"כשמשקיעים בנדל"ן בעולם חשוב לזכור שאי אפשר להרוויח בכל עסקה"
בכל השקעה יש סיכון, וכשמדובר בסכומים של מאות אלפי שקלים, מחיר ההפסד עלול להיות כואב. כך תמזערו את הסיכונים – ותגדילו את הפוטנציאל
יש אינספור סיכונים העומדים בפני משקיעים. עם חלקם ניתן להתמודד בהצלחה, או למזער אותם ככל האפשר, ואולם יש סיכונים בלתי נמנעים – כך שהדבר הכי טוב שאנחנו יכולים לעשות כמשקיעים, הוא להיערך לכל תרחיש אפשרי כדי שנוכל לתת לו מענה במהירות.
כך לדוגמה, מספר אלחנן רוזנהיים, מנכ"ל פרופימקס המתמחה בהשקעות נדל"ן בחו"ל זה 22 שנה, על השקעה שביצעה החברה ב-2003 בקנדה.
"זו השקעה שאנחנו מממשים בימים אלה, והמשקיעים ייהנו מרווח יפה – למרות שההשקעה נכנסה לקשיים, בעיקר בגלל ניהול מקומי שלדעתנו לא עמד באמות מידה מוסריות מקובלות. ידענו שעל מנת להגן על כספי המשקיעים אנו חייבים לפעול על מנת להחליף את חברת הניהול".
"לאחר ביצוע ההשקעה, עלה חשד שמנהל ההשקעה המקורי פועל בדרכים לא כשרות. יחד עם חלק מהמשקיעים המקומיים, היינו יותר משני שלישים מסך המשקיעים בעסקה, כך שהתאגדנו יחדיו והצלחנו להחליף את חברת הניהול. חברת הניהול החדשה פעלה בצורה הגונה ושקופה לאורך כל הדרך והוכיחה את עצמה מיד עם קבלת הניהול.
להציל את ההשקעה
"כעבור תקופה לא ארוכה, חברת הניהול החדשה התחילה לחלק הכנסות משכר דירה למשקיעים, ובתוך שנים ספורות הצליחה להחזיר למשקיעים את מלוא ההשקעה, על ידי החלוקה השוטפת ומימון מחדש. לאחרונה קיבלנו הצעה למכור את הנכס – והמשקיעים עתידים לקבל סכום של למעלה מכפליים מסכום ההשקעה המקורי שהשקיעו".
"זה הזמן להזכיר שלפני שנים בודדות היינו צריכים לשכנע את המשקיעים שרצו למכור את השקעתם בהפסד שיתנו לנו ולחברת הניהול החדשה את ההזדמנות להוכיח להם שניתן להציל את כספי ההשקעה במידה ונעביר את הניהול לחברה אחרת", נזכר רוזנהיים.
אז אמנם במקרה הזה, סוף טוב, הכל טוב – ובכל זאת, הנה כמה לקחים שכדאי ללמוד, וליישם בהשקעות הבאות שלכם.
לחצו כאן למידע נוסף על השקעות נדל"ן בחו"ל עם פרופימקס ותיאום פגישה אישית >>>
1. העדיפו להשקיע עם חברה שיש לה מוניטין וניסיון של שנים רבות בהשקעה בחו"ל
השוק מוצף בהצעות השקעה בנדל"ן בחו"ל, עד שקשה לבחור. ואולם, כלל אצבע שיעזור לכם לבצע סינון ראשוני של ההצעות הוא להעדיף חברה שכבר רשמה הצלחות, והמשקיעים שלה חוזרים אליה להשקעות פעם אחר פעם. חשוב לבדוק את היושר האישי של החברה והמנהלים שלה, ואיך הם פעלו בעת המשבר הפיננסי של 2008.
אל תסתפקו בהצלחות בהשקעות נדל"ן שבוצעו לאחר משבר של 2008. זו לא אינדיקציה, כי כמעט כל מי שהשקיע לאחר המשבר הצליח לממש את ההשקעה ברווח, אך לא מדובר בתשואות שיחזרו על עצמן גם בהמשך. לכן, בדקו היטב גם את הכישלונות של החברה איתה אתם משקיעים וכיצד היא פעלה במקרים כאלו ובעיקר את התנהגות המנהלים בעת משבר 2008.
2. הימנעו מהחלטות פזיזות – גם במצבי משבר
אירועים בלתי צפויים במהלך ההשקעה עשויים להיות מלחיצים מאוד – אבל אסור לקבל החלטות תחת לחץ, וחייבים להקדיש לנושא מחשבה מעמיקה.
במילים אחרות, גם כשנתקלים בקשיים בעסקה, במקום לברוח ולהפסיד בוודאות, כדאי לבדוק איך אפשר לעבור את התקופה הקשה ולמזער נזקים.
3. חפשו חברה שהאינטרס שלכם הוא גם האינטרס שלה
ישנם מודלים שונים של פעילות בתחום ההשקעות בנדל"ן: חלק מהחברות מציבות במקום הראשון את הרווח שלהן, והן יקבלו אותו בין אם המשקיעים ירוויחו או יפסידו, אחרות, שאמנם מעוניינות ברווח אך אמינותן חשובה להן, מציבות את המשקיעים בעדיפות הראשונה.
כך לדוגמה, בפרופימקס, הראשונים להרוויח מכל עסקה הם המשקיעים – שמקבלים קודם כל את כספם חזרה, וגם את התשואה השנתית שנקבעה מראש. רק לאחר מכן, פרופימקס עצמה מתחילה להרוויח. המשמעות – זהות אינטרסים בין החברה למשקיעיה.
4. בדקו גם את הביצועים בתקופות של שפל
ישנם זמנים שבהם השוק כולו עולה ועולה – וכולם מרוויחים. אך כמו שאומר וורן באפט, כשהגאות חולפת והשפל מגיע, מגלים מי שחה בלי בגד ים.
"מתי בודקים את איכותו של המנהל? בזמנים קשים", אומר רוזנהיים. "כשהכל עובד כמו שצריך, זו לא חוכמה להצליח. חברות שהתחילו להשקיע בנדל"ן אחרי המשבר של 2008 נהנו משוק צומח, כך שהן לא נאלצו לעבוד קשה במיוחד כדי לרשום הצלחות. יותר מעניין לבדוק חברות ואינדיבידואלים שפעלו בזמן המשבר ואפילו לפניו – כדי לראות איך הן התמודדו עם התקופה הקשה. מי ששרד משברים – יידע להתמודד איתם טוב יותר בפעם הבאה, במיוחד בהשוואה למנהלים שרגילים לפעול רק בשוק עולה".
5. האם החברה באמת מאמינה בהשקעה?
מי שמאמין בהשקעה, משקיע בה גם את כספו האישי. בפרופימקס, למשל, המנכ"ל רוזנהיים מקפיד להשקיע מכספו בכל אחת מההשקעות שמבצעת החברה עם לקוחותיה, וכך גם יו"ר ועדת ההשקעות של פרופימקס, וחברים נוספים בוועדה.
בשורה התחתונה, אומר רוזנהיים כי "אנחנו משקיעים בעסקות רבות, וברור שאי אפשר להצליח בכולן. אבל כאשר אנחנו רואים שמנהל, שותף או עובד עושים דברים לא נכונים או לא מוסריים, שאינם לטובת המשקיעים, הוכחנו שאנחנו יודעים לעשות כל מה שנדרש כדי להציל את כספי המשקיעים".
לחצו כאן למידע נוסף על השקעות נדל"ן בחו"ל עם פרופימקס ותיאום פגישה אישית >>>