידור וגם במוסדיים"; יוסי דורי, כלל ביטוח: " ביחס לעשור האחרון, יש הסתברות לסכנת סערה ברמה גבוהה"
"כדאי לכולם להנמיך ציפיות קדימה. צריך לצפות לתשואות נמוכות יותר בשנים הקרובות", כך אמר היום (ד'), ניר מורוז, מנהל ההשקעות הראשי של חברת הביטוח מנורה מבטחים. מורוז אמר את הדברים בפאנל מנהלי השקעות שהנחתה רחלי בינדמן - במסגרת כנס שוק ההון של "כלכליסט" בשיתוף פסגות ו-BDO.
עוד לקחו חלק בפאנל: אורן מונטל - סמנכ"ל השקעות בפסגות קרנות נאמנות; סמי בבקוב - מנהל חטיבת השקעות בהראל; יוסי דורי - מנכ"ל כנף, זרוע השקעות של כלל ביטוח.
- "ניתן לטפל בגירעון, אבל יהיו לזה השלכות אינפלציוניות. פשוט אין מאיפה לקצץ"
- "85% מבני הנוער מבצעים קניות באון ליין, אבל לא נותנים להם השכלה פיננסית"
- כנס שוק ההון: צפו בשידור החי
האם צריך לקחת יותר סיכון, להיחשף יותר למניות, פחות לאגרות חוב כדי לקבל בכל זאת את התשואה הגבוהה שהמשקיעים מצפים לה?
מורוז: "אנחנו מנהלים סיכונים, יש להתאים את הציפיות ולבנות את התיק בהתאם, עם פיזור נכון בנוסף להשקעה בנכסים אלטרנטיביים".
השוק מושפע מהחלטות של נגידים מרכזיים, ציוץ של טראמפ יכול לשגע את השווקים, איך אתם כמנהלי השקעות יכולים לנתח את השוק מושפע מהחלטות של נגידים מרכזיים, החלטה של פאוול או ציוץ של טראמפ יכול לשגע את השווקים, איך אתם כמנהלי השקעות יכולים לנתח את הסיטואציה הזו בכדי לחזות מה יקרה הלאה?
מונטל: "צריך להסתכל על מה שקורה מלמעלה, מה שרואים מלמעלה זו הורדת ריבית צפויה בשנה הקרובה, הבנקים המרכזיים קונים לממשלות זמן, הם עשו את זה בעשור האחרון והם יעשו זאת שוב בשנה הקרובה, הנזילות בעולם תעלה בשנה הקרובה, משקיעי הטווח הקצר יכולים לרכב על האדים של הנזילות הזאת כי מחירי הנכסים בדר"כ עולים בטווח הקצר, משקיעי הטווח הארוך יכולים להתחיל לדאוג ולהפחית סיכון בתקופות האלה, התנודתיות צפויה לחזור מתישהו בשנה הקרובה".
מורוז: "המרווחים של נכסי סיכון ומחירי המניות כמעט בשיא, מה שקורה פה זה אמון שהנגידים בעולם יורידו ריביות, ימשיכו להזרים כסף ולתמוך בשווקים, מצד שני הנתונים על האטה כבר משפיעים, רואים הורדת תחזיות רווח של חברות, בטווח הקצר המצב עדין. אין ספק שהתנודתיות תעלה".
"בעשור האחרון נהניתם ממתווה ירידת הריבית, שיצר רווחי הון על נדל"ן שרכשתם, האם פתאום השקעות אלטרנטיביות יהפכו לפחות מעניינות?
בבקוב: "אני חושב שעדיין ההשקעות האלטרנטיבות מעניינות, זה היתרון של חסכון ארוך הטווח, שתשואות אגרות החוב מאוד נמוכות, אז מחפשים אלטרנטיבות, אלטרנטיבה אחת לדוגמא היא הנוכחות שלנו בשוק האשראי הלא סחיר. זהו נכס פיננסי שנותן תשואה יותר גבוהה בין 0.5%-0.3% מעל אג"ח קונצרני באותה רמת דירוג ואותו מח"מ, אבל הוא יותר בטוח כי יש לנו בטחונות וקובננטים, אני מסכים שלא נצפה לראות רווחי הון בנכסי נדל"ן ולא בנכסי תשתיות, הנכסים שנרכשים הם נכסים מניבים: אנו קונים בניין משרדים ומקבלים ממנו תשואה שוטפת. כיום קשה לקנות בישראל נכס מניב בתשואות ריאליות, הנכסים האלטרנטיביים הם חלק אינטגרלי מכל תיק מוסדי, הוא עוגן שצריך לתת תשואה לאורך זמן".
מנהלי ההשקעות בורחים להשקעות בחו"ל, כספי הפנסיה זורמים כל חודש, למה שלא תשקיעו יותר בישראל?
דורי: "ישראל נמצאת ביחס ל-OECD בנחיתות בתחומי התשתיות, ואף מתבקש מבחינתנו להשקיע יותר בתחומים האלה (כמו גם דיור להשכרה ופרוייקטים ארוכי טווח). זה נותן לחוסכים שלנו תשואות ארוכות טווח, יציבות. בישראל אנחנו מזהים מחסור בשוק המקומי למקורות ארוכי טווח".
כסף גדול נמצא במניות הטכנולוגיה בחו"ל, איך אתם מסתכלים עליהן?
מונטל: "כמובן שיש מניות שהן יותר יקרות, אנו מבססים כל השקעה על ניתוח מעמיק. אנו משקיעים בעיקר בחברות הפינטק שמאפשרות את הצמיחה של האי-קומרס (e-commerce)". אמזון חברה מצויינת, אף פעם לא הצלחנו להתחבר לתמחור שלה, בדיעבד זאת הייתה טעות אבל יש מספיק חברות טובות להשקיע בהן.
בבקוב: "כולנו משקיעים באמזון, כי המניה הינה חלק מהמדד ה-500 S&Pוהנאסד"ק. אם מסתכלים שנה אחורה, הייתה קיימת שונות מטורפת בין חומרה, תוכנה ושבבים. היום הכי מעניין את השוק זה התוכנה/ענן לעומת שבבים, הענן הניב תשואה של פי 10 מהשבבים בשנה האחרונה. אי אפשר לנתק את התמחור מהאמת, בוא ניקח חברה כמו מיקרוסופט, ב-4 שנים האחרונות מיקרוסופט הגדילה את הרווח למניה מ-2.6 ל-4.6, היא עלתה כי היא נכנסה בזמן לענן, אמזון יש לה צד אחד העוסק בתחום הענן וצד אחד של קמעונאות ואי-קומרס המשקיעים בחברה מתבססים על צמיחה עתידית, ברגע שהמשקיעים מזהים שהצמיחה העתידית הולכת להיפגע, אין ספק שמחיר של המניה יחתך בצורה פראית. השווי של אמזון ריאלי כל עוד היא תמשיך לצמוח בקצב הנוכחי שלה".
לפני חודש לא הקשבתם לחברת הייעוץ אנטרופי והצבעתם נגד השכר של שיכון ובינוי.
בבקוב: "במציאות העכשווית שאנו צריכים להצביע בין 300-500 הצבעות בשנה, חברת אנטרופי שאנו מקבלים ממנה את התמיכה האנליטית היא חשובה, אנו בתחילת שנה מביאים את מדיניות ההצבעה של אנטרופי לוועדות שלנו, יש נקודות שאנו מסכימים ויש כאלה שלא, אם קיבלנו חלק מהמדיניות של אנטרופי, סביר להניח שנצביע גם בהתאם להמלצה שלה, יש לא מעט נקודות שאנו לא מסכימים, אנו עצמאים בקבלת ההחלטות, האחריות בסופו של דבר היא עלינו".
ניר, תמכתם בשכר של מנכל שיכון ובינוי, המצב לא ייצור גל שחברות יאבדו מנכ"ל אם לא נשלם לו יותר?
מורוז: "יש היום סטנדרטים חדשים, הכל עניין של איזונים. יש הגבלות על כמות המשכורות שניתן לתת בונוס למנכ"ל, עדיין צריך לתת חופש פעולה לבעלי מניות לקבל החלטות".
רואים נטישה של מנהלים מוכשרים מהמערכת הבנקאית וחברות הביטוח. חוק שכר הבכירים הלך צעד רחוק מדי לדעתך?
מונטל: "נראה לי שנטישה זה צעד רחוק מדי, יש עזיבות של מנהלים ותחלופה שזה דבר טבעי, יש במגזר הפיננסי מספיק מנהלים מוכשרים גם בשכר של 3 מיליון שקל".
מנהלי השקעות כן מבריח?
מונטל: "יש מנהלי השקעות מצוינים, שמחים להכשיר אותם אצלנו, לא חסרים מנהלים מוכשרים בשוק גם בקרנות גידור וגם במוסדיים".
מה לגבי השקעות חברתיות- כמה זה מנחה אותך - משבר האקלים, חברה מזהמת, כמה זה משפיע או שרק התשואה לנגד עיניך?
דורי: "לפני כ-15 שנה נתנו מעט מאוד משקל לממשל תאגידי, מי שבחר חברות עם ממשל תאגידי ראוי זכה בתשואות יותר טובות, כך המצב גם עם אחריות חברתית. אנו נותנים משקל רב לממשל תאגידי, נותנים משקל הולך וגודל לנושאי חברה ואיכות הסביבה. יש מאבק פנימי בתוכנו בין הרצון להשיא תשואה לבין להיות צודק ערכי ומוסרי".
שנה קדימה, לאן השווקים הולכים?
דורי: "אני לא יודע להגיד לאן השוק הולך קדימה. התפקיד של מנהל ההשקעות פחות לנבא את העתיד, אלא יותר לנתח את המציאות. אולי לגלות את הסבירות לסערה. אני חושב שהסבירות לסערה הולכת וגוברת. ככל שהריבית נמוכה, הציוצים של טראמפ באמצע הלילה, המחירים של נכסי הסיכון – יש סכנת סערה ברמה גבוהה".
מונטל: "הבנקים המרכזיים ימשיכו להיות מאוד דומיננטיים בשנה הקרובה, מחירי הנכסים יכולים להמשיך לטפס, משקיעי הטווח הארוך צריכים להיזהר כי התנודתיות וודאי תגיע".
מורוז: "צריך להתמקד בחברות החזקות והתזרימיות, להתמקד בסקטור הבריאות והטכנולוגיה וככה להתמודד עם ההשקעה כי אנו רוצים להתמודד עם ההשקעה ולהביא תשואה".
בבקוב: "אנו חיים בריבית ריאלית אפס או שלילית, העולם צומח יותר לאט, הפריון עולה, לא הכל שחור, התערבות היתרה של הבנקים המרכזיים - זו הנקודה המדאיגה. נכון שהשוק צפוי להיות תנודתי אבל אני לא צופה משבר". דורי: "לפני כ-15 שנה נתנו מעט מאוד משקל לממשל תאגידי, מי שבחר חברות עם ממשל תאגידי ראוי זכה בתשואות יותר טובות, כך המצב גם עם אחריות חברתית. אנו נותנים משקל רב לממשל תאגידי, נותנים משקל הולך וגודל לנושאי חברה ואיכות הסביבה. יש מאבק פנימי בתוכנו בין הרצון להשיא תשואה לבין להיות צודק ערכי ומוסרי".
שנה קדימה, לאן השווקים הולכים?
דורי: "אני לא יודע להגיד לאן השוק הולך קדימה. התפקיד של מנהל ההשקעות פחות לחזות את העתיד, אלא יותר לדעת נתח את המציאות. אולי לגלות את הסבירות לסערה כזו או אחרת. אני חושב שביחס לעשור האחרון הסבירות לסערה הולכת וגוברת. ככל שהריבית נמוכה, הציוצים
של טראמפ באמצע הלילה, המחירים של נכסי הסיכון שמגיעים למקום גבוה, אני חושב שאנחנו בסכנת סערה ברמה גבוהה".
מונטל: "הבנקים המרכזיים ימשיכו להיות מאוד דומיננטיים בשנה הקרובה, מחירי הנכסים יכולים להמשיך לטפס, משקיעי הטווח הארוך צריכים לנצל את התקופה הזאת כדי למכור חלק מהנכסים כי התנודתיות מתישהו תגיע".
מורוז: "צריך להתמקד בחברות החזקות והתזרימיות, להתמקד בסקטור הבריאות והטכנולוגיה וככה להתמודד עם ההשקעה כי אנו עדין צריכים להשקיע ולהניב תשואה".
בבקוב: "אנו חיים בריבית ריאלית אפס או שלילית, העולם צומח יותר לאט, הפריון בחלק מהמדינות עולה, לא הכל שחור, ההתערבות היתרה של הבנקים המרכזיים - זו הנקודה המדאיגה. נכון שהשוק צפוי להיות תנודתי אבל אני לא צופה משבר".