$
שוק ההון

"סאמר חאג' יחיא הוא מבריק, אבל המבחן שלו יהיה במנהיגות"

יו"ר בנק לאומי הנכנס מגיע עם שלל תארים מחמיאים: ניסיון בינלאומי, הבנה עמוקה בטכנולוגיה ויחסי אנוש מעולים שהובילו אותו מטייבה לצמרת דירקטוריון הבנק. המבחן הגדול שלו יהיה בכושר ההנהגה וההובלה של המכונה שנקראת בנק, ללא רקע בניהול בהיקף כזה, ולמנות מנכ"ל שעמו יכונן יחסי עבודה תקינים. מכריו: "הוא סוג של דמות הפוכה לברודט הלא מסתחבק, אבל ברודט למרות שלא היה אהוד, לא הייתה מחלוקת לגבי הסמכות שלו"

רחלי בינדמן 14:5901.07.19

הצטרפו לעדכונים שוטפים בערוץ הטלגרם של מדור שוק ההון בכלכליסט

 

דירקטוריון בנק לאומי בחר אתמול (א') בד"ר סאמר חאג' יחייא לעמוד בראש אחד משני הבנקים הגדולים בישראל ולהיכנס בנעליו של היו"ר הפורש דוד ברודט.

 

 

מעבר לכותרות על "היסטוריה בבנק לאומי" בגלל היותו ממוצא ערבי וכזה המתגורר בטייבה, עולה השאלה מי הוא האיש שהמהלך המשמעותי הראשון שיבצע יהיה לבחור את מנכ"ל בנק לאומי הבא.

 

 

סאמר חאג' יחיא סאמר חאג' יחיא צילום: נמרוד גליקמן

 

ברזומה של חאג' יחייא ניתן למצוא השכלה רחבה –בעל תואר ראשון בחשבונאות וכלכלה (1991) ותואר ראשון במשפטים (1998) מהאוניברסיטה העברית בירושלים. בעל תואר שני בכלכלה (1994) ובמנהל עסקים עם התמחות בפיננסים ובנקאות (1998) אף הם מהאוניברסיטה העברית. ב-2004 קיבל דוקטורט במקרו כלכלה מ-MIT על עבודה שעסקה ב"כלכלה פיננסית, טרור, צריכה, והשקעות, אופציות על מטבעות, ונזילות, פרמיית נזילות וכוח קנייה".

 

חאג' יחייא גם שימש מרצה מבוקש בהארוורד, MIT, האוניברסיטה העברית ובמכרז הבינתחומי בהרצליה.

 

התמחותו המרכזית של חאג' יחייא היא בתחום המסחר (אופציות, השקעות ומט"ח) והיה במשך שני עשורים יועץ בקרן ההשקעות הבינלאומית פידליטי שם עסק בין היתר גם בחדשנות, פינטק והנדסה פיננסית. בשנים האחרונות מכהן כדירקטור חיצוני בחברת שטראוס החל מ-2017 (תפקיד שכעת יאלץ לעזוב) ובדצמבר 2018 מונה לדירקטור בחברת ביג מרכזי קניות (תפקיד נוסף שיצטרך כעת להתפטר ממנו), ומכהן כיו"ר ועדת הביקורת של בית החולים הדסה בירושלים, בין היתר בתקופה הקשה שעברה על בית החולים שנקלע לקשיים תקציביים. לתפקיד דירקטור בלאומי מונה ב-2014.

 

לצד כל אלו הוא גם מחזיק בחברת ייעוץ פרטית שהוקמה ב-2015 העוסקת בשירותי ניהול וייעוץ בינלאומי. בנוסף לכל אלו, לחאג' יחייא יש גם עשייה חברתית פעילה והוא פעיל בעמותת קו משווה לעידוד תעסוקה של אקדמאים ערבים- ישראלים ובמיזם קולקטיב אימפקט.

 

בקהיליה העסקית המקומית ובשוק ההון המקומי, הוא מוכר פחות – עם זאת, בשיחות עם אנשים המכירים אותו בכל זאת ישנה תמימות דעים כי מדובר באיש מבריק. סימני השאלה הגדולים הם סביב יכולת המנהיגות שלו בדגש על הובלת ארגון עם מעל 8,000 עובדים ודירקטוריון שכולל שלושה מתמודדים שהפסידו לו (מולי בן צבי, אוהד מראני ואיציק שריר).

 

איש של אנשים

"הוא יודע ליצור קשרים טובים עם אנשים, לדבר על ליבם, הוא איש של אנשים, לא במובן של סחבק, אלא כזה שמשקיע באנשים, מטפח אותם, מבין פוליטיקה ארגונית, יודע לתת לאדם מולו להרגיש חשוב, מכובד, זו תכונה מאד חשובה", אמר איש שמכיר אותו מקרוב.

 

"לגבי היכולת שלו לעמוד בלחצים? ימים יגידו. הוא לא באמת נבחן בזה. יש הבדל בין דירקטור שהיה חבר בוועדה או אפילו יו"ר של ועדת דירקטוריון לבין מי שעומד בראש, בפרונט של המערכת שזה אומר גם עימות אפשרי מול הרגולטור, ועמידה מול הציבור. כשמישהו תוקף אותך ואתה בעימות לא תמיד תוכל לפתור את זה בזה שתזמין אותו אליך לצהרים וכך תסגור עניין", הוסיף.

 

לדברי אותו גורם: "נניח עם חדוה בר, עם הפיקוח על הבנקים הוא בקשר מעולה, אבל זה לא הגוף התוקפני שצריך לחשוש מפניו. מה אם תקום פה איזו ועדת כבל 2, ויצטרך לשבת מולם, או שיש לו את זה או שיבהל והיו כאלה שנבהלו. הוא סופר רגיש למה שחושבים עליו, אכפת לו מאד".

 

"עופרה שטראוס לוקחת רק את הטובים ביותר"

אדם אחר המכיר את יחייא אמר ל"כלכליסט" כי "הוא איש מדהים. נקודה. חשבתי שאני אדם משכיל עד שפגשתי אותו. בכל אחד מהתארים שהוא מחזיק הוא גם התמחה. עבד שנים בענפים כלכליים, עשה גם דוקטורט בכלכלה, ולא פילוסופי, מעשי. הוא 20 שנה בתחום הפיננסים דרך פידליטי ומומחה במסחר והשקעות אבל גם בפינטק", הוא מספר.

 

באשר לאופן שבו הוא רואה את המערכת הבנקאית אומר עליו בכיר אחר במערכת: "הוא רואה את העתיד. לא חי בעבר. יש אולי שני אנשים עם ידע טכנולוגי עמוק בדירקטוריון והוא בהחלט אחד מהם".

 

ביחס לשאלת ההנהגה שלו יש הסבורים שדווקא הוא מחזיק בניסיון הנדרש "הוא דירקטור בשטראוס. את יכולה להניח שעופרה שטראוס לוקחת רק את הטובים ביותר. הוא היה שם גם בתקופה ששטראוס חיפשה מנכ"ל והיה חבר בועדת האיתור. הוא היה בהדסה בימים הקשים שלה, לא רבים יודעים את זה אבל להיות יו"ר ועדת ביקורת זה תפקיד מאד ניהולי. גם בפידיליטי היו תחתיו אנשים. בלאומי הוא היה חבר בוועדת הדירקטוריון שהייתה בקשר עם האמריקאים בעת החקירה שלהם. זו לחלוטין הוכחה לעמידה בתנאי לחץ".

 

בכיר אחר שמכיר את חאג' יחייא מעיד: "ההסתכלות שלו ארוכת הטווח היא של בנק מודרני, רזה, דיגיטלי, גמיש ומהיר. השאלה הגדולה היא כמובן להגיע לטכנולוגיה הנכונה אבל זו נקודת חוזקה שלו. המבחן האמיתי הוא מבחן הניהול. להוביל ועדה לאיתור מנכ"ל, האם יצליח? או שהמנהלים יובילו את המינוי כמו בבנק הפועלים למשל כשציון קינן מינה את המחליף שלו ולא הדירקטוריון. כבר יש בחישות בדירקטוריון. כבר מנסים לסכסך בינו לבין מועמדים חזקים. זה מתחיל. הפוליטיקה הזו מתחילה מהר מאד והוא יצטרך להתמודד איתה, לסנן. המבחן הגדול שלו הוא בלהפוך לאוטוריטה ומנהיג מול הדירקטוריון ומול הנהגת הבנק. בהבנה כלכלית, טכנולוגית, שם יהיה לו קל, אין שאלה. אני יכול להגיד שאת ברודט אולי לא ממש אהדו אבל קיבלו פה אחד את המנהיגות שלו. ברודט הוא בעצם סוג של הופכי לחאג' יחייא. הוא לא איש של חברים, סגור, לא מסתחבק, אבל בעל סמכות, איש מקצוע עם כוח ומנהיגות".

 

"לפעמים דווקא השקט שלו יכול יותר לשגע"

אלא שגורם אחר המקורב לחאג' יחייא משוכנע שביכולותיו הבינאישיות גם את המכשול הזה ידע לצלוח: "ברור שחשוב מאד שיו"ר ומנכ"ל יפעלו בהרמוניה ויראו דברים עין בעין ואת הוויכוחים והמחלוקות יפתרו בבית ולא בחוץ. רקפת וברודט, אם אי פעם התווכחו, זה מעולם לא נראה לעין, תמיד שידרו שהם מדברים באותו קול. הייתה סינרגיה מדהימה. אין לי ספק שסאמר יהיה מעולה בזה. הוא לא רוצה לתפוס את תפקיד המנכ"ל או להיראות כמי שמקבל את ההחלטות. זה נכון, מאד חשוב לו מה אומרים עליו, מאד, אבל אין לו ענייני אגו. הוא גם לא צריך שירוצו להגיד שהוא חכם, הוא יודע את זה. הוא איש נעים הליכות, גם כשהוא מתווכח הוא עושה זאת בנועם. היו סיטואציות שהיינו יושבים בצוות ואני הייתי במקומו משתולל מכעס, הוא לא. לפעמים דווקא השקט שלו יכול יותר לשגע".

 

 

משמאל: רקפת רוסק עמינח ודוד ברודט משמאל: רקפת רוסק עמינח ודוד ברודט צילום: אוראל כהן

 

עוד הוסיף הגורם "גם אם סאמר מגיע יותר מהצד של השקעות ומסחר, אתה לא חייב לבוא עם רקע של כל התחומים בבנקאות. יו"ר צריך להבין השלכות ומשמעויות של צעדים. וסאמר אחד האנשים החכמים וחדי ההבנה שיצא לי לפגוש. יש לו יכולת לגעת באנשים. אכן יש לו אתגר לסחוף את כל הדירקטוריון כולל אלה שהפסידו לו אחריו. גם לחלק את התפקידים של הדירקטורים בין הוועדות בצורה חכמה שלא תרגיז אף אחד".

 

חאג' יחייא מתגורר בטייבה, אך ככל הידוע הוא מתכנן לעבור בקרוב לאזור ת"א, בעיקר בשל הרצון להתקרב למקום בו לומדים ילדיו. באשר למוצאו הערבי, הפיל שבחדר, או הפרט שחלק מבקשים להבליט וחלק חושבים שאינה רלוונטית, יש הסבורים שהיה לה קשר גם למינוי "הדירקטורים רצו להיראות נאורים. אבל זה גם יכול לחזור כמו בומרנג. מי שבצד הימני יכול פחות לאהוב.

 

באשר להליך מינוי המנכ"ל אומרים מקורבים של חאג' יחייא "הוא יקים ועדת איתור. ההנהלה לא תהיה מעורבת. הוא חזק בממשל תאגידי. ההליך יהיה נקי ומסודר. הדירקטורים בבנק יושבים בדירקטוריון תקופה ארוכה, הם מכירים את ההנהלה. אם יש מועמדים שיש להם פוטנציאל מתוך לאומי הם מן הסתם מופיעים הרבה מול הדירקטוריון ורואים אותם בישיבות, בתכניות העבודה, שומעים אותם הרבה. ברור שלהמלצה של רקפת יש משקל, אבל בסוף היא רוצה את טובת הבנק ביום שאחרי".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x